Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Začne Evropa příští rok růst?

František Mašek
František Mašek
14. 5. 2009

Pokles ekonomik rozvíjejících se evropských zemí bude letos silnější, než ve vyspělejší části Evropy, příští rok ale vykáží tzv. emerging markets celkově lepší, a to kladné, výsledky. Při prezentaci regionálního ekonomického výhledu Mezinárodního měnového fondu pro Evropu to uvedl ředitel evropského oddělení MMF Marek Belka. Zpráva fondu přitom hovoří o hluboké recesi evropské ekonomiky.

Začne Evropa příští rok růst?

Deflace snad nepřijde

Fond podle Belky předpokládá, že hospodářství vyspělých evropských zemí v letošním roce oslabí o čtyři procenta a v příštím roce o dalších -0,4 %. Naproti tomu ekonomiky rozvíjejících se evropských zemí by měly v tomto roce klesnout o 4,9 %. V roce 2010 si ale mají polepšit o 0,7 %. V mnoha evropských zemích se očekává prudký pokles míry inflace na velmi nízkou úroveň, podle názoru fondu se však Evropa pravděpodobně vyhne jinému velkému riziku, které představuje přímá deflace. 
Pokles evropské ekonomiky by přitom mohl skončit ve druhé polovině roku 2010. Aby se pak mohla pomalu začít zotavovat, jsou ovšem podle MMF nezbytná další rozsáhlá politická opatření, která se týkají hlavně finančního sektoru.
Belka upozornil na řadu náznaků, podle nichž již může být nejhorší období za námi. Další vývoj ekonomiky je však podle jeho slov stále nepředvídatelný. Recese tedy stále není překonána a je toho ještě třeba hodně udělat, aby se výrazně nezvyšovala zadluženost domácností a počet bankrotů v podnikové sféře. Evropa je podle Belkových slov ekonomicky nejvíce integrovanou tržní ekonomikou světa a přitom se politiky pro řešení krize přijímaly na národních úrovních. Vyzval proto k daleko větší koordinaci přijímaných opatření, hlavně v oblasti finanční a regionální makroekonomické stability.

Maďarský otazník

Ze zprávy fondu je zřejmé, že na rozdíl od některých jiných institucí, ale také zahraničních médií bere daleko více v potaz rozdíly mezi jednotlivými středoevropskými státy z hlediska zadlužení, finanční stability i dalších ekonomických indikátorů. Ředitel sekce měnové a statistiky České národní banky Tomáš Holub se nicméně na semináři k prognóze MMF pozastavil nad tím, proč fond hodnotí vyhlídky české ekonomiky hůře než maďarské či slovenské, byť má ČR menší makroekonomické problémy, je finančně stabilnější, což se mj. odráží i ve větší stabilitě kurzu koruny.
Zatímco hrubý domácí produkt České republiky má letos podle odhadu Mezinárodního měnového fondu oslabit o 3,5 % a příští rok vzrůst o 0,1 %, letošní pokles maďarského hospodářství je odhadován na -3,3 % a v příštím roce na -0,4 %. Slovenská ekonomika má letos oslabit o 2,1 % a příští rok posílit o 1,9 %.
Nedávno zveřejněná prognóza České národní banky počítá s letošním poklesem českého hospodářství o 2,4 %, v příštím roce pak s jeho růstem o 1,4 %. Předpověď Ministerstva financí počítá očekává, že ekonomika ČR letos oslabí o 2,3 %, zatímco příští rok si polepší o 0,8 %. 
Bude velmi zajímavé sledovat, zda a v jaké míře se některá z těchto předpovědí vyplní. Regionální evropskou prognózu Mezinárodního měnového fondu najdete na www.imf.org pod názvem Europe Battles a Deep Recession.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo