Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Chcete změnit vládu?

Pavel Kohout
Pavel Kohout
29. 6. 2011

Elektronická pošta mi doručila dokument s názvem Chcete změnit svůj život? Ne, žádná sekta ani zaručený návod na zhubnutí. Jeho obsahem je společenská nespokojenost.

Chcete změnit vládu?

Zvyšování daně z přidané hodnoty, prodlužování důchodového věku, státní dluh, zdravotní reforma, ale také četné příklady korupce - to vše je předmětem kritiky. Autor materiálu není znám, ale na tom tolik nezáleží. Co je podstatné: znění dokumentu rezonuje s náladou ve společnosti. A nejen v té naší. Požadavky demonstrující mládeže ve Španělsku se od nálady v Česku liší jen v detailech. Společná je nechuť k systému zastupitelské demokracie, který je považován za zkorumpovaný. Společné je odmítání úsporných opatření, což je pochopitelné, zejména při současné existenci korupce masového rozsahu.

Odmítněte státní dluh!

Z hlediska ekonoma se s řadou bodů mohu ztotožnit. S omezením korupce v první řadě. Nevím, jestli kvůli ní stát tratí sto dvacet miliard ročně, ale desítky miliard to budou určitě. „Odmítněte státní dluh! Státní dluh ve výši 1,5 bilionu korun jste nezpůsobili vy, ale politici,“ volá dokument. Dobrá - odmítám. Státní dluh jsem nezpůsobil, naopak, jako velmi výkonný daňový poplatník jej pomáhám splácet. Ale jak mám odmítnout ty, kdo jej způsobili?

„Je nutné prosadit změnu volebního systému tak, abychom volili konkrétní osoby, a ne strany, které si tam dosadí stále stejné a zkorumpované tváře,“ tvrdí materiál. Ano, toto může být kořen problému. V našem systému jsou voliči až ten méně důležitý faktor, který ovlivňuje složení sněmovny. Hlavní slovo náleží tomu, kdo sestavuje volební lístky a určuje, kdo se octne na volitelných místech.

Byla by přímá demokracie řešením? Možná. Nynější systém politických stran a poměrného zastoupení každopádně selhal.

Sami proti sobě

V jiných bodech jsou požadavky českých odborářů a španělských studentů poněkud naivní. Zvyšování penzijního věku se nevyhneme za žádného politického systému. Průběžný systém se bude propadat do pekel, i kdyby vláda zvýšila odvody „bohatým“ sebevíc. Odvody a daně zdražují práci. Země s vysokou nezaměstnaností a vysokými dluhy typicky mívají velmi vysoké daňové a odvodové zatížení práce: Belgie, Maďarsko, Řecko.

Naivní je i požadavek španělských studentů, aby stát vymáhal všeobecnou platnost zákoníku práce. Španělská pracovní legislativa je jedna z nejvíce ochranářských na světě. Zaměstnanec je prakticky nepropustitelný. Často má garanci automatického zvyšování mzdy podle inflace a řadu dalších privilegií. Kvůli nim španělské podniky přijímají co nejméně nových lidí, neboť nepropustitelní zaměstnanci s privilegii jsou pro ně přítěží. Výsledkem je pětačtyřicetiprocentní nezaměstnanost mládeže. Španělští studenti bohužel moc nerozumějí ekonomii, takže požadují zesílení právě těch charakteristik systému, které jdou proti nim. Asi jako kdyby středoškoláci demonstrovali za přísnější přijímací zkoušky na vysoké školy!

Problém je jinde

Pak je tu boj proti daňovým rájům. Inu, daňové ráje nejsou příčinou státních dluhů. Evropské státy obecně vybírají velké objemy daní. Soudobí Evropané platí nejvyšší daně v lidské historii. V roce 2010 inkasovaly členské země eurozóny průměrně 44,5 % hrubého domácího produktu na daních a jiných příjmech. Když nestačí takto obrovská suma peněz, je to problém příliš velkých výdajů. Česká vláda inkasovala „jen“ 38,2 % HDP, ale stále je to víc než dost na provoz velmi slušně fungujícího sociálního státu. Deficit a dluh je jen důsledkem nehospodárnosti. Nic více, nic méně.

Chcete změnit vládu? Pak dobrý pozor, abychom neskončili se stejnou mírou korupce a zvýšenými daněmi k tomu!

Psáno pro Týdeník Rozhlas

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (16)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Související témata

danědaňové rájedeficit veřejných financíeueurozónaevropská unieHDPhrubý domácí produktkorupceodborářirevolucesociální státstátní bankrotstátní dluhstátní výdajestudentišpanělsko
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo