Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Recept na záchranu zadlužené Evropy

Pavel Kohout
Pavel Kohout
20. 7. 2011

Evropa se finančně hroutí. Její vedoucí představitelé nevědí, co si počít. Jejich aktivity spíše vyvolávají paniku. Ta se již dotkla Itálie, což je příliš velká ekonomika, než aby bylo možné ji zachránit tradičním způsobem: vsypem velkého objemu peněz. Co tedy přichází v úvahu?

Recept na záchranu zadlužené Evropy

Za prvé, připustit, že Řecko bankrotuje. Zorganizovat bankrot, aby proběhl řízeně a hladce. Investoři pochopitelně utrpí ztráty, ale nedá se nic dělat, takové jsou trhy. Prostředky ze záchranných fondů budou lépe využity pro rekapitalizaci řeckých bank, které za nic nemohou. Oddlužené Řecko s ozdravenými bankami může začít znovu, lépe a poctivěji.

Řecký bankrot euro nepoloží

Za druhé, skutečná záchrana Řecka vyžaduje opuštění eurozóny a zavedení nové drachmy. Euro je pro tuto zemi příliš tvrdá měna. Pohled na deficit obchodní i platební bilance hovoří jasnou řečí. Slabší měna obnoví konkurenceschopnost, poskytne šanci na hospodářský růst a zvýšení zaměstnanosti. Bankrot Řecka by neznamenal bankrot eura! To je naivní obava laiků a evropských politiků. Euru a zbytku eurozóny by vystoupení Řecka mohlo spíše pomoci.

Za třetí, vyprat špinavé prádlo najednou a totéž provést s Portugalskem. Jistě, nepříjemnost. Je však stále jasnější, že radikální řez by byl méně bolestivý a méně nákladný než dlouhá agonie.

Zadřený trh práce ve Španělsku a italský žonglér

Za čtvrté a za páté je tu Španělsko a Itálie. Tyto dvě země jsou stále zachranitelné. Trpí však poněkud odlišnými problémy. Španělsko po zavedení eura „zázračně“ rostlo díky obrovské expanzi úvěrů. Tyto úvěry však nafoukly nemovitostní bublinu. Ekonomika se nachází ve fázi konsolidace bankovního sektoru a počítání ztrát. Bankovní krize je snad řešitelná – je tu ale velká komplikace. Zákoník práce, který zvýhodňuje starší zaměstnance proti mladším, má za následek enormně vysokou nezaměstnanost, především mezi čerstvými absolventy. Kdyby Evropská unie skutečně chtěla pomoci, donutila by Španělsko zrušit zákoník práce.

Itálie je jako stárnoucí žonglér, který stále udrží ve vzduchu devět koulí, ale čas pracuje proti němu. Zrak slábne a ruce ztrácejí jistotu. Finanční trhy nyní přihodily další kouli v podobě nárůstu úrokových sazeb. Žonglováním s koulemi mám samozřejmě na mysli ekvilibristiku s řízením státních dluhopisů. Bohužel, i když Italové nemají v této disciplíně sobě rovných, dluhy tím nezaplatí. Pouze odsunou.

Výhodou je zkušenost a konzervativní přístup italských bank, ty se jimi velmi odlišují od španělských. Díky své dlouhé finanční tradici se Itálie dokázala vyhnout úvěrové bublině španělského typu. Italské banky proto naštěstí nejsou zatíženy masou úvěrů pochybné kvality.

Evropa nedává trhům šanci, aby jí uvěřily

Závěrem – státní bankrot Řecka a Portugalska by eurozónu nezničil. Kdyby tyto země opustily euro, vyřešily by mnoho problémů sobě i jiným. Evropa má prostředky, aby jim dala šanci na nový začátek. Itálie ani Španělsko by naopak euro opouštět neměly. Španělsko však bude muset vyvinout úsilí při úklidu nepořádku v bankách. Italská republika bude muset velmi šetřit na výdajích.

Itálie, stejně jako Španělsko, Řecko i Portugalsko, by měla uvolnit pracovní trh, aby zaměstnavatelé s větší ochotou přijímali mladé do řádného pracovního poměru. Zničení šancí na práci pro mladou generaci je fatálním krachem tohoto modelu sociálního státu. Všem musí být jasné, že diskriminační zákony chránící pracovní místa odborářských konzervativců středního a staršího věku jsou zločinem na budoucnosti uvedených států i celé Evropy.

Kdyby finanční trhy viděly podobné kroky, mohly by Evropě věřit. Jenže zatím je jen slyšet, jak se mlátí prázdná sláma.

Psáno pro Lidové noviny

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (18)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Související témata

bankovní krizebankrotdrachmaEUeuroeurozónaEvropská uniefinanční trhyItálienemovitostní bublinaPavel KohoutPortugalskopracovní trhrekapitalizace bankrestrukturalizace dluhurůst úrokových sazebŘeckostátní dluhstátní dluhopisyŠpanělskotrh práceúrokové sazbyúvěrová expanzezákoník práce
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo