Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zaplatí za Harvard všichni?

František Mašek
František Mašek
11. 2. 2008

Dlouho očekávaný soud se zakladatelem harvardských fondů Viktorem Koženým a bývalým likvidátorem Harvardského průmyslového holdingu v likvidaci Borisem Vostrým může trvat léta. Většina majetku holdingu je přitom v zahraničí a není snadno dostupná. Přinese tedy soudní proces akcionářům HPH v likvidaci víc než jen očekávanou morální satisfakci?

Zaplatí za Harvard všichni?
Když se v ČR hovoří o vytunelovaných společnostech či fondech, bývá často citován Harvardský průmyslový holding v likvidaci (HPH) a s ním Viktor Kožený a BorisVostrý. Oba proti této nálepce protestují. Ačkoli jsou vnímání jako strůjci podvodu či porušení povinnosti při správě cizího majetku, kteří připravili akcionáře o 16 mld. Kč, jak tvrdí obžaloba, nikdo je za to zatím neodsoudil.

Soud začíná v jejich nepřítomnosti, jen za účasti jejich advokátů. Kožený žije, jak známo, na Bahamách, Vostrý zase na Belize. Zatímco žádost o vydání prvního z nich o vydání do ČR stále zkoumají bahamské úřady, o vydání Vostrého podle šéfa HPH Karla Staňka Česko vůbec nepožádalo.

Ministerstvo spravedlnosti vychází z poněkud pofiderní argumentace. Tvrdí, že Belize nemá s Českou republikou uzavřenu smlouvu o vzájemném vydávání podezřelých osob a Vostrého by nám tedy nevydalo.

Zatím se zdá, že soudní proces skutečně začne v úterý 12. února. Jde ovšem o Pyrrhovo vítězství. Kožený a Vostrý, jimž hrozí až 12 let vězení, jsou totiž obžalováni jen za některé kroky, které vedly k vyvedení majetku holdingu z ČR do zahraničí a měly ho poškodit. Jde o záležitosti z let 1995-1997.

Nelze vyloučit, že průběh soudu a svědecké výpovědi - první má vypovídat likvidátor společnosti Zdeněk Častorál - ukáží na další porušení zákona a přivedou časem na lavici obžalovaných další osoby. Čas ale běží a jejich některé skutky mohou být mezitím promlčeny.

Vedení HPH si v tomto směru často stěžuje na postup policie, která působí, jako by ji další dění v holdingu vůbec nezajímalo. „Tunelování HPH pokračovalo i po roce 1997. Trestní oznámení, která jsme v tomto směru podali, jsou ovšem systematicky odkládána. Platí to i v případě jiných subjektů. Jedno z trestních oznámení - šlo o majetek holdingu, který byl převeden do dvou trustů spravovaných v zahraničí – podalo neúspěšně Ministerstvo financí, “ řekl Finmagu Staněk.

Právě liknavá práce policie, ale i dalších státních orgánů, přiměla vedení HPH k přípravě žalob na stát. Ta se navzdory původním očekáváním protahuje. Ve hře ovšem mohou být desítky miliard korun a pokud by byla žaloba, jak se o tom hovoří, projednávána před Mezinárodním soudem pro lidská práva ve Štrasburku, je takto důkladná příprava nezbytná.

Projednání žaloby před podobnou institucí může být časově velmi náročné. Navzdory tomu by ale mohlo být rychlejší než soud s Koženým a Vostrým, který právě probíhá v Praze. Lze totiž čekat lítý boj o každý detail a následné odvolání proti případnému odsuzujícímu rozsudku soudu.

České soudy navíc rozhodují v kauze Koženého a Vostrého jen o jejich trestní zodpovědnosti a těžko se budou zabývat konkrétní náhradou škody. K tomu je tedy třeba učinit další kroky. Snad přesto vše neskončí jen morální satisfakcí akcionářů holdingu.

Žaloba na stát by tak mohla představovat efektivnější a nejspíš i rychlejší řešení než začínající soud s Koženým a Vostrým. Za prohru ČR ve Štrasburku by bohužel zaplatili všichni daňoví poplatníci. Snad by to alespoň přimělo stát, aby přenesl alespoň část zodpovědnosti za škodu na osoby, které tento problém svou liknavostí zavinily.

O dalším průběhu této kauzy vás budeme průběžně informovat.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo