Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Přijde ve druhém pololetí obrat?

František Mašek
František Mašek
15. 1. 2009

„Stalo se módou sezóny do nepravostí rázně tepat,“ zpívá v jedné ze svých písní Jiří Suchý. V současné pesimistické atmosféře, kterou umocňují stále nové nepříznivé zprávy, působí přesto šokující předpovědi dánské Saxo Bank tak trochu ojediněle.

Přijde ve druhém pololetí obrat?

Možná i proto, že banku, zaměřenou hlavně na on-line obchody na finančním trhu a investice, při těchto předpovědích tolik nesvazují její aktivity. Výkyvy na trzích jí vlastně mohou přilákat nové klienty, může si proto dovolit jít v prognózách i tm, kam se jiní občas odváží na Silvestra nebo 1. dubna. 

Saxo Bank podle hlavního stratéga banky Davida Karsbola očekává, že si letos ekonomika sáhne na dno. Na druhé straně bude prý rok 2009 bodem obratu, protože se již situace nemůže dál zhoršit. Přejděme ale raději ke konkrétním předpovědím banky, o níž se již ostatně Finmag v článku „Nové šoky, nebo realita?“ zmiňoval.

Je tu kulturní změna?

Zpráva Saxo Bank vychází z toho, že byla konjunktura světové ekonomiky v letech 2003–2007 falešná, protože byla založena na levných penězích, které do ní plynuly hlavně v podobě úvěrů. Jejich objem se nyní kvůli vysokému zadlužení (poměr dluhu a hrubého domácího produktu je v USA dvakrát tak velký jako v roce 1929) sníží, ekonomiku čeká pokles. Menší využití úvěrů, s nímž je třeba do budoucna počítat, lze tedy označit za kulturní změnu, jako tomu bylo v letech 1930–1960.

Šéf americké centrální banky Fed Ben Bernanke byl podle Saxo Bank do čela této instituce vybrán proto, aby se zabýval deflací (která nyní přinejmenším USA reálně hrozí) a recesí „nekonvenčním“ způsobem.

Jeho prvním krokem je uvést úrokové sazby (téměř) na nulu, dalším tlačit dolů výnosy státních dluhopisů prostřednictvím jejich nákupů a „zajištěním masivního a levného finančního stimulu“. Třetí pak představuje nákup podnikových dluhů a „rozmrazení“ trhu soukromých dluhopisů. Čtvrtým je uspět v roce 2010 či 2011 při tvorbě inflace. SB zatím možný výsledek této snahy nekomentuje.

Nepokoje v Íránu, Itálie opustí euro

V tradiční šokující předpovědi pro letošní rok, kterou dánská banka pravidelně publikuje od roku 2002, Saxo Bank (SB) očekává, že cena barelu ropy klesne až na 25 dolarů, což vyvolá novou revoluci v Íránu, kde nebude vláda díky nižším příjmům z těžby ropy schopna zajistit základní potřeby. Silně zranitelné mohou být z téhož důvodu kvůli velké závislosti na této surovině také Rusko a Venezuela.

Americký akciový index S&P 500 by měl v průběhu letošního roku hlavně kvůli klesajícím podnikovým ziskům a pokračujícímu snižování cen nemovitostí klesnout na 500 bodů (aktuálně se jeho hodnota pohybuje kolem 840 bodů).

SB dále předvídá, že pravděpodobná opatření EU proti nadměrným rozpočtovým schodkům v některých členských státech mohou Itálii přimět až k odchodu z Evropské měnové unie a opuštění eura.

Hrubý domácí produkt Číny se kvůli výraznému poklesu exportu sníží na nulu, komoditní index Reuters/Jefferies CRB ztratí 30 % a dostane se tak na 150 bodů.
Pokles cen komodit povede k silnému oslabení australského dolaru k japonskému jenu – jeden AUD bude stát 40 jenů. Měnového trhu se – vzhledem k zaměření Saxo Bank ostatně nijak překvapivě – týkají i další šokující předpovědi. Kurz eura k dolaru nejprve klesne až na 0,95 dolaru, později ale posílí až na 1,30 USD.

Některé východoevropské měny, jejichž kurz je zcela nebo částečně vázán na euro, budou letos kvůli odlivu kapitálu pod rostoucím tlakem. Jak upřesnil hlavní akciový stratég Saxo Bank Christian Blaabjerg, netýká se to ani tak ČR, Polska a Slovenska, jejichž zadlužení je na únosné úrovni, ale hlavně pobaltských států, Bulharska a Maďarska.

Letos by také mělo dojít ke stabilizaci prvních asijských měn k čínskému juanu. Asijské ekonomiky se budou podle SB více zaměřovat na Čínu. Cílem tohoto kroku je snížit dosavadní orientaci na USA. Čínská ekonomika podle banky zásobuje hlavně americké občany, když nyní jejich spotřeba klesla, Čína nemá žádný plán B.

Kam investovat

Jak již bylo řečeno, světová ekonomika by si letos podle SB mohla sáhnout na dno. Banka zároveň věří, že může dojít k obratu, protože se již situace nemůže dál zhoršit. Globální akciové trhy se podle předpovědi banky dostanou během první poloviny roku 2009 na minima před možným odrazem nahoru v jeho druhé části.

Podle názoru Saxo Bank by letos měli investoři spekulovat na pokles technologických titulů, mědi, koše středoevropských měn k euru, australského dolaru vůči pěti nejdůležitějším světovým měnám, pokles akcií společnosti Valeo, působící v automobilovém průmyslu, ale také TUI Travel, evropské jedničky mezi cestovními kancelářemi.

Nakupovat by naopak měli německé státní dluhopisy 4,25%,7/4/2039, fond PowerShares Global Water Portfolio, zaměřený na vodní hospodářství, a v případě poklesu k 500 bodům index S&P 500. Z jednotlivých odvětví věří analytici SB hlavně firmám působícím v oboru zdravotnictví, výrobcům spotřebního zboží, telekomunikačním firmám nebo společnostem působícím infrastruktuře. Špatné vyhlídky předvídají naopak průmyslovým podnikům či společnostem z oboru informačních technologií.

Koruna znovu posílí?

Česká ekonomika by letos mohla kvůli prioritní orientaci na západní Evropu oslabit o půl až jedno procento. Na rozdíl od USA, případně dalších zemí, ČR podle Blaajberga nehrozí deflace. Poněkud překvapivě uvedl, že podle SB bude česká koruna znovu posilovat – v tříměsíčním horizontu by mohlo euro stát 26 Kč, během půl roku 24 Kč a za rok 22 korun. Kurz dolaru by za rok činil kolem 16,50 Kč. Banka to vysvětluje silným dlouhodobým růstem země a pokračujícím přílivem zahraničního kapitálu. Krátkodobé riziko vidí v možných spekulativních útocích na kurz koruny.

Jde samozřejmě o předpovědi, které Saxo Bank jako šokující publikuje od roku 2002. V té, která byla připravena pro rok 2008, se mj. uvádělo, že se novým prezidentem USA stane texaský kongresman Ron Paul, že cena barelu ropy dosáhne 175 dolarů a cena obilnin vzroste na dvojnásobek. Daleko úspěšnější byla banka v případě předpovědí poklesů akciových trhů nebo dění na realitním trhu.

Které z předpovědí Saxo Bank v letošním nelehkém roce vyšly, zjistíme přibližně za rok. Kéž by v tomto období svět zažil jiné nečekané, o to však příjemnější šoky.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo