Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Co je, a co není Čína

Arsen Lazarevič
Arsen Lazarevič
12. 4. 2008

Mnoho lidí, jimž je blízké investovaní jako zdroj pasivního přijmu, se v uplynulých letech při pohledu na výnosy fondů investujících do Číny nadchlo. Čína dnes tvoří ralativně významnou část mnoha dynamičtějších portfolií běžných investorů. Občasná varování analytiků mnozí neberou příliš vážně.

Co je, a co není Čína
Čína je přece země budoucnosti, vyrábí se tam většina zboží pro celý svět a pracovní síla je jedna z nejlevnějších na světě. Bohužel, všechny tyto argumenty jsou chybné. Proč?

Levná pracovní síla?

Čína by se mohla podle pracovní síly  rozdělit na dva regiony - západní a východní Čínu. V západní Číně je skutečně pracovní síla velice levná, lidé zde žijí v chudobě. Pokud s tím něco čínská vláda neudělá, nic se na tom nezmění. Rozdíly mezi západní a východní části se budou dále prohlubovat. Je možné, že nastanou rozsáhlé sociální nepokoje a to pro investory není dobrá zpráva.

Většina ekonomické aktivity je soustředěná do východní oblasti. V některých větších městech jsou mzdy srovnatelná s východní Evropou. Je pravda, že je v Číně vše o mnoho levnější, avšak už nyní probíhá rychlá korekce v podobě vysoké inflace, s níž čínská vláda marně bojuje. Vlivem tak rychlé inflace budou samozřejmě růst mzdy.

Většina zboží z Číny?
Když se firmy rozhodují, kde budou vyrábět své zboží, měla by jejich cílová země splňovat dva nejdůležitější faktory: Levná, kvalifikovaná pracovní síla a nízké daňové zatížení. Když však země prosperuje a rostou i mzdy zaměstnanců, firmy přesunují svou výrobu dále na východ.

V případě Číny to neplatí. Jelikož je zde velký domácí trh (víc než miliarda obyvatel), řada společností reaguje na rostoucí domácí poptávku. Vyrábí už jen pro domácí trh a téměř nevyvážejí. To je příklad i většiny automobilek.

Mnoho slavných firem už svou pobočku v Číně má a hodně jich už jich své zboží  vyrábí. Další firmy už v takové míře přicházet nebudou, jelikož Čína zrušila daňové zvýhodnění pro nově příchozí zahraničí firmy.

K tomu ještě vzrostly náklady na pracovní síly. Proto se společnosti budou poohlížet po jiných, levnějších zemích s velkým trhem. Vhodnou alternativou bude třeba Indie.

Země budoucnosti?
Čína není zemí budoucnosti. Vláda, která nedovolí svým lidem svobodně projevovat své názory a bez omezení se pohybovat po internetu, u moci už dlouho nevydrží. Jediné, co jí zatím drží, jsou dobré ekonomické výsledky země, které se však jednou zastaví a na povrch vyplavou problémy.

Vyplatí se tedy kupovat čínské akcie? Ne! Už při jednoduché analýze těchto akcií lze zjistit, že P/E akcie (zisk na jednu akcii) je v poměru více jak 1:60. Nikoho nezajímá, jaké jsou dividendy, o kolik narostly zisky společnosti.

Všichni se dívají na grafy akcií a vidí tam jen růstové tendence. Podobná situace byla v roce 2000 v sektoru technologií. Internetové akcie měly ještě vyšší P/E a nikoho nenapadlo, že nastane tak silná korekce. Některé společnosti ztratily více jak 80 %. Pokud P/E dál poroste, postihne brzy podobný scénář Čínu. Z dlouhodobého hlediska bych proto nikomu takovou investici nedoporučil.

Autor je student ekonomie.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (11)

Vstoupit do diskuze
Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo