Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Evropa uklidňuje vkladatele

Aleš Tůma
Aleš Tůma
7. 10. 2008

Jako první s garancí vyrukovala vláda v Irsku (ta bude ručit i za mezibankovní vklady a některé dluhopisy). Následovaly Řecko a Německo, v pondělí Rakousko a Dánsko. K určitým opatřením se chystají Velká Británie, Island, Španělsko...

Evropa uklidňuje vkladatele

Krok je to pochopitelný: je potřeba zabránit dominovému efektu a runu vkladatelů na banky. Dnešní bankovnictví je postavené na důvěře, jenže tyhle základy v časech krize vykazují vlastnosti tekutého písku.

Záruky pro irské banky jsou omezené na dva roky, v případě Německa agentury o nějaké dočasnosti mlčí.  Skeptikovi se každopádně okamžitě vybaví rčení o tom, že nic není tak trvanlivé jako dočasný vládní program.

Klienti i finanční domy zkrátka dostali jednoznačný signál: nemusíte se o nic starat, pokud se kdykoli v budoucnosti dostanete do problémů, postaráme se o vás my. Mnoho na tom nemění ani fakt, že financování některých opatření se samy banky podílí.

Fenomén takzvaného morálního hazardu hezky ilustruje poněkud morbidní příběh floridského městečka Vernon. Na přelomu 50. a 60. let tu někdo z místních dostal nápad přilepšit si tak, že si ustřelí či uřízne část končetiny a vybere pojistku. Z nějakého důvodu se tento nápad rozšířil, takže podobné "nehody" postihly údajně až desetinu místní populace.

Vkladatelé teď budou mít daleko menší motivaci bát se finančních úrazů. Ostatně, podle časopisu Ekonom už dokonce spořitelny v německém příhraničí zaznamenaly určitý zvýšený zájem Čechů o otevření konta. Tady vzhledem ke kurzovému riziku asi nepůjde o žádnou masovou migraci vkladů, v eurozóně jde ale evidentně o větší riziko. I proto se ozývají požadavky na koordinovaný evropský postup.

Výsledkem bude to, že evropské vlády krátkodobě stabilizují finanční sektor, ale zároveň poskytnou živnou půdu pro další, možná větší problémy v budoucnosti. Vyšší garance za vklady totiž znamená, že lidé budou ochotní na běžných účtech držet více peněz. To přispěje k možnosti větší úvěrové expanze - a tedy i k možnosti vzniku bublin a jejich následného hlasitého a bolestivého splaskávání.

Zřejmě není daleko doba, kdy na výpisech z účtů bude povinně velkými písmeny a v uklidňujících barvách napsáno: Nepropadejte panice!

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo