Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ekonomie á la Pikaču

Aleš Tůma
Aleš Tůma
26. 6. 2009

Je to zpráva podobně šílená jako příběhy zvířátek zvaných Pokémoni, ale je to zřejmě míněno zcela vážně: v Japonsku padl návrh na zrušení hotovostních peněz. V zájmu „stimulace ekonomiky“.

Ekonomie á la Pikaču

Informovaly o tom britské Times. Podle nich se myšlenka v politických kruzích ujala, i když je to zatím těžko proveditelná sci-fi.

Důvod? Japonsko se snaží povzbudit hospodářský růst. Nepomohlo masivní zadlužení a veřejné zakázky, kdy se stavěly doslova mosty odnikud nikam. Nepomohly ani nulové úrokové sazby, zřejmě tedy bude třeba vyzkoušet sazby záporné. To znamená platit dlužníkům za to, že si půjčí a naopak penalizovat střadatele.

Je tu ale „problém“. Lidé budou při záporných úrocích chtít držet co nejvíce hotovosti, která jim poskytne lepší (nulový) výnos než bankovní vklad nebo zapůjčení peněz. Japonsko má navíc už nyní navzdory technologické vyspělosti platebních systémů poměrně vysoký podíl hotovostních plateb (že by šedá ekonomika Yakuzy?). Právě proto kdosi přišel s revoluční myšlenkou na zrušení hotovosti.

Článek v Times se nezmiňuje o tom, zda ekonomové zvažovali také možnost chodit dům od domu a stříhat lidem peníze nůžkami. S podobnou myšlenkou ovšem nedávno přišel harvardský ekonom a bývalý poradce G. W. Bushe Gregory Mankiw. Jeden jeho student vymyslel následující metodu, jak přimět lidi utrácet: Fed by vyhlásil, že ode dneška za rok přestane desetina bankovek platit (podle náhodně vybraného sériového čísla).

Lidé by se potom chtěli hotovosti rychle zbavit a více by utráceli. Nebo by byli ochotní půjčit i za mínus 9 procent, protože výnos hotovosti by byl záporných 10%. Jinou možností by bylo slíbit výraznou inflaci, ta by také přiměla lidi utratit peníze co nejrychleji.

A to má být cesta z recese  – když budou lidé více utrácet, pomyslná ozubená kola ekonomiky se roztočí, a konečně nastane kýžená prosperita. O absurditě takových návrhů jsem na Finmagu už několikrát psal. Podobně šílené návrhy ovšem prosazují i taková ekonomická esa, jako je nositel Nobelovy ceny Paul Krugman.

Ten v roce 2002 napsal: „K potlačení recese Fed potřebuje... rostoucí výdaje domácností, které vyrovnají skomírající podnikové investice. Takže Alan Greenspan musí vytvořit realitní bublinu, která nahradí bublinu akciovou.“ To nebylo geniální proroctví – to bylo doporučení pro měnovou politiku. Jak realizace takového doporučení dopadla, netřeba dodávat.

Ekonomii, jako každou vědu, jde zneužít. Fyzikové vyvinuli jaderné zbraně, chemici jedy, lékaři experimentovali s vivisekcí. Ekonomové se zase místo snahy lépe porozumět lidskému rozhodování někdy snaží vymyslet způsoby jak lidi přechytračit a zmanipulovat. Bohužel s podobně ničivými účinky, jako měly ony atomové bomby.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo