Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Na vlnách růstu

Arsen Lazarevič
Arsen Lazarevič
27. 3. 2009

Český statistický úřad vydal zprávu o nárůstu nákladů na pracovní sílu. Zatímco v Německu od roku 2000 do roku 2008 narostly náklady na pracovní sílu o 3–4 procenta, v naší zemi došlo k nárůstu téměř o 50 procent, konkuruje nám Polsko a Maďarsko. V případě Maďarska byl však tento růst uměle „přiživován“ především nárůstem mezd ve stále se zvětšujícím státním sektoru.

Na vlnách růstu

Vyšší příjmy umožňují lidem uspokojovat stále více potřeb, ostatně mnoho statků, které jsme v minulosti brali jako luxusní, se stávají běžnými. Míříme k magické hranici 30 000 Kč coby průměrné mzdy v celé republice, a brzy jí snad i docílíme, přestože na počátku 90. let působila jako nedostižná meta z „říše snů“ a byla zasvěcena pouze top manažerům.

Nesmíme však zapomínat na fakt, že i přes jednu z nejnižších příjmových nerovností na světě nedosáhne na průměrnou mzdu 70 procent občanů a toto číslo bude pravděpodobně dále narůstat.

Vydali jsme se tradiční cestou se zaměřením na export. V dobách růstu nám toto směřování přinášelo stále se zvyšující životní úroveň a s rostoucí poptávkou sílil i zájem o pracovní sílu. Krize nás však nyní kvůli exportu zasáhla opravdu citelně a pokles průmyslové výroby je u nás jeden z nejvyšších v Evropě.

Potvrdilo se také, že nízká nezaměstnanost, kterou jsem pozitivně hodnotil již dříve (diskuze https://www.finmag.cz/clanek/9072/), se ukázala pro naši ekonomiku jako značný přínos. Velké společnosti v okresech s malou nezaměstnaností si svých zaměstnanců váží a dvakrát si rozmyslí, zda své zaměstnance propustí, protože v budoucnosti by to s náborem nových nemuselo být tak jednoduché.

V dobách prosperity mimo jiné vzniklo přes 100 000 volných pracovních míst, jež v současnosti představují polštář, který tlumí mnohem větší nárůst nezaměstnanosti. Co však rozvoji naší země brání, je vysoká korupce a byrokratické zatížení téměř při každém úředním úkonu. A samozřejmě vysoké daně. Kdyby se podařilo tyto aspekty z velké části eliminovat, mohl by náš růst hrubého domácího produktu dosahovat podobných hodnot jako na Slovensku.

Krize a soukromý sektor

Nemálo firem bude mít i existenční potíže, především pokud byly závislé na bankovních úvěrech. Musejí však vytrvat, vždyť krizi lze chápat i jako „síto“, které oddělí dobré společnosti od těch neefektivních. Až tyto posledně jmenované padnou, jejich konkurentům se otevřou velké příležitosti v podobě díry na trhu, kterou rádi zacelí.

Neustále rostoucí náklady na pracovní sílu znamenají pro firmy nutnost stále zvyšovat produktivitu práce. Jedině tak mohou přečkat krizi – a navíc z ní vyjdou posílené. Pokud jsou nuceny propouštět, musí upravit jednotlivé pracovní procesy tak, aby je dokázali efektivně vykonávat zbylí lidé ve společnosti.

Jinak by to mohlo dopadnout jako s jedním kasinem v USA, jehož majitel propustil polovinu zaměstnanců. Podnik si tímto krokem téměř zničil pověst – večer se před ním tvořily dlouhé fronty, protože zbylí číšníci nestíhali obsluhovat žíznivé zákazníky.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo