Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kdo může za finanční krizi? Přece staří známí!

Aleš Tůma
Aleš Tůma
31. 1. 2011

Tak už je to oficiální. Za finanční krizi může bývalý šéf americké centrální banky Alan Greenspan. Seznam viníků, s nímž přišla zvláštní vyšetřovací komise amerického Kongresu, je ale mnohem mnohem delší. Jsou na něm vlastně úplně všichni.

Kdo může za finanční krizi? Přece staří známí!

Výsledkem výslechů 700 svědků a 19 dnů veřejných slyšení je více než 600stránková zpráva. Kromě Alana Greenspana zmiňuje i roli jeho následovníka Bena Bernankeho, Bushovy i Clintonovy administrativy a samozřejmě bankéřů – zkrátka tak nějak všech. Asi aby se nikdo neurazil, že ho tam také nepřipsali. Krizi se podle zprávy dalo zabránit, kdyby regulátoři správně regulovali a manažeři bank správně menedžovali. To jsme se tedy dozvěděli novinku.

Zpráva zmiňuje i to, že politika levných peněz praktikovaná Fedem v závěru Greenspanova působení nafoukla realitní bublinu, ale nízké sazby samy o sobě prý krizi způsobit nemusely.

Do ekonomických pekel…

Ano, kdyby regulátoři správně regulovali a politici si nekupovali hlasy podporou hypoték, možná by se nenafoukla bublina v subprime hypotékách a na ně navázaných finančních produktech. Jenže peníze by jednoduše „vybublaly“ na jiném trhu. Důsledkem „levných peněz“ je vždy zdánlivý hospodářský růst, po kterém nutně přichází vystřízlivění v podobě slabší či silnější recese.

Navíc sebedokonalejší a sebeosvícenější regulace nebude nikdy moc platná, pokud mají banky od státu garantováno, že v případě potíží přispěchá na pomoc. Stát si samozřejmě nedovolí nepřispěchat, zhroucení bankovního systému si nevezme na triko nikdo. Finanční systém se stává začarovaným kruhem morálního hazardu.

A zatímco se Ben Bernanke i Jean-Claude Trichet dál snaží spasit svět injekcemi nových peněz, prezident Sarkozy na sletu ekonomických potentátů bouchá botou do stolu (zatím jen obrazně), že zakroutí krkem spekulantům, kteří zvyšují ceny potravin (a ještě k tomu útočí na euro, merde!). Jistě, pane prezidente, množství peněz v oběhu a ceny komodit spolu vůbec, ale vůbec, ani vzdáleně nesouvisí.

Mezitím levicoví intelektuálové dál recyklují výkřiky o tom, že selhal kapitalismus a blábolí o „bezhlavém snižování daní“. Ano, bezhlavé snižování míry státního přerozdělování je skutečně cestou do horoucích ekonomických pekel.

Někomu morálka, někomu policajt

Kapitalismus je jen jiné slovo pro ekonomickou svobodu. Jistě, každý jsme v pokušení svobodu zneužít. Někomu v tom zabrání morálka, někomu policajt. V současnosti ovšem policajt sám krade a pak ukazuje obuškem na všechny kolem.

Tvrdit, že za krizi může kapitalismus, je stejné jako tvrdit, že za nehodu letadla může gravitace.

P. S.: Pokud jste si někdy kladli otázku, jak vlastně centrální banky stanovují ty správné a ekonomicky optimální úrokové sazby, teď to víte.

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo