Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Důchodová reforma přes buřty

Aleš Tůma
Aleš Tůma
21. 2. 2011

Vláda se rozhodla zvýšit DPH na naprostou většinu potravin - problém penzí tím bude jednou pro vždy vyřešen!

Důchodová reforma přes buřty

Reforma penzí bude stát něco stát. Je proto potřeba pokrýt výpadek příjmů způsobený nižšími sociálními odvody, které nově nepoplynou pouze do státní kasy, ale také do soukromého pilíře. Kde na to vzít? Místo aby vláda zrušila zbytečná ministerstva a úřady, kterých máme přinejmenším několik desítek, a prodala ve veřejných dražbách jejich vysoce lukrativní nemovitosti, rozhodla se zdražit potraviny…

Výjimku dostalo sedm potravin - mléko, brambory, chléb, nezpracované ryby a zelenina, dětská výživa a potraviny pro diabetiky, fenylketonuriky a celiaky. Těch se zvyšování DPH netýká!

Bez lepku a bez rozumu!

To je ale obrovská příležitost například pro výrobce uzenin. Stačí přestat nastavovat salám moukou, díky čemuž jej bude možné označit nálepkou „bezlepkový“, uplatnit nižší sazbu DPH a porazit konkurenci. Chtělo by se zajásat - hurá, už žádné moučné salámy, odteď jen čistočisté masíčko! Jenže maso je jaksi draží než mouka, proto lze v bezlepkovém junioru do budoucna čekat ještě více vody a koření a hlavně něčeho, co všechny ingredience udrží pěkně pohromadě.

Jako bezlepkové by přitom šla po malé úpravě složení označit celá řada dalších potravin, vláda tedy zřejmě má v rukávu nějaké protiopatření. Podobně jako když se zakázané žárovky začaly prodávat coby tepelné zdroje a stát přispěchal s vysvětlením, že jde o klamání spotřebitele, protože žárovky nejsou jako tepelné zdroje schválené, tudíž zákaz platí.

Každopádně je jasné, že se výrobcům potravin do zdražování chtít nebude. Podle každé učebnice ekonomie je sice poptávka po potravinách neelastická, neboli málo pružná v reakci na změny cen. Jíst zkrátka musí každý. V praxi ale pro většinu potravin s výjimkou těch skutečně nejzákladnějších elastická je: Komu se podaří nabídnout potraviny o něco levněji, vydělá. Na úkor kvality, protože na ni zatím, jak známo, v Česku moc nehledíme.

Zvýšení podílu náhražek a ropných derivátů v jídle má ovšem z hlediska důchodové reformy jednu podstatnou výhodu: když si všichni budeme pochutnávat na masokostní moučce ochucené glutamátem, nikdo se důchodu nedožije a státní rozpočet bude zachráněn.

Autor pracuje jako analytik společnosti Partners.

P. S.: Toto není seriózní ekonomická analýza poptávkových a nabídkových efektů nepřímých daní. Ovšem vláda si z daňového poplatníka dělá legraci permanentně, proč jí tedy neoplatit stejnou mincí.

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo