Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak léčit následky dopingu

Pavel Kohout
Pavel Kohout
13. 5. 2009

Česká národní banka snížila základní úrokové sazby na historické minimum. Co tento krok v praxi znamená? Jak dlouho bude trvat recese? Zlevní hypotéky?

Jak léčit následky dopingu

Česká ekonomika je malá a velmi otevřená. ČNB většinou reaguje na vlivy, které k nám přišly zvenčí. Nejinak je tomu i tentokrát. Evropa totiž čelí velmi hlubokému ochlazení v oblasti tvorby úvěrů. S úvěry totiž stojí a padá hospodářský růst. Momentálně spíše padá.

Po blbé náladě

Když se podíváme do nedávné historie eurozóny, vidíme prudké zpomalení úvěrové činnosti během let 2002 až 2003. Toto období bylo charakteristické dozvuky krize informačních technologií, zpomalením růstu, vysokou nezaměstnaností a všeobecnou „blbou náladou“, zejména v Německu.

Tehdy rostl objem úvěrů v eurozóně průměrným tempem 2,8 procenta ročně. Tempo pak postupně rostlo, především díky velmi nízkým úrokovým sazbám stanovovaným Evropskou centrální bankou. Koncem roku 2004 už úvěry v eurozóně rostly tempem 5,9 procenta.

Koncem roku 2006 růst meziročně zrychlil na 8,9 procenta. Začalo se mluvit o poklesu nezaměstnanosti a evropští politici hlasitě chválili sociální stát. Vrchol (a zároveň zlom) přišel v lednu 2008, kdy růst objemu evropských bankovních úvěrů dosáhl mohutné hodnoty 13,7 procenta. Zdůrazněme, že se jednalo o úvěry soukromému sektoru, nikoli o růst státního dluhu.

Člověče, nezlob se

V oné době dosáhla nezaměstnanost v mnoha zemích EU historicky minimálních hodnot za posledních několik desítek let. Zisky podniků rostly a vládní kufry se plnily daněmi. Mnoho evropských států dokázalo vyrovnat státní rozpočty, nebo dokonce dosáhnout přebytku.

Pouze ty bohémštější z evropských států (Itálie, Francie, Portugalsko, Řecko, Česko) i v letech největšího boomu bankovních úvěrů ještě dodatečně stimulovaly ekonomiku schodkovým státním rozpočtem. Tato stimulační politika z dob, kdy vláda měla dělat pravý opak, se nám nyní vrací jako bumerang.

Přišel zlomový rok 2008 a tvorba úvěrů zakolísala. Hlavní úder přišel na podzim, kdy banky náhle a velmi prudce omezily úvěrování. Recese, která do té doby vypadala jako mírné škobrtnutí, nabyla rázem na vážnosti.

V březnu 2009 rostly úvěry v eurozóně meziročním tempem již jen 3,9 procenta, přičemž trend směřuje „na jih“. Pokud během roku 2009 nastane úvěrová deflace, což je krajně pravděpodobné, recese se v Evropě může protáhnout hluboko do roku 2010.

Tato situace je nepříjemná pro všechny, zejména pro apologety „evropského sociálního státu“. Musejí mít pocity jako hráč Člověče nezlob se, kterému seberou figurku těsně před domečkem.

Ukazuje se totiž, že údajné hospodářské úspěchy EU lze připsat pouze a výhradně dopingu v podobě levných úvěrů. Úspěchy mylně připisované evropské sociální politice byly jen vedlejším efektem přehřátého úvěrového trhu.

Klín klínem
A nyní přijde pointa: jak léčí následky dopingového zhroucení Evropská centrální banka? Dalším dopingem v podobě ještě levnějších peněz. Nic jiného ostatně ani dělat nemůže, protože během recese a na prahu hrozící úvěrové deflace je měnová expanze takřka povinností. A budou proto hypotéky levnější?

Možná ano, protože konkurence přece jen funguje. Druhá věc je, že banky budou zřejmě nadále zpřísňovat kritéria. Takže – za hypotéku zaplatíte možná o něco méně, pokud budete mít štěstí a projdete schvalovacím řízením.

Autor je ředitel pro strategii Partners. Psáno pro deník E15.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo