Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Mračna nad sluneční energií

Aleš Tůma
Aleš Tůma
30. 10. 2009

„Stát chce krotit solární boom“, hlásí novinové titulky. Chystá se prý snížení výkupní ceny elektřiny ze slunce. Ať už k němu skutečně dojde nebo ne, hezky to ilustruje rizika zelených odvětví.

Mračna nad sluneční energií

V Česku rostou projekty slunečních elektráren jako houby po dešti. U elektrárenské společnosti si jejich tvůrci rezervují výkup elektřiny, i když ze stavby samotné nakonec často sejde. Někteří zájemci o domácí elektrárnu proto podle MF Dnes se žádostí o výkup u distributora nepochodili.

Místopředseda energetického regulačního úřadu dokonce o solárním boomu mluví jako o "bublině". Úřad proto plánuje změnit podmínky a jednorázově snížit výkupní cenu elektřiny o více než 5 procent, které dosud zákon umožňoval. Ukazuje se, že "garantovaná" výkupní cena není tak docela garantovaná...

Podobný scénář je ostatně pro státní regulace typický: zákonodárce veden bohulibým záměrem schválí bohulibý program, za několik let se objeví nezamýšlené důsledky, a proto je nutné schválit nový zákon a kolečko začíná znovu.

Zeleným investicím je předpovídána skvělá budoucnost v důsledku docházející ropy a nutnosti bojovat se změnou klimatu. Jenže se ukazuje, že to se záchranou klimatu nebude tak horké. Vzorný německý program podpory obnovitelné energetiky (kromě toho, že je drahý) nemá žádný podstatný přínos ke snižování emisí CO2. Stále zadluženější evropské vlády možná za pár let zjistí, že na podobné legrácky jednoduše nemají peníze.

Samozřejmě probíhá technologický pokrok, solární panely budou za několik let mnohem účinnější než ty dnešní. I tak jsou ale slova o bublině možná na místě. Ukazatel P/E pro index amerických akcií S&P 500 se aktuálně pohybuje okolo hodnoty 15. Za akcie výrobců solárních panelů ovšem investoři platí v některých případech daleko vyšší násobky zisku: například Trina Solar 23,8, SunPower Corporation dokonce 40. Když k tomu přičteme fakt, že jde o odvětví, kde mezi jednotlivými technologiemi a jejich výrobci proběhne podobně drsná selekce jako v odvětví IT, je při investicích do zelených fondů rozhodně na místě opatrnost.

Mimochodem, když už jsme u bohulibých investic, tento týden se objevila zpráva o spuštění fondu "Women's Leadership", který bude investovat do akcií firem, jež mají ve vrcholovém vedení ženy. Takové firmy údajně mají nadprůměrné zisky, a fond tedy plánuje dosahovat nadprůměrné výkonnosti.

Chce ovšem kupovat i akcie "diskriminujících" firem a poté prosazovat větší zastoupení žen v jejich vedení. Pokud tedy manažeři fondu budou trávit čas objížděním valných hromad a agitací, zřejmě to s výnosem tak žhavé nebude.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo