Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Proč koruna neoslabila?

Arsen Lazarevič
Arsen Lazarevič
19. 6. 2008

Je to již několik měsíců, co analytici předpovídali pád koruny až na 27 Kč za euro. Noviny se v té době předháněly, kdo uveřejní pesimističtější a hrozivější předpověď. Skutečnost je však taková, že měna nejenže neoslabuje, ale po menších zaváháních znovu dokonce posiluje.

Proč koruna neoslabila?
Posilující ani lehce oslabující měna není takovou tragédií, jak se všude s oblibou uvádí. Žádná země na celém světě nebyla hospodářsky „paralyzována“ posilující měnou, zatímco oslabení kurzu položilo mnoho států, např. Německo, země bývalého Sovětského svazu včetne Ruska, Jugoslávii, Argentinu apod.

I když kvůli posilující měně nejvíce strádají vývozci, není tento fakt dostatečně relevantní na to, aby se podnikaly některé razantní kroky k umělému oslabování měny. Čísla z minulosti to dokládají jasně: i přesto, že v roce 2001 činil kurz dolaru vůči koruně 37,530 a eura 34,650, obchodní deficit byl 117 miliard. Ani v následujícím roce se kurz příliš nezměnil a obchodní deficit klesl jen o dvě miliardy.

Z toho jasně vyplývá, že kurz není hlavním činitelem, jenž určuje poměr vývozu a dovozu, ale je to hlavně vyspělost země a její schopnost uplatnit se. Existují i vyspělé země s velkým obchodním deficitem (jasným příkladem jsou Spojené státy), je ovšem jasné, že tyto státy na svou politiku v blízké době doplatí anebo už doplatily.

Spekulace
Spousta investorů a fondů musela z důvodu celosvětového poklesu akciových trhů (včetně finanční krize v USA) hledat jiné způsoby výnosných investic. Velká část z nich vybrala jako investici komodity, avšak někteří své prostředky přesunuli směrem k měnám. A jelikož se Česká republika společně se Slovenskem a Polskem dá označit za „středoevropské tygry“, nebo chcete-li, hospodářsky rychle rostoucí země, staly se pro spekulanty tyto ekonomiky velice lákavé.

Samozřejmě tomu nahrávala i makroekonomická data, k nimž mají spekulanti přístup. Česká republika je relativně malý trh pro obchodování s měnami, tudíž každá větší spekulace dokáže výrazně pohnout kurzem. To se například stalo v noci z 13. na 14. dubna, kdy koruna během jedné noci posílila až na 23 korun za euro.

Rekordní inflace
Vysoká inflace většinou přiměje Českou národní banku k tomu, aby zvyšovala sazby. Laicky to znamená, že při zvýšení sazeb bude vydáno méně úvěrů (protože je třeba splácet za vyšší úrok), což vede k tomu, že se do oběhu dostane méně peněz. A čím je peněz méně, tím jsou hodnotnější a měna je díky tomu silnější. Inflace je tedy jeden z hlavních činitelů, který rozhoduje o tom, jak vysoko budou sazby stanoveny.

Růst mezd

Růst mezd je v tomto roce rekordní. I přesto, že většinu z tohoto slibného růstu „nahlodá“ inflace, i tak se jedná o obrovský skok. Vzhledem k tomu, že spekulanti hledí především na tato makroekonomická data, vypadají pro ně tato čísla vskutku lákavě.

Politici
Současná vláda se několikrát snažila zabránit posilování koruny (zmrazení peněz z privatizace, různé konzultace s představiteli ČNB apod.), ale i přesto je jisté, že stávající vláda koruně věří. Jako evidentní důkaz může posloužit odsunutí termínu přijetí eura na neurčito a snahy, aby při vstupu do eurozóny byly kurzy co nejvýhodnější.

Není bez zajímavosti si v této situaci připomenout, že bývalý premiér Jiří Paroubek vyjádřil svůj názor v této věci již v roce 2004 při setkání s marockými podnikateli v Rabatu: "Myslím si, že [...] k datu vstupu do evropské měnové unie k 1. lednu 2010 se [koruna] přiblíží částce 25,00 Kč/EUR."

Jedním z kritiků názorů premiéra Paroubka byl i Viktor Kotlán, analytik České spořitelny, který očekával v roce 2010 kurz kolem 26 Kč/EUR. Paroubkova slova komentoval takto: "Premiér by měl být každopádně při vyjadřování se k výši konverzního poměru (kurz měny v okamžiku přechodu na euro - pozn. autora) opatrnější. Už proto, že centrální parita a konverzní poměr jsou věcí dohody ČR a zbytku eurozóny."

Co bude dál?
Dnes je jisté, že bývalý premiér Paroubek měl pravdu, ba dokonce se jeho odhady naplnily o celé dva roky dříve. Je těžké předpovídat, jak si povede koruna v budoucnosti. Řada analytiků pohyb měn s oblibou přirovnává k věštění z křišťálové koule.

Jedno je však jisté: koruna se stala během tohoto roku nejrychleji rostoucí měnou světa a lze tvrdit, že se žádné výraznější oslabování nechystá. Je dokonce pravděpodobné, že do roku 2013 se dočkáme eura za dvacet korun.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo