Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Čína nedohání Evropu

Pavel Kohout
Pavel Kohout
30. 5. 2008

Spojené státy prý stojí na prahu úpadku, v lepším případě procházejí vážnou hospodářskou recesí, připomínající třicátá léta. Dolar klesá, hypoteční krize ochromila zemi, banky nepůjčují peníze. Super velmoc je na konci sil. Skutečnost? Faktem je pouze pokles dolaru v posledních letech.

Čína nedohání Evropu
Hypoteční krize sice skutečně zpomalila růst, ale stále není jisté, zda bude recese, či nikoli. Stavebnictví má problémy, ale ne tak velké, aby stáhlo zbytek ekonomiky do krize. Ostatnímu průmyslu prospělo oslabení dolaru a jede na plné obrátky. Americké banky na rozdíl od všeobecně rozšířené představy stále normálně půjčují peníze.

K začátku května 2008 vzrostl celkový objem úvěrů poskytnutých americkými komerčními bankami o 10 procent meziročně, což je růst odpovídající normálu posledních let. Růst komerčních a investičních úvěrů je ještě vyšší. Žádná úvěrová krize se nekoná.

Amerika dokonce ani není předlužená. Federální dluh přepočteno na hrubý domácí produkt je stále nižší než v Evropě a ani dluhy amerických domácností nejsou reálnou makroekonomickou hrozbou.

Evropa je prý kontinent bez perspektivy, sužovaný vysokými daněmi a byrokracií. Jednou všichni skončíme jako průvodci turistů z bohatých zemí, jakými budou Čína nebo Brazílie. Ve skutečnosti v posledním žebříčku konkurenceschopnosti Světového ekonomického fóra v Davosu zaujímají západoevropské země většinu z první desítky. Obávaná Čína je těsně za Českou republikou, která je na 33. místě.

Tolik kritizovaná evropská byrokracie je totiž ve skutečnosti velmi efektivní, pružná a poctivá ve srovnání s rozvojovými zeměmi. Evropané mají i velmi dobře fungující systém finančních trhů.

Navíc státy jako Dánsko, Švédsko, Francie nebo Německo mají, pokud jde o licence a povolení potřebná podnikání, „průchodnější“ administrativu než USA. Evropské daně z podnikových zisků patří mezi nejnižší na světě.

A jak to vypadá v Rusku, v Číně a v Brazílii? Prosperita ruské ekonomiky je dána vzestupem cen ropy. Ničím jiným. Technická úroveň průmyslu je o deset až třicet let za světovým vývojem, včetně výroby zbraní.

Čína není schopna po desítkách let ekonomických reforem vyrobit ani tak základní výrobek, jakým je automobil. Rakve na kolečkách značky Chery nebo Brilliance se nepočítají – kvalitě čínských motorových vozidel se posmívají dokonce i v chudém Vietnamu.

Většina čínského zboží je nekonkurenceschopná kvůli zoufalé kvalitě. Jakžtakž přijatelné kvality dosahují jen závody přímo řízené západními experty. Skvělý obraz neskýtá ani Brazílie. Je stále chudá kvůli vysokým daním a byrokracii.

V žebříčku celkových podnikatelských podmínek je na 122. místě. Obrovská je tu korupce. Patnáct procent členů brazilského Národního kongresu je formálně vyšetřováno pro různé zločiny, od praní špinavých peněz po vraždu.

V tomto srovnání se problémy vyspělého světa jeví ve zcela jiné perspektivě; asi jako drobný výmol na dálnici vedle prašné polní cesty.

Autor je ředitel strategie Partners. Článek napsal pro týdeník Reflex. Foto: Profimedia.cz.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (21)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo