Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dotace na zateplení domů: dárek gaunerům

Jan Majer
Jan Majer
18. 5. 2009

Kdo v životě něco stavěl nebo rekonstruoval a nesetkal se při tom se zlodějskými metodami stavebních firem?

Dotace na zateplení domů: dárek gaunerům

Naposledy jsem měl tu čest v dubnu, když jsem na serveru ePoptávka.cz nabídl stavebním firmám práci a uvedl, že za kvalitní omítnutí chalupy zaplatím 60 tisíc. Už jsem barák před dvěma lety nechal omítnout za čtyřicet, ale po první zimě třetina omítky spadla (firma samozřejmě použila jiný materiál, než jaký naúčtovala, vše bylo odfláknuté, technologické postupy nedodržené, na reklamaci majitel nereaguje).

Na moji poptávku se ozvalo dvacet firem a všechny po prvotním podlézání a ujišťování, že je to pro ně zajímavý kšeft, nasadily sebevědomý tón: Pane, za šedesát vám to ale dneska nikdo neudělá, copak nečtete noviny? Dotace na zateplení domů! My budeme mít práce, že nebudeme stíhat... A nejnižší cenu mi spočítala firma, která chtěla 122 tisíc. Z toho materiál stojí dvacet, hotové to mělo být ve dvou lidech za sedm dní!

Jinými slovy: My tu zakázku vezmeme, ovšem pod podmínkou, že se necháte okrást. Před tohle dilema teď budou postaveny desítky tisíc zákazníků. Jejich rozhodování bude ale ovlivněné vidinou vysoké dotace od státu: No co, sice je to dražší, než jsme čekali, majitel firmy se navíc tváří, že práci odvede jen s největším sebezapřením... Ale zase nám na to přispěje stát!

Miliardové dotace na zateplení domů obohatí stavební firmy, ale zákazníci na nich příliš nevydělají. Možná dokonce prodělají. Ceny prací i materiálů dodavatelé navýší, dost možná ještě víc, než kolik lidem přispěje stát. Za evropské peníze si zařídíme další deformaci trhu. Stavební firmy budou ještě zmlsanější a sprostější než dřív. To, co mohl napravit čas (a konec  stavebního boomu), teď masivně podpoříme.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (17)

Vstoupit do diskuze
Jan Majer

Jan Majer

Původní profesí novinář, od roku 2001 pracoval jako finanční poradce. V dalších letech publikoval vedle poradenské činnosti články ve finančních rubrikách novin a časopisů a vedl ekonomickou rubriku týdeníku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo