Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

O americké recesi

Pavel Kohout
Pavel Kohout
15. 7. 2008

Ještě v jarních měsících roku 2008 probíhaly debaty, zda americká ekonomika je v recesi či nikoli. Nyní, koncem června, prakticky všichni mlčky připouštějí, že recesi probíhá, byť doposud nebyla oficiálně vyhlášena.

O americké recesi
Problémy americké ekonomiky mají dvě hlavní příčiny:
  1. klasickou „krizi z nadvýroby“ v oblasti bytové výstavby,
  2. drahou ropu.
První graf v pravém sloupci ukazuje vývoj počtu nových prodaných domů od roku 1963. Ukazuje se, že většina recesí je doprovázena prudkým poklesem aktivity na tomto trhu. Výjimkou byla pouze recese v roce 2001, jejíž příčinou byla krize v odvětví informačních technologií.

Zároveň vidíme, že bublina v objemu bytové výstavby vrcholila již v roce 2005. O krizi z nadvýroby dále vypovídá druhý graf.

Zhruba v období 1997-2005 vzniklo příznivé prostředí pro investice do nemovitostí. Úrokové sazby poklesly, což zlevnilo hypotéky. Po roce 2000 se navíc nemovitostí staly „bezpečným přístavem“ pro zklamané investory, kteří přišli o peníze během internetové bubliny. Recese v roce 2001 se proto nemovitostí netýkala, naopak jim spíše pomohla. O rozvoji „subprime“ hypoték není třeba se obšírněji zmiňovat.

Hypotéční krize ve smyslu zátěže bank špatnými úvěry má v současnosti jen vedlejší vliv. O úvěrové krizi nelze hovořit. Celkové tempo tvorby úvěrů (komerčních i soukromých) zůstává přiměřené, postižena jsou pouze některá odvětví, která souvisejí s nemovitostmi.

Třetí graf ukazuje, že žádný „credit crunch“ se nekoná, podle posledních dostupných údajů z 11. 6. 2008 celkový objem úvěrů a leasingů poskytnutých americkými bankami roste zhruba o devět procent meziročně, přičemž tempo růstu podnikatelských úvěrů roste dokonce o dvacet procent! Nejsou žádné signály, že by banky drastickým způsobem omezovaly úvěry kromě oblastí hypoték, developmentu a stavebnictví.

Takováto čísla svědčí o tom, že recese není ve skutečnosti tak vážná, jak vychází z různých průzkumů veřejného mínění. Veřejnost je totiž ovlivněna médii, která vykreslují věci v dramatičtějších barvách, než jaké by byly adekvátní.

Hlavním problémem americké (a nejen americké) ekonomiky je nyní drahá energie. Nikoli špatné úvěry, nikoli zásoby neprodaných rodinných domků. Kdyby ropa nebyla rekordně drahá, o žádné recesi by se nemluvilo a pokles cen nemovitostí by veřejnost spíše přivítala jako šanci získat dostupnější bydlení. Ceny ropy však na ekonomiku Spojených států (ale i většiny evropských zemí, včetně ČR) působí jako dodatečná daňová zátěž, přičemž výnosy této „daně“ navíc putují do zahraničí.

Lze zhruba vypočítat, že růst cen ropy bude pro americkou ekonomiku během roku 2008 představovat zátěž řádově srovnatelnou s hypotéční krizí – jenomže tato krize byla jen jednorázovou záležitostí, kdežto s drahou ropou je nutno počítat na delší dobu.

Vzhledem k velmi pochmurnému ladění a mediálnímu „biasu“ vůči katastrofickému vidění světa však zůstávají akcie relativně velmi levné, protože P/E indexu SP500 v hodnotě kolem 17 při současných úrokových sazbách skutečně je nízká cena. Některá odvětví, zejména ropa a energetika, navíc představují zajímavé investiční příležitosti: viz poslední graf fondu ING Invest Energy během posledních 12 měsíců:

Autor je ředitel strategie Partners. Foto: Profimedia.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (29)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo