Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kdy skončí recese

Pavel Kohout
Pavel Kohout
23. 3. 2009

Finanční krizi jsou dva roky. Již tehdy byly „ve vzduchu“ informace o tom, že se děje něco vážného. Burzy na ně ale tehdy příliš nereagovaly.

Kdy skončí recese

Na otázku ohledně konce recese lze nepřímo odpovědět historií jejího vzniku. Finanční krizi jsou dva roky. Výročí připadlo na 14. března. Jak je možné tak přesné datování? A lze předpovědět, kdy skončí hospodářská recese způsobená finanční krizí?

Dne 14. března 2007 zaznamenal internetový vyhledávač Google první velkou vlnu výskytu zlověstného termínu „subprime“, který označuje rizikové hypotéky. Došlo k první skutečné vlně paniky. Poprvé se vážněji diskutovalo o možnosti recese do té doby nerušeného růstu americké ekonomiky. Burzy na tuto vlnu částečně zareagovaly, ale ani zdaleka ne tak, jak by měly. Učebnicová reakce efektivního trhu se nekonala. Nicméně před dvěma lety již byly „ve vzduchu“ informace o tom, že se děje něco vážného.

Nevěříte? Zadejte si opět do Googlu klíčová slova „hypotéční strašidlo“. Najdete článek, který jsem napsal koncem března 2007 během pobytu ve Washingtonu. Americké instituce, ať už Federální rezervní systém nebo Federální pojišťovna bankovních vkladů (fdic.gov) anebo soukromé banky byly plné obav z budoucího vývoje. Všichni odborní pracovníci o krizi věděli.

Nejlépe informovaní byli lidé z terénu. „Španělsky mluvící realitní makléř José Luis Semidey, známý svojí pravidelnou rozhlasovou relací na Radio Universal, hovoří o lavině zoufalých telefonátů, žádajících o profesionální pomoc. Většině volajících však není pomoci. "Začalo to v roce 2005," tvrdí Semidey "a to nejhorší teprve přijde."“ Toto je citace z amerického tisku z března 2007 – podobných příběhů americká média chrlila stovky a jen naprostý pošetilec byl schopen je ignorovat.

Neinformované špičky

Nejhůře byli informováni vrcholoví manažeři a členové vlád. Proč? K osobám na špičce hierarchie se důležité informace vždy dostanou až v poslední řadě. Nečtou noviny, nesledují internet, nestýkají se s „obyčejnými“ lidmi. Platí to pro šéfy státních i soukromých institucí. Nikdo se nedokáže mýlit tak zpozdile a důkladně jako extrémně dobře placený manažer či mocný státník.

Nedá mi to, abych neocitoval závěr svého tehdejšího článku: „Pro Českou republiku mají informace o těžkostech s americkými hypotékami dvojí význam. Za prvé, něco podobného se také u nás může jednou stát skutečností. Za druhé, vývoj největší světové ekonomiky má vliv i na hospodářský růst a zaměstnanost v České republice. V letech 2005-2006 se českému hospodářství vedlo dobře v první řadě díky celosvětovému oživení. To se však může v krajním případě proměnit v další celosvětovou recesi, v lepším případě jen ve zpomalení globálního růstu.“

Ani ve snu by mě tehdy v hotelu Quincy nenapadlo, jak velmi pravdivá byla hlavně poslední věta článku. Ne, nebyl jsem schopen předpovědět finanční krizi. Sypu si popel na hlavu, protože jsem měl všechny potřebné informace. Finanční trhy rovněž měly všechny informace, jen je nedokázaly zpracovat. Chabá útěcha.

Problematické slůvko až

Dobrá – kdy ale hospodářská recese skončí? Analytici odkojení pohádkou o chytré horákyni rádi začínají odpovědi slovem „až“. Až se obnoví důvěra na finančních trzích, až banky začnou půjčovat, až spotřebitelé začnou utrácet... Ti poctivější popravdě připustí, že mají jen chabé tušení. Možná se ekonomika zvedne v posledním čtvrtletí 2009, ale možná až v roce 2010. Tak nebo onak, podobná předpověď má vždy chabé zdůvodnění a problematickou užitečnost.

Chcete lepší radu než vágní předpovědi typu „nebude-li pršet, nezmoknem“? Makroekonomické zprávy nepřicházejí náhodně a mají určitou logiku. Existují sezóny dobrých a špatných zpráv. Přechod mezi nimi je postupný. Na vrcholu hospodářské konjunktury začínají chodit špatné zprávy. Již v prvním čtvrtletí 2007 se objevovaly nepříjemnosti: „Během února poklesly prodeje nových rodinných domů o 3,9 %. V meziročním vyjádření jde o 18,3% pokles - což je hodnota, která je velmi varovná. Jde o pokles na nejnižší úroveň od léta roku 2000, kdy zhruba začala poslední americká recese.“ A tak dále.

Jakmile se podobné zprávy začnou množit, je zřejmé, že recese je na spadnutí. Už jen pouhý výskyt slova „recese“ má svůj signální význam: výskyt klíčového slova „recession“ ve vyhledávači Google prudce vzrostl již začátkem března 2007, osm měsíců předtím, než recese skutečně v USA začala. Oficiálně byla ohlášena v prosinci 2008, tedy s ročním zpožděním – tolik k rychlosti zpracování informací na úředních místech.

Lépe a rychleji než ministerstva, statistické úřady a jiná oficiální pracoviště tedy konec recese ohlásí Google. Dávejte pozor na četnost výskytu termínu „recovery“ - oživení.

(Autor je ředitelem Partners pro strategii. Publikováno v Lidových novinách). Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo