Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Státní Jánošík naruby

Tomáš Prouza
Tomáš Prouza
17. 9. 2010

Dělat nepříjemné změny vždycky bolí, protože sahat skutečným lidem na skutečné peníze je přece jen jiné než během předvolební kampaně mluvit o nebezpečí řeckého krachu nebo se státnickým postojem slibovat churchillovské „krev, pot a slzy“. Většina voličů pochopila, že změny jsou skutečně potřeba, a byla ochotna přistoupit se zvolenými politiky na dohodu „všichni se něčeho vzdáme“.

Státní Jánošík naruby

Na skutečné hodnocení je samozřejmě ještě brzo, ale navržené úspory zatím bohužel svědčí o jediném: politici se rozhodli, že budou brát tam, kde to je pohodlné a jednoduché, protože nebudou muset bojovat s žádnou silnou lobby, která by mohla jejich plány na odpovědnou rozpočtovou politiku pomocí pár poslanců ve sněmovně rychle rozbít.

Cestou menšího odporu

Navíc je zvláštní, že se různá příměří a sliby silným vlivovým skupinám vyhlašují veřejně přes média. Jako třeba nedávné prohlášení náměstka ministra financí, že vyšší zdanění hazardu nelze čekat před rokem 2013. Proč tak pozdě, chtělo by se ptát, když jde o změnu jedné věty jednoho paragrafu, a během pár chvil by tak státní rozpočet mohl získat několik miliard korun navíc?

Tato otázka ale ztrácí smysl vzhledem ke druhé části vyjádření pana náměstka. Vyšší odvody loterijních firem totiž podle něj neupraví rychlá novela, ale prý zcela nový loterijní zákon. Jak ale znalci vědí, loterijní byznys má ve sněmovně ještě lepší lobby než ČEZ a jakékoliv pokusy o nový loterijní zákon nebo o výraznější úpravu toho stávajícího vždy padají pod stůl. Slib vyššího zdanění hazardu tak bohužel zůstane jen hezky znějícím předvolebním heslem, které možná přinese pár hlasů navíc v komunálních volbách - ale státní kasu nenaplní.

Na druhou stranu jsou i nápady na zvýšení daní, proti kterým sice silné lobby veřejně protestují, ale ve skutečnosti jim spokojeně tleskají. Například velmi podivný návrh na zdanění pojistného. Místo toho, aby stát řešil výrazné podpojištění českého národa (a raději tak řadu věcí nakonec platí sám místo toho, aby náklady platilo řádné pojištění), zkouší odradit zdaněním i ty zodpovědné, kteří budou muset kvůli dani platit vyšší pojistné.

Vláda tak jinými slovy vlastně říká: nemusíte se chovat zodpovědně, stačí, když vás bude hodně a dokážete zaujmout, pak se o vás postaráme.

My nic, to udělal stát

A i když oficiálně lobby pojišťoven slibuje, že bude proti nápadu na zdanění pojistného bojovat, ve skutečnosti je spokojená. Pokud by totiž stát chtěl skutečně získat více peněz z pojišťovacího byznysu, mohl zvolit mnohem účinnější a elegantnější cesty. Místo toho chce dát do ruky pojišťovnám možnost říkat: „Kliente, plať hezky víc. A nadávej na stát, my přece za nic nemůžeme!“ I když jsme zdražili víc, než bylo nezbytně nutné kvůli nové dani.

Politici se rozhodli, že budou brát tam, kde to je pohodlné a jednoduché, protože nebudou muset bojovat s žádnou silnou lobby, která by mohla jejich plány rozbít.

Autor je ředitel pro rozvoj a péči o klienty společnosti Partners

Psáno pro Lidové noviny

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Tomáš Prouza

Tomáš Prouza

Vystudoval na VŠE v Praze mezinárodní politiku a diplomacii a na britské Open University získal titul MBA. Během studia pracoval v Nadaci Patriae a jako český a ekonomický redaktor česko-anglického měsíčníku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo