Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jeden dobrý důvod pro anonymní akcie

Aleš Tůma
Aleš Tůma
28. 9. 2010

Anonymní akcie mají znovu zelenou. Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona, která firmy s akciemi na majitele pustí zpět do veřejných zakázek. Poslanci totiž zjistili, že na jaře odhlasovanou novelou vlastně ze zakázek vyloučili kdekoho.

Jeden dobrý důvod pro anonymní akcie

Část politiků opětovné zmírnění zákona prohlašuje za vítězství korupčníků. Přitom musejí sami vědět, že efektivita předpisu v boji s korupcí by byla prakticky nulová. O tom už bylo popsáno mnoho stran. Málokdo se ovšem pozastavuje nad hlubším problémem, na nějž epizoda s novelou novely zákona o veřejných zakázkách znovu poukazuje.

Problém spočívá v nahrazování práva legislativou. Místo aby právní systém zajišťoval dodržování smluv a respekt k právům druhých, produkuje stále nová a nová pravidla. Jejich tvorba se přitom v mnoha případech řídí pouze tím, kde politik zrovna cítí příležitost získat body u voličů.

Právníci se potom místo hledání toho, co je správné a spravedlivé, pokoušejí přijít na to, co chtěl vlastně zákonodárce daným paragrafem říci. Což je těžký úkol, protože ani sám zákonodárce to často neví.

Sociologové a ekonomové pro to mají výraz „zákon nezamýšlených důsledků“.

Společnost je tak složitý systém, že tvůrce regulace nemůže nikdy odhadnout všechny její dopady. Příkladů najdeme bezpočet, naposledy třeba zlatou horečku v odvětví solárních elektráren. Ovšem místo aby se zákonodárce chytil za nos a původní regulaci zrušil, přijme nový zákon. A ten má nové nezamýšlené důsledky. A proto je nutné přijmout další zákon. A tak pořád dokola.

To vše samozřejmě znamená i náklady pro ekonomiku. Investoři by jistě našli lepší uplatnění svých peněz, než je třeba zmíněná výroba drahé elektřiny. Právníci by své schopnosti uplatnili lépe jinde než zrovna ve výkladu stále se měnících a přibývajících plodů poslanecké kreativity. A podnikatelé by mohli lépe sloužit zákazníkům, kdyby nemuseli ztrácet čas a nervy s nekonečnou byrokracií. Výsledkem není nic jiného než pomalejší ekonomický růst a vyšší nezaměstnanost.

Umístění Česka v žebříčku Světové banky s názvem „Doing business“, který srovnává příznivost podnikatelského prostředí v jednotlivých zemích, tak zřejmě není náhodné. Pro označení chaosu se u nás někdy používá výraz „turecké hospodářství“. Ve zmíněném žebříčku jsme se naposledy umístili o jednu příčku pod Tureckem. Pro existenci anonymních akcií je tedy přinejmenším jeden dobrý důvod. Mnozí podnikatelé se díky anonymnímu vlastnictví mohou vyhnout veřejnému posměchu za tu pošetilost, že si ještě nesbalili kufry a neodjeli z Česka tvořit pracovní místa někam jinam.

Psáno pro E15

Autor je analytik Partners

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo