Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů. Investice do bitcoinu a dalších kryptoměn

1. 12. 2017
 45 849
98 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Jaroslav Šura: "Bitcoin, a další kryptoměny, je problematický tím, že je mimo kontrolu vlád a centrálních bank (a nelze tedy libovolně natisknout), takže nelze počítat s podporou, spíš naopak."

Ten člověk je úplně mimo mísu. On snad nechápe, že fakt, že jsou kryproměny mimo kontrolu vlád, je jedna z jejich největších výhod (vedle konečného počtu a anonymity).

Lukáš Kovanda: "Nikdo netuší, čeho všeho budou vlády a centrální banky schopny, až pochopí, jakým je pro ně bitcoin a spol. ohrožením."

To je i můj dojem po celou dobu, co se tu o BTC bavíme, přes všechno přesvědčování pana Altmana. Současné vládní elity stojí a padají s fiat měnou a a bude-li z jejich pohledu nejhůř, klidně brutálně omezí internet a vrátí svět o třicet let zpátky, aby si udržely svoji moc. A lidé jim budou tleskat a budou je volit, protože budou závidět tomu 1%, které na kryptoměnách zbohatlo (a budou chtít, aby "jejich koza chcípla".) Není náhodou, že nejpopulárnějšími politiky v Česku jsou Ovar Ovarovič a STBák. My tady na finmagu, jsme většinou v jedné sociální bublině, ale když z ní člověk vyleze, tak se nestačí divit, jak jiní lidé přemýšlí (pokud se tedy dá mluvit o myšlení). Vidíme denně, jak lze většinu lidí manipulovat primitivními hesly. Nebude problém je přesvědčit, že největším nebezpečím civilizace jsou právě kryptoměny a že je nutné přinést určité oběti, abychom civilizaci zachránili.

Nahlásit
-
27
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Největším hnacím motorem kryptoměn je nezměrná chamtivost po rychlém výdělku a velmi rozšířená konspirační teorie a báchorky o tzv. FIAT měně. Celá koncepce kryptoměn stojí stojí na údajných vadách současných účetních peněz nesprávně vydávaných za FIAT měnu. Přitom právě BTC je vzorovým příkladem FIAT měny. Nebylo tu nic, a je zde bitcoin. Toto je princip FIAT měny. Pokud lidé pochopí, jak strašně v tomto naletěli, pak nastane s kryptoměnami stejný konec, jako když se nedávno u oněch amerických balíčků hypoték někdo zeptal, jaké hypotéky v těch balíčcích vlastně jsou. :-)

Nahlásit
-
-8
+

Diskuze

Riziko účetní měny je standardně okolo 3%. 97% dlužníků své dluhy platí. Takže jde o 97% spolehlivé krytí a jen 3% rizika, které je navíc předem uhrazeno dlužníky v rámci úrokové marže, kterou hradí bance a jde tak rovněž o ze značné části kryté riziko.

BTC má naproti tomu 0% krytí a desítky tisíc procent tržního rizika. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, tomu se říká absence rizika protistrany a je to velkou výhodou BTC a zlata :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jistě. Ale brzy se fundamentem bitcoinu stanou záporné úroky na fiatu, zablokované výběry, bail-iny bank, rušení hotovosti, kapitálové kontroly a majetkové daně.

To vše se bude týkat jen držitelů fiatu, ne držitelů bitcoinu.

Docela býčí signál, ne?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Kdybych žil v zemi X a měl obavu, že se ta země do 5 let změní v totalitu ala CCCP, tak bych naopak rychle vyváděl peníze ze země a ukládal je do aktiv, na která ten CCCP nemůže. A bitcoin je jednou z nejlepších možností.
Když budu muset ze země X za těch 5 let utíkat, bitcoin vyvezu nejlépe.
Nehrozí mi, že země Y, kde mám bankovní a brokerský účet, bude s totalitní zemí X spolupracovat a mé prostředky jí vydá (jako třeba Švýcarsko napráskalo německé majitele kont německé vládě).
Že zakážou a účinně potlačí bitcoin všude a koordinovaně, je asi možné, leč ne moc pravděpodobné. Podstatně jednodušší to budou mít u jiných forem majetku a proto to u nich udělají dříve. Ale že se dohodne USA-EU-Rusko-Čína-Brazílie-Irá n-Saudi....to je dost nepravděpodobné. Spíš si budou házet klacky od nohu, budou cíleně crypto podporovat aby poškodili protivníky a budou cíleně crypto používat, aby se vyhnuly sankcím protivníka.

I kdyby dnes Čína totálně zcenzurovala internet (whitelist), stačí Číňanovi vyjet do zahraničí a je u svých bitcoinů.
Pokud EU bude ještě méně svobodná, než Čína, bude to mít mnohé zcela zásadní dopady. Ani v té Číně to nemají na věčné časy, tyranie není životaschopná a trvale udržitelná.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Možná na rozdíl od situace a perspektivy dnes na jihu EU...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Nejvtipnější je, když o CHAMTIVOSTI káže socan strkající hrabivou pracku do cizích peněženek :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Chcete říct růst produktivity v kombinaci s růstem zdanění těch, kteří ještě něco produkují, že?

Tedy třeba: produktivně pracovat bude jen 10% lidí, jejich produktivita ale bude 4x taková oproti dnešku, váš erár jim ukradne 95% jejich produktu a tak bude moct živit zbylých 90% neproduktivních.

Matematicky to možná vychází (pokud ovšem ta produktivita takto vzroste, protože dnes NEROSTE!!!) ale ve své socanské zaslepenosti opomíjíte člověka, jeho motivy a psychiku. Opravdu si myslíte, že někdo bude makat, když mu 95% vyprodukovaného seberete? A je jedno, že třeba možná (ale spíš ne) mu díky růstu produktivity zbude více, než když ho dnes oberete jen o 70% produktu.

Podle mne se na práci buď vykašle, nebo odejde do šedé/černé/BezhraničněInternet ové/kryptoekonomiky, nebo prostě dokonce fyzicky odejde někam, kde erár krade méně.
95% zdanění dává GIGANTICKOU motivaci ho nějak obejít, eliminovat. A těchto 10% brutálně vykořisťovaných lidí velmi uslyší na šířící se libertariánskou filosofii, která jim bude říkat, že mají plné právo sebe, svou svobodu a plody své práce bránit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Pomůže jednoduše - lidé vašeho ražení se totiž na realitu neohlížejí. Pokud vám bude chybět 0.7bn ročně, tak je někde zkusíte ukrást (tak jako to děláte už s těmi penězi, které "máte"), nebo si je prostě natisknete.
Ostatně vaši keynesiánští kolegové o nepodmíněném základním příjmu často hovoří právě v kombinaci s vrtulníkovými penězi. Navrhují to jako "sociálně spravedlivější" formu QE, kde ale peníze jdou rovnoměrně přímo k lidem.

A že by to bylo vzpruhou pro alternativní měny, to nemám pochyb. Protože pokud něco takového zavedete, bude to dostatečným signálem k opuštění vaší měny i pro posledního diváka TV Nova, kterému to zatím ještě nedošlo.

Já docela tipuji, že se něčeho takového dočkáme už po vypuknutí příští krize. Protože v tom okamžiku budou v podstatě 2 možnosti, jak opět krizi na pár let utlumit(odsunout):

1) Další snížení úroků, ovšem tentokrát již do záporu - což ovšem povede k runu na banky, pokud se zároveň nestopnou výběry a nezruší hotovost, na což ale ještě ten váš milovaný Leviathan není připraven

2) Posílat každému člověkovi třeba 10k/měs na účet, rovnou z "tiskárny", to vzbudí strach z inflace a přiměje lidi utrácet a vy si tak užijete poslední rauš před definitivním zhroucením

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

https://youtu.be/SyQkOYsfHik

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jistěže. Riziko selhání mnoha spekulantů bude při tak obrovské volatilitě v podstatě stoprocentní. To co jeden spekulant vydělá, to jiný automaticky prodělá. A co burza nevyrazí z prodělávajících spekulantů, bude muset zaplatit sama, což může dospět až ke krachu samotné burzy, což není úplná legrace.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Čeká nás veselý týden:
https://roklen24.cz/a/S2tky/wall-street-prekvapila-system-pry-futures-bitcoinu-neustoji

Nahlásit

-
1
+

Jenom doufám, že kryptoměny nám nakonec vyhrají kousek svobody. Když vidím co jsou eurounijní bolševici zač. Není to sice přímo k tématu, ale tady je jejich poslední akce, pěkně se odkopali.

.........."Jeden z doprovodných textů pak dokonce končí otázkou, zda se nejednalo jen o „nevydařený experiment” a zda se může komunismus do Evropy vrátit"......

https://echo24.cz/a/S7dXP/dum-evropskych-dejin-v-bruselu-vydesil-historiky-expozici-delali-marxiste-tvrdi

Nahlásit

-
0
+

To je mi tedy chatrný finanční a měnový systém, když s ním může otřást hračka pár dredatých kryptoanarchistů a uhrovitých libertariánů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

:-)

Zvláštní, že tu často argumentujete potřebou vynucování standardů (gram, metr) a snažíte se to napasovat i na peníze. A zároveň prosazujete v případě peněz metr z gumy, který se může libovolně natahovat.

Pokud by lidé o takové peníze stáli, nemusely by být zaváděny a udržovány násilím. Skutečně dobré peníze se nemusejí bát konkurence. Bohužel ty vaše peníze jsou dobré asi jako bylo dobré to nejlepší (minulé) společenské zřízení - jen hloupí lidé, kteří to nechápali, museli v tom ráji být udržováni elektrickým plotem, jinak by ideologicky pomýleně utekli do západního pekla.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Ano, je to možné, uvidíme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

No jo. Pomaloučku se nám státní úředníci probouzí. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A už je to tady, BTC do týdne přeleze 15 000 USD a ouřada už čmuchá, co by zreguloval a zdanil.
https://roklen24.cz/a/SgBvM/britanie-zasahuje-proti-bitcoinu-chce-regulaci-pro-celou-eu

Nahlásit

-
4
+

Jestli jste si všiml, já jsem (tentokrát) nekomentoval jestli je nesplácení dluhu špatné nebo dobré, jen jsem reagoval na Vaše tvrzení že "Případné deficity z období poklesu budou zaplaceny přebytky v období růstu populace. ". Podle mne má totiž skutečně stejnou validitu jako tvrzení že se státní dluh bude splácet v dobách konjunktury - tedy žádnou.

No a protože je tohle tvrzení součástí Vaší "argumentace", je ta tímto zneplatněna... :\

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Peníze kryté státními dluhy, které stát nikdy nesplatí, jsou minimálně stejně kvalitní jako BTC, které nekryjí ani ty státní dluhy. Fundamentem "hodnoty" BTC je pouze vadná ideologie, nesprávně poukazující na neudržitelnost účetní měny a čiré gamblerství.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Správně. Dluhy se platit nemusí a zdroje jsou. Kde už jsem to slyšel.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Určitě lepší strategií je marně doufat v konec rabování, než otevřeně usilovat o totální kolaps. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

No a co strašného se z toho nesplácení státního dluhu děje? Nic! To je největší výhoda účetní měny. Její pružnost. Se zlatým standardem bychom nejspíš byli ještě někde na úrovni 70-tých let. Komu vadí státní dluh a proč vlastně?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Nic jiného mu nezbude. Kategorické absolutní odsudky se vrací jako bumerang. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A ty obavy šéfa Interacitve Brokers taky neznějí jen jako plané. Tyhle ty hrátky s BTC mohou mít velmi vážné následky. A domnívám se, že tento člověk nejspíš velmi dobře ví, o čem mluví. Stačí vzpomenout na otřes, který znamenalo oznámení Švýcarské národní banky o konci intervencí proti CHF. Něco podobného by s BTC mohlo být skoro na denním pořádku. Při limitních pohybech o 20% stačí necelých 40 seancí (2 měsíce) na to, aby se BTC dostalo z 11 tis. dolarů na 10 dolarů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

No jo no. Zatím jsou na BTC trhu jen ti, co věří v jeho růst. Ti co v něj nevěří, ti se prostě drží dál a tím pádem nemají na BTC žádný vliv.

Avšak toto umělé nastavení skončí okamžikem, kdy se začne obchodovat s futures. Tam už se uplatní i ta část spekulantů, kteří mohou spekulovat na pokles. S vědomím, že mohou spustit výprodejovou paniku na dosavadním trhu, a to s náležitou pákou, kterou obchodování s futures nabízí a s obdobně velkým potenciálem zisků, jaké dosud přinášel BTC těm co spekulovali na jeho růst. Pořád totiž platí, že vnitřní cena BTC je 0.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nový akční thriller, již tuto neděli ve vašem kině:
https://roklen24.cz/a/S7tdx/bitcoin-futures-a-scenar-lehman-brothers

Nahlásit

-
2
+

Skvělé! Zdroje tu jsou!
Stačí jen, aby je stát přestal rabovat na daních a neefektivně utrácel/rozděloval/přihrával kamarádům.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Citace - Richard Fuld / 05.12.2017 18:01


....
Případné deficity z období poklesu budou zaplaceny přebytky v období růstu populace.
....


Jasně, přesně stejně jako jsou deficity státního rozpočtu z doby poklesu teď spláceny v době růstu, že?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Že by nejhlasitější odpůrce BTC otáčel?
http://www.telegraph.co.uk/business/2017/12/04/bitcoin-could-new-gold-says-jp-morgan

Nahlásit

-
1
+

Není to poplašná zpráva. Je to názor. A já věřím, že podložený. Ale nevnucuji vám ho, jen trvám na tom, že mám přirozené právo se podle svého názoru zařídit. Vy se zařiďte, jak chcete, dle vlastních názorů.

"Pokles aktivní populace může být velmi pravděpodobně vyvážen růstem produktivity."
Nemůže, protože lafferova křivka. Pokud můj syn bude 2x produktivnější, než jsem já, tak to neznamená, že se smíří s 2x takovým zdaněním. Podle mne jsme již nyní za jejím vrcholem. Skončíme jako Francouzi, kteří se diví, že se od nich stěhují lidé a firmy. A dle vašich rad budeme reagovat stejně jako Macron - dalším zvýšením daní. OMG. Je to nesmysl zvláště v době, kdy se nejprofitabilnější byznys přesouvá na bezhraniční internet.

Po každém poklesu může přijít růst? No tak teoreticky ano. Ale 1) nic takového není na obzoru 2) tyto procesy mají značnou setrvačnost, takže generaci dnešních čtyřicátníků to již penzi a léky nezaplatí 3) nenarozeným holčičkám se už dítě nikdy nenarodí. To by ty narozené najednou musely mít 4 dětí (a za nějakou dobu dalšího poklesu třeba 8), aby to dohnaly.

"Sociální a zdravotní péče musí být v každé civilizované společnosti na prvním místě."
1) Jen názor 2) Když zdroje nebudou, tak vem chlup na dlani.

"Stačí přestat rabovat stát na dopravních stavbách, zbrojních zakázkách, předražených lékařských přístrojích ... To je moje ideologie"
Ne, to je vaše fantazie. Nic z toho se nestane. Můžete si doufat, ale realita na vaše sny a ideologie kašle. Politici mají svoje motivy, svou cestu k maximalizaci svého užitku. A jejich sponzoři také.

Vy zkrátka budete koukat a čekat, až se nějakým zázrakem ten váš systém začne chovat podle učebnic občanské nauky, které sepsali ideologové a propagandisté vašeho režimu. Já se hodlám operativně racionálně přizpůsobovat reálné situaci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+
1/4