Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Amputovaná ruka trhu

Arsen Lazarevič
Arsen Lazarevič
24. 9. 2008

Začněme malým ohlednutím do minulosti. Hospodářská krize na počátku 30. let začala především u bank a byla systémová. Akciové trhy rekordně padaly a krize se postupně přesunula do celé ekonomiky a zasáhla většinu američanů a později i Evropanů.

Amputovaná ruka trhu

Krize se v této době brala jako neodělitelná součást hospodářského cyklu, kdy se ekonomika očistí od všeho špatného, co by ji mohlo tížit v budoucnosti. Místo, aby se trhy napumpovaly novými penězi, tak začali z oběhu mizet, což mělo za následek krutou a bolestivou deflaci. Ágonie se tak ještě prodloužila.

Dokonce si dovolím tvrdit, že kdyby v třicátých letech americká vláda vhodně zasáhla a pomohla bankám, měl by to Hitler určitě těžší při házení viny na židy jako příčiny celosvětové krize. Vhodné řešení hospodářské krize by taktéž přibrzdilo šíření komunismu do celého světa. Kdo ví, Kuba by třeba dnes mohla být vyhledávaným daňovým rájem.

Vybouraný spratek?

Dnešní krize jednomu ekonomovi připomíná situaci, kdy synek naboural své auto a teď chce po otci, aby mu ho zaplatil. Pokud na takové srovnání přistoupíme, pak nezapomínejme, že v tom případě "syn" příspíval nemalou částkou do rodinného rozpočtu (daň z příjmů, která je jedna z nejvyších na světě) a bez auta by nemohl pracovat, protože je taxikář. Právě tak jsou banky závislé na penězích.

Má se tedy otec na svého syna vykašlat, nebo mu dát bezůročnou (nebo nízko úročenou) půjčku na auto s tím, že jakmile si koupí nové a začně vydělávat, začne dluh splácet?

U AIG to byl jistě dobrý krok, protože pád tak velké pojištovací instituce s více jak  100 tisíci zaměstnanci by s velkou pravděpodobností urychlil ponoření ameriky do recese společně s těžkou krizí, která by se rozšiřovala podobně jako za velké hospodářské krize.

Nutná dezinfekce

Státní zásah byl podle mého názoru zapotřebí, protože neviditelná ruka trhu byla poraněna a několik prstů se muselo amputovat. Do rány se dostávala infekce a bylo nutné ránu ošetřit a nahradit prsty aspon dočasně umělými, jinak by hrozila amputace celé ruky.

Většina ekonomů se však shoduje, že nemalou část na tomto stavu nesou i ratingové agentury. Ty jasně selhaly a tento systém oceňování ztrácí do budoucna důvěru. Je například s podivem, že dluhopisy Fannie May a Fredie Mac měly podobné hodnocení jako americké státní dluhopisy.

Přitom je velice nepravděpodobné, že by vláda USA ze dne na den vyhlásila moratorium neboli ochranu před věřiteli. Naproti tomu u finanční instituce jsme se přesvědčili, že je to více než možné.

Proto se vláda musí angažovat v tom, aby každý investor byl vhodně informován o rizicích, a tím zefektivnit trh, protože teorie efektivního trhu říká, že společnosti jsou oceněny reálně. To znamená, že by logicky k žádným krizím docházet nemělo.

Jaké je řešení?

Dovolím citovat Hanu Brixi, poradkyni pro Světovou zdravotnickou organizaci a Dětský fond OSN.

„Ještě důležitější otázkou je, co může vláda dělat, aby podobným krachům s dopadem na veřejné finance předcházela – tedy aby chránila prostředky daňových poplatníků. Odpověď vzhledem k rostoucí komplexnosti finančních instrumentů není jednoduchá. ??Určité principy lze nastínit:

  1. Otevřená diskuze o rizicích na finančních trzích a jejich možného dopadu na veřejné finance.
  2. Povinné zveřejňování rizik finančními institucemi a státem, které by umožnilo veřejnou kontrolu.
  3. Zpřísnění systému analýzy, řízení a auditu rizik ve finančních institucích i veřejném sektoru.
  4. Jasnější vymezení a uplatnění osobní odpovědnosti v soukromém i veřejném sektoru.“

A na závěr humorné vyjádření autora ekonomického blogu Big picture:

"Lehman Brothers se chová jako malé děcko, co tahá psa za ocas. Všichni okolo vědí, že je to nebezpečná zábava, a tak nikoho nepřekvapí, když se rozzuří a dítě kousne. Ale takový capart uškodí jen sám sobě, proto se o to nikdo přílíš nestará.

Bear Stearns byla naproti tomu jako malý pyroman respektive dítě, které si rádo hraje se zápalkami. Nemusí zranit pouze sebe, ale může i vypálit dům a poškodit sousedy. FED do hry vstoupila ne proto, aby uličníka ochránila, ale aby ušetřila před zkázou sousední domy.

No a AIG ta je jako malý nezbeda, který se zčistajasna objevil v labaratoři s biotechnologickými zbraněmi. Sebere všechny ty záhadné ampulky, lahvičky, odměrky a s plnými kapsami to míří na nejbližší hřistě.“

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo