Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jihoafrická republika

Jan Traxler
Jan Traxler
12. 11. 2009

Jihoafrická republika je ekonomicky nejvýznamnější zemí Afriky a má obrovské nerostné bohatství. Potýká se však s vysokou nezaměstnaností, chudobou, kriminalitou a pandemií AIDS. Krátkodobě se ponese na vlně světového šampionátu ve fotbale, dlouhodobě asi k nejlepším investicím patřit nebude.

Jihoafrická republika

Vroce 1652 byly podle historiků v oblasti mysu Dobré naděje založeny první osady holandských obchodníků. Na jejich základě postupně vyrostlo dnešní Kapské město. Od devatenáctého století patřilo území Britům. V roce 1910 vytvořily čtyři britské kolonie Jihoafrickou unii, ze které později vzešla Jihoafrická republika. Druhá polovina dvacátého století však byla silně poznamenána politikou apartheidu, jejíž následky jsou patrné dodnes.

Nezaměstnanost, chudoba, AIDS

Ačkoliv jde o největší ekonomiku afrického kontinentu (následována je Egyptem), polovina obyvatel zde žije pod hranicí chudoby, tzn. s příjmem menším než jeden dolar na den. Zhruba čtvrtina práceschopných obyvatel nemá práci. Zastupitelský úřad v Pretorii dokonce uvádí, že ve skutečnosti podle mezinárodních standardů pro výpočet nezaměstnanosti nemá práci takřka 40 % obyvatel.

Ruku v ruce s nezaměstnaností a chudobou jde také vysoká kriminalita, jež brzdí rozvoj turistického ruchu. Neméně závažným problémem je pandemie AIDS. Každý pátý dospělý Jihoafričan je nakažen virem HIV. Odhaduje se, že do roku 2015 klesne v důsledku pandemie AIDS počet práceschopného obyvatelstva o čtyři miliony. Díky AIDS se zde lidé také dožívají v průměru velmi nízkého věku – necelých 50 let.

Lídr celé Afriky

Jihoafrická republika je ekonomicky nejvýznamnější zemí Afriky, ačkoliv na tvorbě celosvětového HDP se podílí pouze 0,5 %. Význam jihoafrické ekonomiky v rámci afrického kontinentu je zřejmý z toho, že na ni připadá téměř čtvrtina kontinentálního HDP a více než pětina afrického exportu, přestože zaujímá pouze 4 % plochy a tvoří 6 % populace kontinentu.

V JAR se vyrobí víc než polovina celkové energie kontinentu a připadá na ni téměř 60 % všech telefonních linek a cca 50 % internetových připojení. Také rozsah a kvalita infrastruktury (železnice, silnice, přístavy a letiště) mnohonásobně překračují africký průměr. Významnou pozici má finanční sektor. Bankovní služby jsou na vysoké úrovni a např. Johannesburská burza cenných papírů je 18. největší na světě.

Obrovské zásoby komodit

Stěžejní roli v ekonomice Jihoafrické republiky hraje těžební průmysl. JAR oplývá obrovským nerostným bohatstvím, má největší potvrzené světové zásoby zlata, manganu, platiny a vanadu. Je pátým největším producentem a druhým největším vývozcem uhlí na světě. Dále se zde těží diamanty, uran, železná ruda, chróm, nikl a zemní plyn. Pouze ropa se musí dovážet.

Velmi rozsáhlé je také zemědělství, a to rostlinná i živočišná výroba, které mají zhruba stejný podíl na celkové zemědělské produkci. Jihoafrická republika je soběstačná ve všech základních plodinách. Pěstuje se zde pšenice, kukuřice, slunečnice, cukrová třtina, vinná réva (sedmý největší světový producent vína) a mnoho druhů ovoce a zeleniny. Z živočišné výroby stojí za zmínku zejména pštrosí farmy, JAR se podílí cca 4/5 na světové produkci pštrosího masa.

Na těžbu a zemědělství navazuje zpracovatelský průmysl, který tvoří necelou pětinu HDP. Dalšími 20 % přispívá k HDP finanční sektor. V rámci příprav na světový šampionát ve fotbale nyní zažívá renesanci stavebnictví, budují se stadiony, infrastruktura, hotely… Přesto se stavebnictví na celkovém HDP podílí zhruba jen 2,5 %.

Chybí městská veřejná doprava

Jihoafrická republika se může pyšnit velmi rozsáhlou a poměrně kvalitní infrastrukturou. Velké mezery však má ve městech, kde prakticky neexistuje veřejná doprava. Na autobus byste čekali marně, musíte se spokojit s taxíkem. A když už v některém městě autobusy jezdí, zase byste marně hledali jízdní řád.

90% elektřiny se vyrábí z uhlí v tepelných elektrárnách. Není divu, JAR má zásoby uhlí ještě na 150 let. Musí však vybudovat nové výrobní kapacity a rekonstruovat staré elektrárny. Poslední dva roky se totiž potýká s výpadky dodávek elektřiny ze zastaralých zařízení. Zároveň spotřeba energie rok od roku roste.

Ekonomika závisí na cenách komodit

Výkonnost ekonomiky je do značné míry určována vývojem cen na komoditních trzích, stejně jako obchodní bilance Jihoafrické republiky, inflace a kurz jihoafrického randu. Vývoj akcií na burze v Johannesburgu tak má logicky poměrně vysokou korelaci s vývojem komoditních trhů. Propad na komoditních trzích v druhé půlce loňského roku se velmi rychle přenesl i na trh akciový a způsobil také prudký pokles měny.

Zatímco většina akciových trhů si sáhla na dno až v březnu 2009, jihoafrická burza dosáhla minimálních hodnot už v říjnu 2008 a od té doby již vzrostla cca o 50 %. Stejný scénář potkal i kurz jihoafrického randu, který se před rokem propadl až na 15 randů za jedno euro, od té doby však posílil na 11 randů a postupně se blíží zpět pod hranici 10 randů za euro.

Ekonomický a investiční výhled

Zpracovávat ekonomický a investiční výhled pro Jihoafrickou republiku je velmi náročné. Zjednodušeně se dá říct, že osud JAR závisí na USA a Číně, neboť ty mají největší vliv na vývoj cen komodit. Následkem výrazného růstu komoditních trhů v uplynulých měsících by mohla ekonomika ve třetím a čtvrtém kvartálu překvapit poměrně silným oživením. Naznačuje to i rychle posilující měna.

Krátkodobý výhled je pozitivní. Oživení by měla napomoct také fotbalová euforie a s ní spojený příliv turistů, který vyvrcholí v polovině příštího roku. Pak by však mohlo přijít vystřízlivění. Dlouhodobě je třeba mít na paměti především rizika spojená s pandemií AIDS. Rozpačité výsledky může přinést také boj s chudobou – politika umělé podpory, jakou je například probíhající pozemková reforma (darování půdy chudým), bývá velmi krátkozraká a dlouhodobě nic neřeší.

Jak investovat do akcií

Podílové fondy se zaměřením na jihoafrické akcie mají ve své nabídce společnosti KBC a UBS. Pro pasivní indexové investice je možné zvolit ETF od společností Lyxor, BNP Paribas a Market Access nebo indexové certifikáty z dílny ABN Amro, Commerzbank, Goldman Sachs, HypoVereinsbank, Morgan Stanley a Société Générale. Mnohé jihoafrické akcie se obchodují kromě Johannesburgu také v New Yorku nebo Londýně, takže by pro individuální investory neměl být problém se k nim dostat.

Připraveno ve spolupráci s FINEZ Investment Management

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo