Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Slovensko: Milionáři, halušky a dálnice

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
19. 7. 2010

Nedávno jsem navštívil Slovensko a čtenářům Finmagu jsem dovezl pár svých postřehů. Gastronomii odbudu rychle - halušky s brynzou bez slaniny? To snad raději nezkoušejte…

Slovensko: Milionáři, halušky a dálnice

Pokud máte rádi Vysoké Tatry, mám pro vás nabídku. Můžete investovat do akcií TMR (Tatry Mountain Resort), které jsou nabízeny doslova na každém rohu J&T s „garancí” celkového výnosu v prvních třech letech ve výši 6 až 8 procent ročně. Lákavá nabídka - škoda, že jsem tentokrát s sebou neměl více peněz.

Mohl jsem si ale výhodně půjčit. Ani Slovensku se nevyhýbá vychytralá úroková kampaň. Zemi lemují billboardy Prvé stavebné sporiteľňy s nabídkou úvěru od 1,99 % p.a. Zdánlivě zajímavá sazba má svá „ale“. Nejenže jde o úrokovou sazbu „od“, ale vztahuje se pouze na překlenovací úvěry a je garantovaná pouze do konce roku.

mBank: nízké úroky se neosvědčily

Všiml jsem si také, že nízké úroky se mBank na Slovensku neosvědčily. V dubnu a květnu je snížila obdobně jako v ČR, v červnu však změnila strategii a úroky opět zvedla. mBank tyto sazby zvýšila, ačkoliv se mezibankovní sazby neměnily.

Důvodem je snaha opět přilákat zájem klientů a získat nové vklady. Po několikaměsíčním propadu úrokových sazeb a částečném odlivu peněz se nabídka této banky vrátila k nadprůměru. ING Konto však na Slovensku stále vede.

Těžký život zdravotních pojišťoven

Měl jsem štěstí, že jsem nebyl osloven agenty zdravotních pojišťoven. Zatímco u nás mají pojišťovny relativně volnou ruku a ze zdravotního pojištění hradíme zbytečné „úplatky“ ve formě takzvaných příspěvků na vitamíny a agresivní prodejce na ulicích, kteří nabádají k přechodu k jiné pojišťovně nebo založení elektronické zdravotní knížky, na Slovensku je pojišťovnám těžko - za vlády premiéra Fica jim byl zisk odebrán a stal se příjmem státního rozpočtu. Nová vláda akcionářům zdravotních pojišťoven nárok na zisk zřejmě dopřeje, avšak stanoví přísné limity pro výši dividendy. Jistá regulace není někdy na škodu.

Dálnice a důchody: dvě mouchy jednou ranou

Vládní koalice také uvažuje, že jednou ranou vyřeší krvácející důchodový systém a zpožďující se dálniční výstavu. Je tedy možné, že důchodové správcovské společnosti budou platit z penzijních úspor dostavbu dálnice D1, které chybí ještě více než sto kilometrů.

Banky totiž půjčují na stavbu dálnice za stále se zvyšující úroky a důchodové společnosti připisují na soukromé účty budoucích slovenských penzistů minimální zhodnocení. Ekonomové však varují před případnou změnou vlády v budoucnosti, což může vést ke zhoršení podmínek pro důchodové společnosti a pokles výnosu. Rovněž se obávají o snížení diverzifikace a přílišnou závislost blahobytu budoucích penzistů na prosperitě slovenského státu.

Boháčů nepřibývá

Zatímco ve světě se po finanční krizi vrací počet dolarových milionářů na předchozí úroveň, na Slovensku boháčů nepřibývá. Navíc je jich pouhých 2 770. Pro porovnání, podle společnosti Capgemini a Merril Lynch, v Česku žije dolarových milionářů téměř pětkrát tolik - 12 600. Ty slovenští navíc omezili některé nákupy (například nemovitostí) a začali regionálně diverzifikovat své investice. Zároveň už jen čtvrtina kupuje umění a osm procent vidí výnosy ve sportovních klubech.

Zajímavé však je, že luxus neutrpěl. Do jachet, soukromých letadel a aut jich stále intenzivně investuje třetina.

Nevím, jak vy, ale já mám jasno. Nechci halušky bez slaniny a luxus si dopřeju nejen v gastronomii. Stanu se dolarovým milionářem!

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo