Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Rozmach peněz jako film

Jan Traxler
Jan Traxler
27. 8. 2009

„Rozmach peněz hrál nezanedbatelnou roli v rozvoji lidstva. Ale vzestup peněz nebyl nikdy hladká cesta vzhůru. Finanční historie byla opakovaně přerušována krizemi, z nichž tou poslední procházíme dnes,“ říká Ferguson. Uznávaný historik nedávno dokončil filmovou verzi své knihy The Ascent of Money: A Financial History of the World.

Rozmach peněz jako film

V dokumentu popisuje vznik bankovnictví od Fibonacciho přes „kupce benátského“ až po rod Medici. Zdůrazňuje, že hlavní roli při úspěchu rodu Medici hrála diverzifikace. Přechází na zrod dluhopisů a jejich vliv ve válkách. Velkou pozornost věnuje Holandské východoindické společnosti, prototypu dnešních akciových společností.

Neopomenul ani první velkou akciovou bublinu spojenou se společností Mississippi. Prostor dostal také rod Rotschildů, občanská válka v USA a vznik pojišťovnictví. Speciální pozornost si zaslouží i novodobější dějiny, zejména doporučuji bedlivě naslouchat, když hovoří o Japonsku a negativních aspektech státní sociální sítě, nebo o finanční krizi v Argentině.

Věnuje se také nemovitostem. Ukazuje, jak strategie „nemovitost pro každého“ pomohla překonat depresi ze třicátých let a vedla až k nynější finanční krizi. Poslední žhavé téma je symbiotický vztah Spojených států Amerických a Číny, který Ferguson trefně nazývá Chimerica a jemuž se budu podrobně věnovat v některém z příštích článků.

Nejsem kompetentní hodnotit přesnost a pravdivost historických dat a souvislostí. Ale co mohu hodnotit, pro pochopení funkcí peněz a finančních trhů je to vynikající dokument. Ferguson velmi jednoduše a názorně popisuje souvislosti. Celý dokument je rozdělen na čtyři části, vřele doporučuji každému shlédnout. Jediné manko: prozatím není verze s českými titulky. Ferguson se ale snaží mluvit pomalu a zřetelně, takže jeho angličtině je velmi dobře rozumět.

Dokument The Ascent of Money: A Financial History of the World je možné shlédnout zde: http://watch.thirteen.org/video/1170821435.

Autor je ředitelem FINEZ Investment Management.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo