Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Továrna na nešťastné superženy

Arsen Lazarevič
Arsen Lazarevič
28. 12. 2009

Jednou z nejhorších nespravedlností, které se dopouštěly nebo dopouštějí mnohé kultury, je útlak žen. Ten mívá v tradiční podobě s většími či menšími obměnami následující podobu: Otec má právo provdat svou dceru. Jakmile se tak stane, přebírá po něm možnost rozhodovat o dívčině osobním a případně i profesním životě manžel.

Továrna na nešťastné superženy

Dívky jsou ale diskriminovány i v mnoha na první pohled ne tak zřejmých oblastech. Jednou z nich je třeba přístup ke vzdělání, jinou výše mzdy. Šance mladých žen na uplatnění se s těmi jejich vrstevníků-mužů zkrátka srovnávají velmi obtížně.

Situace se však rychle mění. Rovnice muž = pán pomalu přestává platit. Ženy dnes celosvětově představují více než 40 procent pracovní síly a toto procento nadále stoupá. Některé současné statistiky dokonce hovoří o tom, že ve Spojených státech by už brzy mohlo být zaměstnáno více žen než mužů. Tento trend potvrzuje i současná finanční krize, která byla o mnoho tvrdší právě na muže.

U nás je situace podobná – krize zasáhla především manuálně pracující. Změny se však nedějí pouze během finančních krizí, ale neustále. Dokládá to i počet žen-vysokoškolaček. Zatímco ve školním roce 1995–1996 byl v České republice podíl studujících žen vůči mužům 45 ku 55 procentům ve prospěch mužů, v roce v 2000 to již bylo 51,3 ku 48,7 procentům ve prospěch žen a podíl žen-absolventek byl dokonce ještě vyšší: mezi těmi, kteří studium úspěšně dokončili, jich bylo více jak 55 procent.

Čína, ženy a kapitalismus

Podobné změny však můžeme pozorovat i tam, kde bychom je pravděpodobně nečekali - v Číně. Hnacím motorem změny, jež vykořenila tradiční patriarchální pořádky, se i zde stal kapitalismus. Právě on dokázal změnit pohled na ženy a jejich roli v moderním světě rychleji, než by si kdy předseda Mao dokázal představit.

Pro ilustraci přikládám krátký příběh jedenadvacetileté dívky, která pracuje jako bankovní úřednice v Šanghaji:

„Moji rodiče mě vychovali tak, abych byla krásná a měla dobré způsoby. Měla jsem být poslušná a zdvořilá, pokorná vůči nim i svým učitelům. Pro generaci mých rodičů bylo bez debat, že se život vdané ženy odehrává mezi čtyřmi zdmi domova, kde dělá vše sama, dokonce i když k tomu ještě pracuje. Myslím, že tato doba je navždy pryč. Až budu mít jednou děti já, budu usilovat o rovnost v rámci rodiny, rovnost mezi mužem a ženou, mezi dětmi a rodiči.“

Paradox klesající spokojenosti

Ženy po celém světě jsou zkrátka svobodnější než kdy jindy. Kapitalismus stvořil továrnu na ženy, které jsou vzdělané, inteligentní, ambiciózní a pečují o sebe.

Na druhou stranu si je však potřeba položit otázku, zdali to skutečně vede k jejich štěstí a spokojenosti. Ze studie Paradox klesající spokojenosti žen, kterou vypracovali známí ekonomové Betsey Stevensonová a Justin Wolfers, se dozvídáme o velmi rychlém poklesu spokojenosti vysokoškolsky vzdělaných žen a o zcela opačném trendu v případě mužů (viz graf). Muži dle závěrů studie profitují především z vynálezu antikoncepční pilulky. Díky ní si mohou vychutnat více sexu mimo manželství; s možností potratů zase klesá vyjednávací síla žen v případě nechtěného otěhotnění.

Tento trend má nadále pokračovat i v následujících letech – muži budou stále šťastnější, zatímco ženy stále nespokojenější (viz. týž graf). Právě tyto ženy budou pravděpodobně čím dál více lákat různé feministické organizace a jejich aktivistky, které vidí cestku ke spasení jen v dalším posilování „rovnoprávnosti“ a osobní svobody. A to i přesto, že to může vést, a také pravděpodobně povede, jen k dalšímu prohloubení nespokojenosti. Hašení ohně benzínem, však podle mého nevyřeší vůbec nic.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo