Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Krypto 13: Hackers Congress Paralelní Polis – finanční svoboda ve vašich rukou

16. 10. 2017
 10 296
21 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

"proč ještě nevynalezli klonovací přístroj, aby mohl návštěvník shlédnout tři souběžné přednášky najednou"
Nestačil by videozáznam?

Nahlásit
-
13
+

Diskuze

Absurdní stratégovy nesmysly. Stratégové obřích bankovních kolosů už nejednou přivedli finanční systém na okraj propasti a pak museli být zachraňováni daňovými poplatníky. Pokud banksteři adoptují onu myšlenku, že účetní měna má být nahrazena kryptomenami, pak to bude jejich poslední a tentokrát úspěšný pokus, jak zlikvidovat ekonomiku v celosvětovém měřítku. S takovými vyjádřeními banksterů začínají být aktuální a také legitimní úvahy o zavedení přísné státní regulaci banksterů a oblasti kryptoměn.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Koho zajímá nějaký státní fiat? :-)
https://kryptomagazin.sk/deutsche-bank-fiat-konci/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Co se záznamů týče, budou průběžně zveřejňovány na kanálu Paralelní Polis:
https://www.youtube.com/channel/UCfHJ5Y3akQ7LA0PQmSYlYmQ/videos

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

- Těžba je stále menší v tom smyslu, že každé 4 roky se odměna za vytěžený blok snižuje na polovinu. Začínalo se s 50 BTC za blok, za 4 roky to kleslo na 25 BTC za blok, nyní je 12.5 BTC za blok. Ale v dolarech ta odměna samozřejmě dramaticky roste - 50BTC v době, kdy byl bitcoin za 1 dolar je méně, než 12.5 BTC při dnešní ceně 5500 USD.
Dle odkazovaného článku si Venezuelan natěží třeba 500USD/měs, což je v té zemi naprosto super. Tímto půlením se v roce 2140 dostaneme až k nejmenší jednotce bitcoinu (1 satoshi = stomiliontina bitcoinu) a dost možná tedy i do situace, kdy ten jeden satoshi bude stát více dolarů, než dnes těch 12.5BTC (zatím to tak jde, že v BTC odměna klesá, ale v dolarech prudce stoupá).
V 2140 již tedy nebude co dělit na půl, odměna klesne na 0, žádný další bitcoin již nevznikne, jejich počet se zarazí na 21milionů minus 1 satoshi, ale těžaři samozřejmě stále budou mít motivaci těžit, protože vedle odměny za blok ještě dostávají dobrovolnou/tržní cenu za každou jednu transakci, protože místa v bloku není neomezeně (již nyní pozvolna roste podíl odměn za ověření transakce na příjmech těžařů - ze začátku to byla nula, dnes rozhodně ne).

- BTC a podnikatelé: ano, podnikatel může mít BTC oficiálně na firmu a pak musí vše evidovat a danit. Ale v momentě likvidačního zakleknutí může z toho stresu "zapomenout", kde má uložen privátní klíč :-) A u OSVČ je to ještě jinak. Protože tam vám FÚ při zakleknutí klidně zablokuje i soukromé účty (navíc mnoho OSVČ má účet jen jeden). V jejich případě je vlastnictví BTC rezervy ještě důležitější. Ať již koupené na firmu, nebo anonymně na sebe. A samozřejmě zajímavý je ten další logický krok - vydávat i přijímat BTC platby. Zejména pro nějaké řemeslníky a podobně to bude po zákazu hotovosti jediná možnost, jak to udělat "se slevou a bez dokladu".

- A ano, EU může nejen zrušit hotovost, ale i následně zablokovat mezinárodní převody, zavést kapitálové kontroly. Ale ty ekonomické dopady! A je to již znak docela pokročilé fáze úpadku a snaha z takového systému uniknout za každou cenu bude enormní - v takové situaci už i Petr Uhl, p.Fulda, p.Březina, soudružka Semelová i soudruh Dienstbier budou intenzivně řešit, jak zachránit své úspory.
Naopak ten, kdo pořídil Au/Ag mince, bitcoin či CHF cash v předstihu, dokud to šlo, bude ve slušné výhodě.
Hrozba toho, že EU v křečovité poslední snaze o záchranu EURa uzavře hranice pro peníze, je sama o sobě důvodem exitovat. A to co nejdříve, než se to začne naplňovat. Protože pak ty alternativy jednak bude složité a riskantní shánět a jednak jejich cena v reakci na rýsující se průšvih vystřelí nahoru.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Já bych si samozřejmě přál, aby to bylo tak jednoduché, jak to popisujete. Doufám, že to tak bude, ale mám jistou zkušenost ze starého režimu a pamatuji si, že jenom sehnat obyčejné jeansy (ten buržoazní přežitek) bylo dosti kompiikované.

Jinde píšete: "Je jen otázkou času, kdy všichni podnikatelé zjistí, že mít bezpečnostní rezervu v bitcoinu je jedinou funkční pojistkou proti zaklekávání ze strany státních teroristů"

K tomu bych poznamenal, že podnikatel ze zákona povinně účtuje o svém obchodním majetku, včetně peněz. Prokazatelně a dokladovatelně. Jestliže nakoupí BTC bude o něm muset účtovat podobně jako o devizách a aktivní kurzové rozdíly budou předmětem daně z příjmu (což v současnosti může dělat dost peněz). Bude muset doložit výši a pohyby BTC konta. Pokud by se náhodou ukázalo, že zákon s BTC nepočítá, tak to stát rychle napraví změnou zákona, ale obecná ustanovení o evidenci a prokazování majetku podle mne stačí už dnes.

Zákaz bankovních převodů mimo EU bez povolení nějakého státního hlídače, zákaz vedení účtů v neunijních měnách (vč. BTC) a podobné restrikce nebudou pro stát/EU problém ve chvíli, kdy by začal ztrácet kontrolu nad státní/unijní měnou. Transakční svoboda může být státem brutálně omezena bez velkých problémů. A lidé budou boj proti "keťasům, lichvářům, vekslákům, podvodníkům" atd. podporovat stejně nadšeně jako dnes podporují EET. Netvrdím, že to nepůjde nějak obejít, ale za cenu, ilegálního jednání, tedy pod hrozbou kriminálu nebo drsného majetkového postihu a velkých komplikací.

Jakkoliv souhlasím, že stát není schopen dělat téměř nic pořádně a efektivně, tak v případě ochrany jednoho z hlavních zdrojů bohatství vyvine nepochybně mnohem větší úsilí než například ve zdravotnictví nebo při stavbě dálnic.

A pokud jde o tu těžbu, tak ta, pokud jsem to pochopil, bude stále menší a jednou skončí, je-li pravdivé tvrzení, že BTC je konečný počet, takže to podle mne není zcela validní argument.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Tedy zrušení hotovosti (stejně jako záporné úroky, QE, bail-iny, ...) jsou pro BTC skvělou zprávou.
Nějaký pokles dočasně v panice může nastat, ale rychle pomine, protože zrušení hotovosti je opravdu čistě bull signál pro BTC. Veškerá negativa jsou jen domnělá. Lidi si bitcoiny nemusí kupovat za koruny/eura. Lidi ty bitcoiny už mají (ty, co jsou již vytěžené, někde obíhají mezi lidmi), nebo si je teprve vytěží.

A pokud po zrušení hotovosti půjde to, k čemu tu hotovost lidi doposud používali, půjde dělat jen s bitcoiny (a Au/Ag mincemi), tak hodnota bitcoinu významně stoupne. Jak si bez hotovosti anonymně koupíte nějaký lék, o kterém nechcete, aby někdo věděl, že ho berete (viagra, ...)? Jak uplatíte úředníka? Jak si sjednáte s instalatérem (jakýmkoli řemeslníkem) slevu 20%, když to bude cash a bez dokladu? Jak si koupíte drogy a zaplatíte prostitutce? Jak si peníze uložíte pod matraci, když nevěříte bankám (nota bene když zrušení hotovosti bude dříve či později zneužito k záporným úrokům v bankách). Atd... cash má dnes velký význam a hromadu využití. Jeho zrušení všechny tyto aktivity nažene do bitcoinu. Co více si bitcoin může přát?

Nějaká státem omezovaná směnitelnost bitcoinu za CZK/EUR nikoho nebude trápit - bitcoin prostě bude obíhat v sektorech, kde to bude lidem dávat smysl. Navíc té směnitelnosti nepůjde zabránit na 100%. Bude nadále možné poslat si peníze do Švýcarska, Singapuru, na Zéland či Kajmanské ostrovy? Pokud ano, tak si je tam člověk pošle a za BTC smění tam. A samozřejmě fungovat bude i opačný směr - to by se EU musela změnit v KLDR (což samozřejmě nevylučuju), aby těm tokům zabránila alespoň s nějakou úspěšností (protože ani Kim to nemá na stopro).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Což je stimul pro BTC jak prase.
Protože touha mít hotovost tím nezmizí. Touha po:
- anonymitě
- nezdaněných platbách (sleva 20% od řemeslníka, když to bude cash a bez dokladu)
- nezávislosti (na bankách)

Nezmizí samozřejmě ani korupce (sami politici přejdou na bitcoin), drogy, prostituce, ...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

No jo - ale to by napřed museli zavést kapitálové kontroly, zákazy převodů peněz do zahraničí (za účelem nákupu BTC tam).

Další věc je, že bitcoin není fiat měna, funguje jinak. Nevyvěrá z nějakého jednoho centra, které lze "ucpat". Část (větší) bitcoinů již byla vytěžena (a je někde mezi lidmi), část se ještě bude těžit.
Podívejte se do Venezuely - problém lidí vlastně není, že si nemohou bitcoin koupit. Oni ho těží.

https://www.cnbc.com/2017/08/24/bitcoin-mining-is-popular-in-venezuela-because-of-hyperinflation.html

Problém zákazu nákupu bitcoinů za bolívary se jich vůbec nedotýká.
Buď bitcoiny teží, nebo za bitcoiny směňují to co mají, či to, co vyprodukují.
Bitcoin tedy v podstatě nepotřebuje nějakou lehkou směnitelnost za koruny. Bude si paralelně obíhat, lidi za něj budou pracovat, kupovat/prodávat výrobky, atd... Tím více, čím více restrikcí bude uvaleno na koruny (zrušení hotovosti, záporné úroky, sledování a reportování transakcí, zdaňování všeho, znehodnocování oficiální měny, ...).

Představa, že bitcoin závisí na směnitelnosti za potištěné papírky (nebo třeba za kozí bobky) přisuzuje těm papírkům nezasloužený vliv. Ano, v nějaké prvotní fázi rozvoje bitcoinu to důležité bylo. Ale za 3 roky to už taky nikoho nemusí zajímat.
Stejně jako kdyby vláda zakázala směňovat Au/Ag mince za koruny, ale mezi lidmi jich již byla hromada + plus s nějakým úsilím by je šlo těžit na vlastní zahradě. Vadí takový zákaz? Nebo je prostě lidé budou používat (např. místo zrušené hotovosti)?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Nejste daleko od pravdy. Evropská komise má proto na příští rok naplánovanou "diskusi" o rušení hotovosti na celém území Unie, aby se zamezilo "kriminálním transakcím" a "financování terorismu".

https://ec.europa.eu/info/consultations/eu-initiative-restrictions-payments-cash_en

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Sleduji bitcoin jen povrchně, ale připadá mně, že dvě v článku zmíněné věci, totiž zrušení hotovosti a zákaz převodů do kryptoměn, by ve své kombinaci mohly být účinným nástrojem státu na omezení používání a rozšiřování kryptoměn. Nebo ne?

Starší z nás si dovedou představit i takové bitcoinové "devizové přísliby" pro "ideologicky kované soudruhy" s tím rozdílem, že bez hotovosti by se dnes veksláci před Tuzexem nechytali.

Nahlásit

-
4
+

Zatím se zdá, že poskytnutí odkazů na záznamy přednášek je dost velká výzva. A také by asi bylo dobré nepřeskakovat jednotlivé etapy. V Sovětském Svazu sice vyzývali na souboj vesmír, ale většina obyvatel neměla ledničku a slušné oblečení.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Tak tak. Pan Tětek spíše volá po stroji času, kterým by se x-krát mohl vrátit do minulosti třeba o hodinu, a aniž by ztratil načerpané informace, věnoval by se tu hodinu jiné přednášce... :D Kdoví, co by se stalo, kdyby potkal x-krát svoje já v minulosti. Scifi autoři v tom vidí silné narušení kontinuity vesmíru a časoprostoru.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Klonování vám nepomůže. Když vás naklonují, bude z vás embryo, které bude muset vyrůst a dospět jako každý jiný člověk. Až vyroste a dospěje, bude mít svoje zájmy a svoje vědomí, nezávislé na vás, jak všechny přirozeně vzniklé klony (jednovaječná dvojča) vědí. Radši bych na vašem místě s klonováním sebe sama opatrný, aby jste se jednou nepotkal na opačné straně stolu, až budete předvolán na úřad pro potírání nelegalních kryptoměn :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
11
+

Věřím, že i Alexandru Bellovi říkali "A nestačil by telegraf?"

Musíme si klást výzvy. Proč koukat na záznamy přednášek, když bychom se mohli před přednáškami naklonovat, nebo alespoň se průběžně mezi přednáškami teleportovat?

:-P

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale vůbec. Když to napíšu bez obalu: Izmaylov poukazoval na to, že z centralizovaného krypta se dají krátkodobě vytřískat prachy s pomocí pohádek o revoluční technologii, dlouhodobě však takové projekty nic kloudného nenabízí a jsou odsouzeny k zániku. Jen nalákají hejly a oškubou je.

Dlouhodobě nejživotaschopnější a nejziskovější budou projekty, které jsou skutečně revoluční - jak po technologické, tak ekonomické stránce. Blockchain bez decentralizace a trustless báze je k ničemu. To je vše.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

"Izmaylov, podnikatel z amerického Silicon Valley, upozorňoval dál na vzrůstající chamtivost kryptoměnových podnikatelů, kteří můžou pro zaslepenost penězi zapomenout na původní hodnoty decentralizace a kryptoanarchie, které byly hlavním motivem pro vznik a rozvoj bitcoinu."

Podnikání je činnost za účelem vydělávání peněz. Z toho je vidět, že to bylo setkání dobroserů a dobroprdů.

Nahlásit

-
3
+

Máte pravdu, opravíme. Už jsem z té angličtiny zblbý.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

A můžete tu hodnotu svobodně převést vašemu pekaři jako protihodnotu za housky?

Nahlásit

-
1
+

"Peníze nemohou být subjektem demokratických procesů".

Takto napsaná je věta naprostý nesmysl, plynoucí z chybného překladu. Anglické slovo "subject" znamená v tomto kontextu "předmět, objekt", nikoliv "subjekt".

Představa, kterak jsou peníze "subjektem" (tedy aktivním činitelem nebo poznávající osobou) demokratických procesů, je náramně komická, ale pochopitelně zcela absurdní.

Ale také sama teze o sobě přitom zaslouží diskuzi.

Nahlásit

-
7
+

Jsem také odpůrcem násilí.
Ale spíše z praktických důvodů - že by bylo kontraproduktivní a odsouzené většinou společnosti.
Protože v obecné rovině nemusí nutně "Assasination Politics" být v rozporu s NAP, v mnoha případech věřím, že by byla argumentačně obhajitelná jako obrana (před znásilněním a loupeží). Takže jsem proti opravdu spíše z praktických, než z filosofických důvodů. Zkrátka by to myslím k ničemu dobrému nevedlo. Ale když rolník, kterému úředník přišel (byť podle jakéhosi "zákona") zabavit jeho pole zděděné po předcích (např. pro výstavbu průmyslové zóny dotované dalším lupem), namíří na toho úředníka brokovnici, nebyl bych tím soudcem, který by ho za to odsoudil.

Nahlásit

-
4
+

"proč ještě nevynalezli klonovací přístroj, aby mohl návštěvník shlédnout tři souběžné přednášky najednou"
Nestačil by videozáznam?

Nahlásit

-
13
+