Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vláda: ušetříme, když si připlatíte

Aleš Tůma
Aleš Tůma
27. 7. 2010

Příští rok chce stát ušetřit 54 miliard korun a dalších 20 miliard navíc vybrat na daních. Pokud to však s „rozpočtovou odpovědností“ vláda myslí vážně, měla by daně rychle zase snížit a hledat daleko vyšší úspory. Nedá se snad ani spočítat, kolik peněz daňových poplatníků u nás vyletí oknem. Začíná to cyklostezkami odnikud nikam, pokračuje přes placení „expertů“ na genderovou nekorektnost českého jazyka, dotace všeho, co se hýbe, a nekonečné sypání peněz do ztrátových železnic. Končí to u předražených dopravních staveb.

Vláda: ušetříme, když si připlatíte

Pravda, nejde chtít zázraky ihned. Hledání úspor chvíli potrvá a politika je umění kompromisu. Jenže to v praxi znamená i kompromis se zájmovými skupinami, které jsou na veřejné rozpočty pevně přisáty.

Plánovaná povinná registrace lobbistů mnoho nezmění. Ve Washingtonu i Bruselu má lobbing výrazně vyšší kulturu než v ČR, ale i tam se plýtvá ve velkém. Zázraky nepřinese ani zveřejňování údajů o veřejných zakázkách na internetu.

Notoricky špatný hospodář

Nejde totiž jen o plýtvání způsobené přímo korupcí. Stát je jednoduše notoricky špatný hospodář, i kdyby byl čistý jako lilie. Soukromá firma se orientuje podle cen a poptávky na trhu, stát tápe v temnotě. Zvýšení DPH možná nakonec k vyrovnání rozpočtu nebude stačit – dodatečný příjem zmizí v černé díře.

Traduje se pověra, že vládní výdaje jsou nutné ke stimulaci ekonomického růstu. Ano, prudké šetření by dočasně snížilo HDP. Jenže o co méně by prohýřil stát, o to více by zůstalo občanům. Výsledkem by nebylo nic jiného než prudký ekonomický růst. Nikoli iluze růstu, kdy se do prosperity počítají i vypůjčené miliardy utopené v betonu, ze kterých si přepychově žije pár vyvolených. Skutečný růst by ve vlastní peněžence pocítili všichni.

Opravdu pravicová vláda by sice zavedla školné na vysokých školách, ale zároveň by o odpovídající částku snížila daně. Takto budou rodiny studentů zatíženy dvakrát: jednou daněmi, podruhé školným. Stane se totéž co v USA – univerzity získají díky státem podporovaným půjčkám jistý přísun platících uchazečů, a tedy malou motivaci kvalitně učit a držet na uzdě náklady. Povede to k explozi nákladů na vzdělání a zadlužování studentů.

Co stát ušetří na univerzitách a v dalších kapitolách rozpočtu, vyplýtvá jinde. Potom místo aby začal u sebe, vzkáže občanovi – pokud chceš lepší služby, připlať si. A ještě to bude vydávat za pravicové reformy. Nová vláda vezme peníze vojákům a dá je učitelům. Těch je více než vojáků, takže zvýšení platů přinese vládě politické body. Ovšem rétorika o zneužívání sociálních dávek jí je zase ubere. Nelze se divit těm, kdo počítají každou korunu, že když vidí, jak u nás „létají“ miliardy, zvolí si stranu slibující nějakou tu korunu navíc i jim.

Podtrženo a sečteno – hrozí, že vláda liberální reformy v očích voličů zdiskredituje. Na další šanci pak bude Česko čekat mnoho let, pokud ji vůbec dostane.

Psáno pro MF Dnes

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo