Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Viníci krize žijí mezi námi!

Luděk Zdražil
Luděk Zdražil
8. 10. 2009

V politické terminologii ČSSD se v poslední době objevil nový termín. Sociálnědemokratičtí ekonomičtí experti prohlašují, že svými daňovými a jinými ekonomicko-legislativními návrhy chrání „ty, kteří krizi nezavinili“. Pěkné! Zkusme tento politický terminus technicus analyzovat.

Viníci krize žijí mezi námi!

Především je zde časoprostor tohoto termínu. Krize je jistě globální, ale zároveň také česká. Předpokládejme, že český politik hovořící tímto termínem má také ambici nacházet na české scéně řešení. Problém naší „domácí“ krize však spočívá v tom, že tato krize, ať chceme, nebo nechceme, skutečně pramení primárně z důsledků krize celosvětové (jakkoli je dopad důsledků věcí české politiky). Zároveň bychom ale neměli podceňovat i vysoké tempo zadlužování státu v posledních letech, které bohužel s celosvětovou krizí souvisí jen pramálo.

Dalším aspektem „socdemáckého termínu“ je snaha rozdělit společnost. První skupinou jsou „ti, kteří krizi nezavinili“. Z logiky věci musí tedy existovat také jiná skupina tvořící doplněk k celku, společenství „těch, kteří krizi zavinili“.

Vzhledem k tomu, že se jedná o termín používaný českými politiky, na české politické scéně, vůči české legislativě pro české občany a v českém předvolebním boji, lze se oprávněně domnívat, že obě tyto skupiny existují, resp. byly vytvořeny politiky ČSSD. „Pozor, viníci krize žijí mezi námi!“ vytrubují na poplach sociálnědemokratické hlásné trouby. „Na ulici, v obchodech, v kině. Kamkoliv vyrazíte, potkáváte viníky. Viníky toho, že krize dopadla přímo na vás!“

Jestliže je tato úvaha správná, pak je jistě na místě požadovat po politických uživatelích tohoto termínu, aby obě skupiny jasně identifikovali. Mám-li viníka jasně rozeznat, musím přece vědět podle čeho. Právě to by nám měli panové Sobotka či pan Škromach vysvětlit, ať netápeme. Argumenty raději nepožadujme, postačí nám holý výčet „zlých vlastností“.

Pokud nám to pánové z ČSSD nevysvětlí, mohla by z toho vzniknout pořádná šlamastika - kdo je vlastně kdo?

Přeci nemůžeme předpokládat, že bychom na české ulici potkávali takové veličiny (osoby či firmy), které rozdmýchaly celosvětovou krizi. Nebo ano? Na ulici však můžeme potkat politiky, již prostřednictvím zákonů ovlivňují dopady krize i velkého státního dluhu. Ani sem však tento termín z největší pravděpodobností adresován nebyl, byť mezi politiky a jejich voliči bych doporučoval hledat viníky nejdříve.

Tento termín je totiž adresován mezi nás, občany-voliče. Právě my sami si tak podle ČSSD musíme ve vlastních řadách nalézt „ty, kteří krizi zavinili,“ a „ty, kteří krizi nezavinili“, ačkoliv k tomu nemáme žádné indicie.

Padni komu padni.

A teď si lámejte hlavu, kam patříte – učiteli, techniku, kuchařko, studente, inženýre, řidiči, novináři, manažere, důchodče, doktore, úředníku, řediteli, řidiči, občane.

Vězte, že ČSSD nedopustí, aby krize na některé z vás dolehla. Nikdo ale neví, kdo to bude a kdo ne, kdo se má cítit vinen a kdo nevinen.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (8)

Vstoupit do diskuze
Luděk Zdražil

Luděk Zdražil

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo