Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Investice a daně II: Dividendy

Jan Traxler
Jan Traxler
29. 2. 2016
 83 264

Zítra začíná březen, měsíc přiznávání. Jak správně danit dividendy? Kdy je uvést do daňového přiznání a kdy ne? Pozor zejména na dividendy vyplácené ze zahraničí.

Investice a daně II: Dividendy

První díl seriálu jsme věnovali danění zisků z prodeje akcií a podílových listů:

Akciové společnosti velmi často vyplácejí svým akcionářům dividendy. Je to běžná forma rozdělení zisku mezi akcionáře. Dividendy, stejně jako výplata podílu na zisku společnosti s ručením omezeným, jsou takzvaný kapitálový příjem a daní se podle § 8 zákona o daních z příjmů. Také některé investiční fondy mají takzvanou dividendovou třídu a vyplácejí podílníkům pravidelné dividendy.

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Pokud má akciová společnost nebo investiční fond sídlo v Česku, vyplácí standardně dividendy už zdaněné patnáctiprocentní srážkovou daní. Takové – už zdaněné – dividendy se do daňového přiznání neuvádějí, uvádí je vyplácející firma ve svém vyúčtování daně vybírané srážkou.

Dividendy ze zahraničí

Pokud ale inkasujeme z nějakého důvodu dividendy nezdaněné nebo jedná-li se o dividendy ze zahraničí, musíme tento příjem do daňového přiznání uvést a v Česku řádně zdanit. Pozor, i mnoho „českých“ firem, s jejichž akciemi se obchoduje na pražské burze, má sídlo v zahraničí. Dividendy od nich jsou tedy příjem ze zahraničí, který uvádíme do daňového přiznání, bez ohledu na to, jestli už byla dividenda v zahraničí zdaněná nebo ne.

Například Fortuna Entertainment Group sídlí v Nizozemí, Pegas Nonwovens sídlí v Lucembursku, Vienna Insurance Group a Erste Group sídlí v Rakousku, společnost CETV sídlí na Bermudách, společnosti NWR a Stock Spirits sídlí ve Velké Británii a společnost Tatry mountain resorts sídlí na Slovensku. Dividendy od všech těchto společností jsou příjmem ze zahraničí, stejně jako dividendy různých oblíbených dividendových akcií z USA, Německa, Velké Británie a dalších zemí.

Stahujte!

Daňové přiznání – formuláře

Toto jsou interaktivní pdf formuláře (pozor v prohlížeči se nemusí otevřít dobře, stáhněte si je do počítače). V galerii formulářů nabízíme i formuláře pouze k tisku a interaktivní formuláře v MS Excel.

Celoroční kurz 2015

Vybrané jednotné kurzy platné pro rok 2015

Země

Měna

Kurz

EMU

EUR/CZK

27,27

USA

USD/CZK

24,69

Velká Británie

GBP/CZK

37,66

Švýcarsko

CHF/CZK

25,62

Kanada

CAD/CZK

19,16

Polsko

PLN/CZK

6,52

Švédsko

SEK/CZK

2,92

Norsko

NOK/CZK

3,04

Zdroj: Pokyn GFŘ D-25 ze dne 4. 1. 2016

Přiznej se jako kapitalista

Investice a daně

Náš miniseriál věnovaný danění příjmů z investic:

Přepočet cizí měny na koruny

Ještě jednou zdůrazňuji: Možná vám přišla dividenda už zdaněná v zahraničí. V Česku ji znovu uvádíte do daňového přiznání a znovu zdaníte. Do daňového přiznání se uvádí vždy příjem v korunách. Inkasujete-li dividendy v cizí měně, musíte je přepočítat na koruny. Pro účely přepočtu na koruny používá soukromý investor, který nevede účetnictví, jednotný kurz stanovený pokynem Generálního finančního ředitelství pro příslušné zdaňovací období podle průměrných kurzů měn České národní banky.

Zápočet daně zaplacené v zahraničí

Proti příjmu ze zahraničí je pak možné u států, s nimiž má Česko dohodu o zamezení dvojímu zdanění, uplatnit zápočet daně zaplacené v zahraničí (slouží k tomu příloha č. 3 daňového přiznání). Zápočet se provádí za každý stát samostatně a je k tomu potřeba přiložit potvrzení od správce daně v zahraničí (opět pro každý stát samostatně). To je mnohdy dost komplikované získat. V praxi naštěstí mnoho úředníků uznává i nějaký výpis od obchodníka s cennými papíry, ze kterého je patrné, že byla daň již sražena. Ale správce daně je a bude přísnější a nemusí takový doklad uznat.

Proto také často investorům rozmlouvám jejich rentiérský záměr, že nakoupí různé dividendové akcie a budou mít pasivní příjem z dividend. Je s tím v praxi mnohem víc práce, než si většina lidí myslí. Raději pak s klienty vymýšlíme různá jiná efektivnější řešení, aby daňová a administrativní zátěž byla co nejmenší. Lze to řešit například prostřednictvím dividendové třídy fondu, kdy pak investor řeší zdanění jedné dividendy a nemusí vyplňovat patnáct samostatných příloh pro zápočet daně a shánět po všech čertech od správce daně v zahraničí potvrzení o sražené dani. 

Příště: Daně a dluhopisy

 

Na dosah ruky

Na Peníze.cz snadno najdete odborníka ve svém okolí. Zadejte město, adresu nebo konkrétní jméno a vyberte si daňového poradce nebo auditora.

Daňoví poradci na Peníze.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

akciedaň z příjmůdaňové přiznánídividendydvojí zdaněníinvesticepodílové fondypražská burza
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo