Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Plnou parou vpřed?

Pavel Kohout
Pavel Kohout
2. 1. 2008

Makroekonomickou projekci lze rozdělit na několik oblastí: růst, inflace, úvěrové trhy, trh práce, a konečně měnové a úrokové veličiny.

Plnou parou vpřed?
Hospodářský růst a inflace
Pokud jde o růst, v roce 2008 lze očekávat pokles reálného růstu HDP. Důvodem je kombinace několika faktorů:

  • vyšší inflace a tudíž vyšší hodnota deflátoru HDP
  • zpomalení dosavadní extrémně rychlé dynamiky tvorby úvěrů v soukromé sféře
  • vliv daňových změn a omezení veřejných výdajů (tudíž pokles dynamiky růstu úvěrů ve veřejné sféře
  • vliv poklesu růstu HDP v rámci eurozóny

Přesto lze v roce 2008 očekávat reálný růst HDP kolem 4,5 %, což není špatný výhled. Viz první tabulku v pravém sloupci. V letech 2009-10 pak tempo reálného růstu opět mírně zrychlí, víceméně díky poklesu inflace a deflátoru HDP. (Deflátor HDP je speciální cenový index, který však nezahrnuje jen spotřebitelské ceny, nýbrž všechny ceny v ekonomice. Používá se pro převod nominálního růstu HDP na reálný růst.)

Dosti rychle nadále poroste HDP vyjádřený v jednotkách parity kupní síly, tzv. PPS. Postup konvergence české ekonomiky k průměrné úrovni EU (která se měří paritou kupní síly) bude zrychlen očekávaným posilováním koruny vůči euru.

V oblasti cenového růstu lze očekávat vyšší inflaci vzhledem k cenám potravin, růstu dolní sazby DPH a jiným faktorům. Meziroční inflace v listopadu 2007 dosáhla hodnoty 5,0 %, zatímco inflace měřená poměrem „cenová hladina za posledních 12měsíců / cenová hladina za předposledních 12 měsíců“ vyjde pro rok 2007 zřejmě kolem hodnoty 2,7 %.

Tento inflační impuls však bude jednorázový a v letech 2009-10 inflace opět poklesne. Nadprůměrné hodnoty cenového růstu lze čekat u stavebních prací a materiálů vzhledem k pokračujícímu boomu v oblasti úvěrů na bydlení.

Úvěrový trh
V souvislosti s úvěry (ať už na bydlení či jinými úvěry) je zákonitý pokles dosavadního krkolomného tempa jejich růstu. Druhý graf zřetelně vypovídá o příčinách dosavadního rychlého růstu HDP stejně jako o původu recese z přelomu tisíciletí.

Jak ukazuje třetí graf, v oblasti úvěrů na bydlení jsme byli během posledních šesti let svědky vskutku dramatického, exponenciálního nárůstu průměrným tempem 34,9 % ročně. Je šokující, že toto tempo nepokleslo ani v roce 2007, kdy podle posledně dostupných říjnových údajů činilo přesně 35,0 % meziročně. Zde zřejmě zafungovaly obavy obyvatelstva z vyšších sazeb DPH a také z rostoucích hypotéčních sazeb.

V letech 2008-10 je nicméně logické očekávat pokles tempa tvorby úvěrů na bydlení na 22 až 16 procent ročně. „Hubená“ čísla ve srovnání s nedávnou historií, ale stále velmi robustní růst. Hypotéční boom ještě není zdaleka u konce.

Daňové dopady reforem
Pokud jde o často diskutované dopady tzv. reformy veřejných financí na různé příjmové skupiny obyvatelstva, čtvrtý graf zobrazuje propočet České spořitelny.

Je zřejmé, že dopady reforem budou nerovnoměrné: dojde k rozevření nůžek mezi nejnižšími a nejvyššími příjmovými skupinami. Zda je to „dobře“ či „špatně“ závisí na subjektivní hodnotové stupnici posuzovatele, nicméně objektivním faktem zůstává, že daňové a sociální změny sníží koupěschopnou poptávku.

Česká spořitelna odhaduje pokles poptávky domácností na 18 miliard v roce 2008, 13 miliard Kč v roce 2009 a 12 miliard v roce 2010. Nicméně v roce 2010 bude již tento pokles převážen růstem příjmů podniků, které budou mít více prostředků na investice a mzdy. Začnou se tedy projevovat dlouhodobější kladné stránky reformy.

Projekce vývoje koruny
Navzdory mírnému ochlazení bude česká ekonomika pokračovat v růstu, poroste i objem úvěrů a reálné mzdy. Toto vše se projeví na dalším posilování české koruny, zejména v souvislosti s možnou recesí v USA a zpomalením ekonomického růstu v rámci eurozóny.

Jak ukazuje pátý graf, v průběhu let 2004-2007 posilovala česká koruna průměrným ročním tempem 4,3 % vůči euru. Důvodů bylo více:

  • rychlejší hospodářský růst ve srovnání s eurozónou,
  • zájem o korunové investice (dluhopisy, akcie, přímé investice),
  • silná obchodní bilance.

Jelikož tyto faktory stále existují (a patrně k nim přistoupí i zvýšení úrokových sazeb ČNB), lze očekávat další posilování koruny tempem kolem 3 % ročně po dobou nejméně dalších tří let. Znamená to, že koncem roku 2010 by kurs koruny mohl dosáhnout hodnoty 24,6 Kč/EUR.

Posilování kursu koruny umožňuje udržovat nižší inflaci, než jakou by česká ekonomika zaznamenávala, kdyby již byla součástí eurozóny. Posilování měny je nejefektivnější a z hlediska domácností nejšetrnější adaptační mechanismus, který umožňuje konvergenci ekonomické výkonnosti České republiky směrem k průměrné úrovni HDP „tradičních“ zemí EU.

Demografie a dynamika trhu hypoték
Jedním z „hnacích motorů“ hospodářského růstu v posledních letech byla demografie. Konkrétně nástup generace narozené v první polovině 70. let. Její příslušníci nyní tvoří početnou a vysoce ekonomicky aktivní věkovou kohortu 30-35 let.

Tito lidé jsou ve věku o několik let opožděného zakládání rodin (odtud baby boom v posledních letech a nedostatek míst v jeslích, školkách a základních školách). Zároveň masivně investují do bydlení, jak je zřejmé z šestého grafu.

Demografická projekce pořízená americkým Census Bureau umožňuje projektovat budoucí vývoj s poměrně vysokým stupněm spolehlivosti. Za deset let od nynějška se demografická pyramida promění tak, jak ukazuje sedmý graf.

Momentální vzestup porodnosti vypadá sice mohutně očima rodičů hledajících školu či školku, ve skutečnosti však demografické echo není příliš silné. I za deset let bude hlavním tahounem ekonomiky stále stejná generace, tj. věková kohorta budoucích čtyřicátníků.

Během deseti let dojde k posílení relativní i absolutní ekonomické síly této generace, zatímco nynější druhá dominantní kohorta – lidé nyní ve věku 50 až 60 let – bude relativně ztrácet. Nicméně i tak bude stále dosti ekonomicky významná, vzhledem k očekávanému posuvu důchodového věku.

Autor je ředitelem strategie společnosti Partners.

Další články Pavla Kohouta

Ptejte se nás v Poradně

Reagujte na článek

Kvalitní příspěvky budou publikovány jako komentáře k článku nebo jako samostatné články na Finmag.cz.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo