Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Oranžový evergreen je tu. Vidíte rudě?

Aleš Tůma
Aleš Tůma
19. 6. 2009

ČSSD jde do předčasných voleb s návrhem zdanit příjmy přesahující sto tisíc hrubého měsíčně sazbou 38 procent. „V Británii se má zdanění pohybovat kolem 50 %, němečtí sociální demokraté navrhují 47 %,“ prohlásil před nedávnem předseda strany Jiří Paroubek. Zřejmě by mu měli manažeři a podnikatelé ještě poděkovat.

Oranžový evergreen je tu. Vidíte rudě?

"To je věc, které se v západní Evropě říká solidarita bohatých s chudými, daňová solidarita. Já v tom nevidím nic pozoruhodného," dodal Paroubek. Patrně mu uniklo, že pojem solidarita  označuje dobrovolnou, nikoli státem vynucenou, společenskou soudržnost. Ostatně vědí to i lupiči – při přepadení vám neřeknou "buď solidární", ale mnohem upřímnější "peníze nebo život!"

Více než sto tisíc měsíčně vydělává řádově procento daňových poplatníků. Celkový výnos pro rozpočet odhadla ČSSD na pět miliard neboli pouhá čtyři procenta letošního předpokládaného schodku (z původně plánovaného "nekrizového" schodku to bylo 13 procent). Kdyby tedy cílem bylo sanovat státní pokladnu, musely by daně výrazně stoupnout i středním třídám.

Dlouhodobě jiné cesty není. Stát bude muset buď výrazně snížit výdaje, zvýšit příjmy nebo vyhlásit bankrot. Osobně bych sázel na kombinaci všech tří možností.

O progresivním zdanění už toho bylo popsáno mnoho stran, a těžko lze něco dodat. Takzvanou vertikální a horizontální spravedlností daní se tu zabýval Pavel Kohout. Principu vertikální spravedlnosti odpovídá nejlépe rovná daňová sazba. Ale proč vlastně? Někdy se argumentuje tím, že stát chrání majetek bohatých, a ti by za tuto službu měli platit. Proč by ale sazba nemohla s objemem majetku/příjmů klesat?

Takový princip se ostatně už uplatňuje u sociální a zdravotní daně (záměrně nepoužívám slovo pojistné) – od určitého stropu už odváděná částka neroste. Konec konců náklady na léčbu jsou stejně vysoké u chudého i bohatého. I tady by samozřejmě ČSSD chtěla větší solidaritu.

Spravedlivost nebo nespravedlivost určitého daňového systému je věc etického názoru, čistě popisná ekonomie o ní nemůže mnoho říci. A každopádně jde o čistě akademickou debatu. Praxe je taková, že pokud si většina voličů odhlasuje, že spravedlivá je daň ve výši 80%, bude spravedlivá daň ve výši 80%. To je kouzlo demokracie.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (13)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo