Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Hospodářský růst: dobrá a špatná zpráva

Pavel Kohout
Pavel Kohout
17. 8. 2009

Nejprve dobrá zpráva. Recese v české ekonomice pravděpodobně skončila. Předběžný odhad růstu ve druhém čtvrtletí 2009 oproti prvnímu kvartálu činil 0,3 procenta.

Hospodářský růst: dobrá a špatná zpráva

Slabý růst, který odpovídá anualizované hodnotě růstu o 1,2 procenta, ale přece jen růst s kladným znaménkem. Pokud toto číslo nebude v budoucnosti revidováno, znamená to, že je oficiálně po recesi. A i kdyby nebylo, znamená výrazné zlepšení – pokles volného pádu ekonomiky.

A teď ta špatná. Ministr financí Janota oznámil, že rozpočtový schodek může v roce 2010 dosáhnout hodnoty až 256 miliard korun, tedy kolem 7 procent HDP. Janotova chmurná předpověď vychází z oficiální prognózy ministerstva z července tohoto roku.

Je zřejmé, že ministerstvo počítá s poměrně skeptickým odhadem růstu ve výši všeho všudy 0,24 procenta. Je tedy možné, že v případě lepších ekonomických čísel nebude rozpočtový deficit tak katastrofální. Nicméně tak či onak – hospodářský růst bude ještě nejméně rok nebo dva slabý, schodek veřejných financí hluboký, celková ekonomická situace nevalná.

Z velké části bude situace připomínat konec minulého desetiletí, kdy stagnace trvala několik let. Můžeme si všimnout, jak růst HDP úzce souvisí s růstem objemu úvěrů – a naopak. Ve skutečnosti začíná příčinná souvislost u úvěrů. Když banky poskytují úvěry, následuje růst HDP. Když úvěry vyschnou, klesá tempo růstu nebo se dostaví pokles v absolutním vyjádření. Reálná ekonomika reaguje na omezení úvěrové činnosti rychle, zpoždění činí jen pár měsíců.

Můžeme si zároveň všimnout, že k jistému relativnímu ochabnutí úvěrové činnosti došlo již v průběhu roku 2007. K recesi by patrně došlo i bez finanční krize, pouze by její průběh byl mírnější.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo