Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

60 dolarů za nocleh v kriminále

Jan Majer
Jan Majer
3. 12. 2009

Řečí čísel lze postihnout úplně všechno: epidemii lidské blbosti, lásku Američanů k nápravným zařízením i nadvládu žen nad rodinnými rozpočty.

60 dolarů za nocleh v kriminále

55 procent obětí epidemie blbosti

Více než polovinu předčasných úmrtí si lidé ve věku od 15 do 64 let způsobují sami svými vlastními chybnými rozhodnutími. S propočty přišel analytik Ralph Keeney z americké Duke University: lidem nejčastěji přivozují smrt činnosti, jež dělat nemusejí nebo jejich četnost mohou rozumem výrazně ovlivnit. Nejčastějšími zabijáky jsou například kouření, požívání alkoholu, přejídání, rychlá jízda autem nebo rizikový sex. Před sto lety, odhaduje Keeney, umíralo předčasně v důsledku svých chybných rozhodnutí pouze pět procent lidí.

60 dolarů za nocleh v kriminále

Americké daňové poplatníky stojí jeden vězeň 22 000 dolarů ročně. Spojené státy přitom mají za mřížemi bezkonkurenčně nejvyšší počet obyvatel v přepočtu na hlavu: 760 vězňů na 100 000 obyvatel, poslední statistiky udávají celkem 2,3 milionu vězněných. (V ČR sedí 22 000 lidí, což je 209 na 100 000 obyvatel). Díky hospodářské recesi jsou v USA více slyšet hlasy, navrhující velké změny v přístupu ke kriminalitě. Norský kriminolog Nils Christie doporučuje Američanům, aby – nejen kvůli úsporám – pachatele méně závažných prohřešků netrestali kriminálem, kde se ještě víc zkazí, ale raději je vychovávali: Jednejte s nimi jako se dětmi, které vám taky občas seberou dvacku. Pošlete je do poradny a donuťte je odškodnit oběti jejich činu, navrhuje Christie.

5 bilionů dámských dolarů

Ekonomové upozornili na existenci nového rozvíjejícího se trhu, jenž skrývá mnohem větší potenciál než Indie a Čína dohromady. Tím trhem jsou ženy. Za pět let budou celosvětově vydělávat o třetinu víc než dnes (příjmy vzrostou ze současných 10,5 bilionu dolarů na 15,6 bilionu). Už dnes ženy rozhodují v 70 procentech případů o tom, za co rodina utratí peníze. „Půjde o největší rozvíjející se trh v historii planety,“ komentoval zprávu týdeník Newsweek.

Jaké číslo zaujalo v poslední době vás?

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Jan Majer

Jan Majer

Původní profesí novinář, od roku 2001 pracoval jako finanční poradce. V dalších letech publikoval vedle poradenské činnosti články ve finančních rubrikách novin a časopisů a vedl ekonomickou rubriku týdeníku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo