Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Podivná matematika obamonomiky

Aleš Tůma
Aleš Tůma
6. 11. 2009

Obamův stimulační balíček zachránil v jedné neziskové organizaci ve státě Georgia 935 pracovních míst. Ve srovnání s celou americkou ekonomikou je to zanedbatelné číslo. Ale zároveň jde o jedinečný a nepřekonatelný úspěch. V oné organizaci totiž pracuje jen 508 lidí.

Podivná matematika obamonomiky

Na podivná čísla upozornila agentura AP. V jisté federální agentuře (Administration for Children and Families) spadající pod ministerstvo zdravotnictví zase stimulační balíček zachránil 14506 pracovních míst. Ukázalo se ovšem, že 9300 z nich představují existující zaměstnanci, kteří dostali přidáno, a jejichž pracovní místa nebyla přímo v ohrožení.

Úředníci tvrdí, že chyby v číslech opravují. Zároveň ale počítání vyšších platů jako tvorbu pracovních míst obhajují, jde prý o oficiální metodiku Obamovy administrativy. "Když dostanete přidáno, zachrání to část vaší práce," řekl AP mluvčí ministerstva zdravotnictví. To je natolik brilantní výrok, že jej není možné nijak komentovat...

Ale v logice obamonomiky je to vlastně pravda. Podle ní je totiž jedno, jestli vláda peníze utratí na nové nebo stávající zaměstnance, nebo na vykopávání a opětovné zakopávání děr v zemi. Důležité je samotné utrácení. Příjemci peněz je následně zase utratí, a ty tak krásně "probublají" celou ekonomikou a všichni budou žít šťastně až do smrti, konec pohádky.

Minulý týden vláda oznámila, že z 3,5 milionu pracovních míst plánovaných (jak příznačné slovo...) do konce příštího roku už jich vytvořila 640 tisíc. HDP v letošním třetím čtvrtletí povyskočil 3,5 procenta. Ano, vzhledem k rozsahu stimulačních opatření by v tom byl čert, aby ekonomika nevykazovala růst. Jásání nad tímto číslem je ale projevem kultu HDP neboli "růstu pro růst".

Ano, bez současného masivního zadlužování by zjevně rostl méně. Cílem ekonomiky ovšem není růst statistických ukazatelů a není jím ani samoúčelná tvorba pracovních míst – na to jsou ostatně experty komunisté, kteří jednoduše práci přikážou všem. Cílem ekonomiky je uspokojovat potřeby lidí. Současný růst tažený stimulačními balíčky jen sotva představuje růst zdravý a dlouhodobě udržitelný.

Rozuzlení na závěr: jak se došlo k číslu 935 pracovních míst zmiňovanému v úvodu? 508 zaměstnanců oné organizace dostalo přidáno v průměru o 1,84 procenta, ředitelka proto vynásobila 508 krát 1,84. Nezbývá než doufat, že alespoň část peněz ze stimulačního balíčku si najde cestu k učitelům matematiky...

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (8)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo