Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vítejte ve zlatých časech

Pavel Kohout
Pavel Kohout
19. 7. 2007

V roce 2006 jsem napsal, že Česká republika prožívá nejpříznivější podmínky pro hospodářský růst od dob Karla IV. Levicový propagandista Jiří Havel tento výrok okamžitě použil ve prospěch ČSSD. Jenže nynější růst české ekonomiky nemá nic co do činění s domácí politikou.

Vítejte ve zlatých časech
Celý svět totiž prožívá nejpříznivější ekonomické období – nejen od časů Karla IV., ale v rámci lidských dějin vůbec.

Časopis Fortune otiskl článek s názvem The Greatest Economic Boom Ever – Největší ekonomický boom v historii. „Toto je zdaleka nejsilnější stav globálního hospodářství, jaký jsem viděl během své kariéry,“ uvádí v článku americký ministr financí Hank Paulsen. Je to pravda. Celosvětový hrubý domácí produkt vzrostl od roku 2000 v nominálním vyjádření o více než 70 procent v dolarovém vyjádření. Světový obchod vzrostl od roku 2000 dvojnásobně. Nezaměstnanost klesla tak, že se hovoří o nedostatku pracovních sil.

Nynější boom je skutečně globální, což je unikát. Světový růst byl rychlý i začátkem 70. let, ale týkal se jen vyspělého Západu a Japonska. Nynější růst je mnohem rovnoměrnější, nebo chcete li, spravedlivější. Zatímco v 70. letech bohatí bohatli a chudí trvale třeli bídu, nyní těžiště růstu leží v Asii, Latinské Americe a ve střední a východní Evropě. Česká ekonomika roste znatelně rychleji než Západ díky nízkým daním, což uznává dokonce i Jiří Havel: uvádí, že česká daňová kvóta činí asi 35 % hrubého domácího produktu, zatímco průměr EU 25 je skoro 41 %.

Rovnoměrnější rozložení světového růstu je způsobeno globalizací. Ještě nikdy nebyly bariéry pro světový obchod a pro pohyb kapitálu tak nízké. Díky pádu bariér a následné zostřené konkurenci klesají ceny spotřebního zboží a některých služeb. Inflace je díky tomu velmi nízká a centrální banky necítí potřebu výrazně zvyšovat sazby.

Dalším důvodem nízké inflace je fakt, že index růstu spotřebitelských cen má jen volný vztah k životním nákladům. Ceny položek citlivých na růst objemu peněz jsou systematicky podhodnocovány, aby inflace vyšla lépe. Například metodika harmonizovaného indexu spotřebitelských cen podle ECB zcela vylučuje jakékoli náklady spojené s vlastnickým bydlením. Něco podobného platí i pro jiné položky, zejména stavební materiály a některé služby.

Ekonomové, kteří tvrdí, že inflace je v EU nízká, tedy nemluví úplnou pravdu. Při rychlém růstu cen nemovitostí a služeb ve většině zemí EU zjistíme, že dosavadní velmi volná měnová politika ECB by nebyla možná, kdyby centrální banka pracovala se skutečným a nikoli „cinknutým“ indexem cen. Díky statistickým manipulacím je v oběhu více peněz, než je zdrávo.

Co z toho vyplývá pro investora? Globalizace spojená s přebytkem peněz přeje některým konkrétním odvětvím: suroviny, polotovary, energetika, atd. Spojené státy nyní například trpí nedostatkem stavebních jeřábů, protože speciální ocel pro jejich stavbu kupuje Čína. Index cen komodit časopisu The Economist vzrostl meziročně o 13,4 %. Takto nevypadá nízká inflace! Mimochodem, indická automobilka Tata chystá vůz za 100 tisíc rupií (asi 50 tisíc Kč). Až se Indie motorizuje, bude to společně s Čínou další silný impuls pro růst cen surovin.

Naopak obtížnou dobu prožívají odvětví, kde se nejvíce projevuje globální konkurence. Jde například o letecké společnosti, spotřební elektroniku a americké automobilky. Proč právě americké? Protože Ford a General Motors mají ve svém účetnictví zabudovaný průběžný penzijní systém a všeobecné zdravotní pojištění pro své zaměstnance. Rostoucí náklady na penze a zdravotnictví se projevují ve ztrátě konkurenceschopnosti oproti Evropanům, Japoncům a Korejcům. Také telekomunikační společnost Vodafone ztratila v roce 2006 přes deset miliard dolarů. Rovněž kvůli zostřené konkurenci.

Pokud bude globální boom vystřídán globální recesí, nejvíce utrpí takové investice, které v nedávných letech poskytly největší zisky. Není proto dobré mít všechny úspory ve středoevropských akciích nebo v Číně. Pýcha předchází pád, žádný strom neroste do nebe. A nadprůměrný růst HDP či akciových indexů mají tendenci vrátit se k dlouhodobému průměru.

Ani případná recese by však nezměnila dlouhodobý trend. Globalizace je tak mocná síla, že žádná vláda nemá šanci jí vzdorovat. Centrální banky by navíc na recesi bezpochyby reagovaly další měnovou expanzí. Základní principy globální ekonomiky jsou pevně položeny.

Článek vyšel v deníku Lidové noviny
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo