Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Veřejné finance na prahu roku 2008

Pavel Kohout
Pavel Kohout
14. 1. 2008

Deficit státního rozpočtu za rok 2007 bude podle posledních zpráv činit 66,4 miliard Kč, což odpovídá 1,9 procentům hrubého domácího produktu. Tato změna k lepšímu ve srovnání s původními očekáváními byla způsobena především změnou metodiky. Při zachování původní metodiky by deficit činil 2,7 % HDP.

Veřejné finance na prahu roku 2008
Změna metodiky týkající se účtování rezervních fondů však byla jen jedním ze dvou významných faktorů. Tím důležitějším – ekonomicky významnějším – faktorem byl výrazně vyšší než očekávaný výběr daní.

Daně se dařilo vybírat díky rychlému ekonomickému růstu a nižší než očekávané nezaměstnanosti. Na daních se loni vybralo o 16,6 miliardy více, než se předpokládalo. Daně z příjmů fyzických osob převýšily předpokládanou výši o 4 miliardy.

Na překročení rozpočtu daňových příjmů a na jejich meziročním růstu se nejvíce podílelo inkaso daní z příjmů právnických osob, které dosáhlo 114,8 mld. Kč, tj. 106,7 % plánovaných příjmů (jde o překročení rozpočtu o 7,3 mld. Kč), při meziročním růstu o 19,3 mld. Kč, tj. o 20,2 %.

Rozpočet počítal s růstem o 12,6 % proti skutečnosti roku 2006. Inkaso daně z příjmů fyzických osob dosáhlo celkem 102,1 mld. Kč, tj. 104,1 % rozpočtového plánu (překročení o 4,0 mld. Kč). Je tedy o 10,5 mld. Kč (o 11,4 %) nad výběrem roku 2006. Rostly i objemy výběru DPH, spotřebních daní a většiny ostatních zdrojů.

Již přes deset let probíhá v české ekonomice unikátní (a úspěšný) ekonomický experiment: postupné snižování sazeb daně z příjmů právnických osob. Můžeme tak v reálném čase pozorovat vývoj Lafferovy křivky. Když sestavíme graf závislostí objemu výběru daní jako podílu HDP na daňové sazbě, výsledkem je pozoruhodná křivka (viz první graf v pravém sloupci).
 
Vidíme, že daňové inkaso rostlo v průběhu snižování až do sazby 26 procent, která platila v roce 2005. Poté, co v letech 2006 a 2007 sazba poklesla na 24 procent, se již patrně nacházíme na té části Lafferovy křivky, kdy další snižování již nebude způsobovat nárůst inkasa.

Je obtížně popiratelné, že snižování daní přispělo v průběhu let 1997-2007 k rychlému hospodářskému růstu. Lví podíl však připadá na úvěrovou expanzi. Druhý graf, zobrazující vývoj objemu úvěrů nebankovnímu soukromému sektoru, je velmi výmluvný.

Od lokálního minima, které nastalo v červenci 2002, až do posledního údaje z října 2007 objem úvěrů rostl průměrným ročním tempem 13,8 procenta. Celkově za toto období vzrostl objem úvěrů o bezmála 850 miliard korun, což mnohé vypovídá o příčinách růstu ekonomiky a poklesu nezaměstnanosti. Tempo růstu objemu úvěrů se navíc v čase zrychlovalo, takže v období říjen 2006 až říjen 2007 vzrostl objem úvěrů celkově o 26 procent.

V roce 2008 lze očekávat mírné zpomalení tvorby úvěrů, což by byl celkem přirozený vývoj po velmi nadprůměrném, až překotném růstu z poslední doby. Společně s růstem inflace se tento vývoj mírně nepříznivě promítne do hospodářského růstu a patrně i do nezaměstnanosti.

Daňové změny společně s vyššímu hypotéčními sazbami způsobí zpomalení růstu objemu úvěrů na bydlení. Jde zejména o omezení daňové odečitatelnosti hypoték a odstranění daňové výhody hypotéčních zástavních listů. V roce 2008 lze očekávat zpomalení růstu úvěrů na bydlení na 22 procent ve srovnání s rokem 2007.

I toto je však dosti vysoké tempo, a proto není překvapující, že premiér Topolánek a ministr financí Kalousek uvažují o zrušení podpory stavebního spoření. Argumentují, že takto prosperující hospodářské odvětví již nepotřebuje další podporu.

To je zřejmě pravda, nicméně z hlediska daňových poplatníků by bylo fér, kdyby se úspora plynoucí z omezení podpory stavebního spoření (jde asi o 15 miliard Kč ročně) promítla do snížení jiných daní. Hlavním problémem českých veřejných financí není nedostatek peněz ve státní kase, ale nadbytek výdajů spojený se špatnou kontrolou a plýtváním.

Další články Pavla Kohouta

Ptejte se nás v Poradně

Reagujte na článek

Kvalitní příspěvky budou publikovány jako komentáře k článku nebo jako samostatné články na Finmag.cz.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo