Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Začarovaný kruh dluhů

Pavel Kohout
Pavel Kohout
20. 3. 2010

Ohledně kreditních ratingů bylo ještě před pár lety vše jasné. Vyspělé západní země (včetně Japonska) měly nárok na privilegované označení AAA (podle agentury Standard & Poor’s), respektive Aaa (Moody’s). To bylo synonymem praktické bezrizikovosti státních dluhopisů a jiných závazků.

Začarovaný kruh dluhů

S touto bezstarostnou pohodou je konec. Itálie a Japonsko mají rating Aa2, Belgie a Irsko Aa1. Zdánlivě je to malý rozdíl. Ve skutečnosti však jakýkoli rating horší než „tři áčka“ je branou k dalšímu zhoršování. Pokles kreditní kvality vede obvykle ke zvyšování výnosů státních dluhopisů, což má za následek další zhoršování stavu veřejných financí. Odtud plyne další zhoršení ratingu – a rozvíjí se ďábelská spirála, která končí buď bolestivou reformou, anebo, v horším případě, platební neschopností státu.

Zbude jediný

Příkladem této zhoubné spirály je nyní Řecko. Ještě začátkem roku 2008 platilo Řecko na desetiletém státním dluhopisu jen o 0,32 procentního bodu více než Německo. Nyní, v polovině března 2010, nese desetiletý řecký dluhopis výnos o 2,91 procentního bodu vyšší než desetiletý dluhopis německé vlády. Z každé půjčené miliardy eur platí Řekové o 29,1 milionu eur ročně více než Němci.

Řecko je nyní nejčastěji diskutovanou černou ovcí, ale nezůstane samotné. Již v roce 2006 – rok před začátkem finanční krize – publikovala společnost Standard & Poor’s dlouhodobý výhled, který předpovídal postupný úbytek států s ratingem AAA. Podle této analýzy bude počet „trojitých áček“ od roku 2011 postupně klesat až do roku 2027, kdy zůstane již jen jediný stát s nejvyšším ratingem.

I ty, Ameriko?

Jaký je pro tyto temné vize důvod? Stárnutí populace a krize průběžných penzijních systémů. Důchodců bude více, pracujících méně. Více výdajů pro státní rozpočty, více voličských hlasů pro sociální stát. Méně příjmů, méně hlasů pro úspory a omezený stát. Opět začarovaný kruh.

Finanční krize tento vývoj zrychlila. Hovoří se o snížení ratingu některých tradičně kvalitních emitentů: po Řecku a Itálii přichází na řadu Španělsko, Francie, Británie... a nyní se uvažuje o donedávna nemyslitelném: o možnosti, že Spojené státy ztratí svůj status AAA.

S varováním přišla agentura Moody’s. Formulace byla velmi diplomatická. Agentura uvedla, že ačkoli „neexistuje momentální tlak, prostoru pro chyby vlád v každém případě povážlivě ubylo“. Přeloženo do srozumitelného jazyka: Jestli budou vlády, včetně americké, dále utrácet jako opilí námořníci, snížení ratingu bude neodvratné.

Praktické důsledky

V určitém okamžiku se rozpočtový deficit proměňuje v explozivní materiál, jenž způsobí prudký nárůst úrokových sazeb „s ještě závažnějšími důsledky pro rating“. Jinak řečeno, státních dluhopisů bude v jednom momentě na trhu tak velké množství, že se zkrátka nenajde dostatek kupujících. Převis nabídky způsobí pokles ceny, která povede k růstu výnosu do doby splatnosti. Růst výnosů opět zdraží náklady státu na dluhovou službu. A jsme opět v začarovaném kruhu. Report agentury Moody’s uvádí, že v roce 2013 by pouhé splácení úroků z federálního dluhu mohlo zhltnout až deset procent rozpočtových příjmů.

Podobná čísla nejsou slučitelná s ratingem AAA (ani Aaa). Chabou útěchou pro Američany může být fakt, že řada evropských zemí bude ještě v horším stavu. Není nakonec vážně lepší začít šetřit?

Autor je ředitelem pro strategii společnosti Partners

Psáno pro E15

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo