Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dolar v ohrožení

Arsen Lazarevič
Arsen Lazarevič
12. 10. 2009

Obrovský státní deficit, nepříznivý stav platební bilance a třísměnný provoz ve státní tiskárně cenin. Právě tak lze shrnout hlavní neduhy trápící ekonomiku Spojených států. Americký dolar čekají krušné časy. Pravděpodobně se během nich otřese i celý finanční systém.

Dolar v ohrožení

Abych předešel případným nedopatřením, rád bych vás upozornil, že předchozí věty nevyjadřují názor pochybných milovníků konspiračních teorií. Právě naopak! Pocházejí z úst těch nejrenomovanějších ekonomů, kteří kdy kráčeli po planetě Zemi.

Jedním z nich je držitel Nobelovy ceny Paul Anthony Samuelson, tvůrce nejúspěšnější ekonomické učebnice všech dob, který v rozhovoru pro časopis Týden prohlásil, že „dolaru hrozí run“. Měl tím na mysli situaci, kdy začnou hedgeové fondy spekulovat na další pokles americké měny, což jen dále uspíší její pád. Právě podle Samuelsona by mohl takový sled událostí vyústit až v celosvětový otřes.

Obdobný názor má i Marc Faber, ekonom, který předpověděl nejen finanční krizi ale i nedávné oživení. Také Faber tvrdí, že v budoucnu pravděpodobně dojde ke zhroucení finančního systému, jak ho známe dnes. Současné růsty na akciových trzích jsou podle něj jen další bublinou, a brzy se proto dočkáme korekce.

Jedním z nejkontroverznějších ekonomů současnosti je Adrian Salbuchi. Salbuchi se prohlašuje, že Spojené státy postupné oslabování dolaru plánují, aby se mohly snadno zbavit svých obrovských dluhů. To ale není vše! Salbuchi jde mnohem dále. Američané podle něho už dlouho připravují nahrazení dolarů novou měnou (samozřejmě v nevýhodném poměru pro věřitelské státy). Sice mezní, přesto reálnou alternativou, je pak podle Salbuchiho válečný konflikt.

Američané dle mého skutečně nebudou oslabování dolaru bránit. Padající dolar totiž povede k rozmělňování dluhů pomocí inflace. Spojené státy taktéž o mnoho více spotřebovávají, než samy vyrobí. Posílat jako protihodnotu za dovezené zboží či služby vytisknuté papírky jim tak rozhodně není nepříjemné. Oslabený dolar by zároveň mohl pomoci americkému vývozu a mírně vylepšit zápornou obchodní bilanci.

Slabou pozici dolaru si nejvíce uvědomuje Čína, která usilovně hledá nejrůznější alternativy. Možnou cestou by mohl podle tamních plánovačů být koš měn včetně zlata, jenž bude sloužit k obchodování s ropou. Čína si tak chce zajistit stabilní cenu s ohledem na narůstající surovinové potřeby země.

Americký dolar v delším horizontu čeká skutečný boj o přežití.

Na závěr bych rád uvedl jeden ilustrační příběh běžného turisty - Američana, který dobře vyjadřuje oslabování dolaru společně s posilováním koruny v posledních letech.

V centru města na Václavském náměstí bylo v minulých letech víc než deset vzájemně si konkurujících stánků. Jejich nejprodávanějším artiklem byla jednoznačně opravdu chutná a kvalitní klobása.

V roce 2002 jsme si ji mohli koupit za 25 korun. Za jeden dolar (tehdejší kurz 38 korun) si tak Američan pořídil jeden a půl klobásy. O sedm let později stojí ta samá klobása přibližně 40-50 Kč (použijeme nižší hodnotu), což americkému turistovi dává po přepočtení na jeden dolar jen 0,4 klobásy.

Stačilo sedm let a Američan za svůj dolar koupí skoro čtyřikrát méně klobás!

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (12)

Vstoupit do diskuze
Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo