Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Krypto 12: Úvod do kryptoekonomie

4. 10. 2017
 11 577
31 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Pravda je, že vývoj v cryptu postupuje neuvěřitelným tempem. A to nejen z technologického pohledu, ale i z pohledu akceptace populací, rozšířenosti.

Kde je asi ta hranice rozšířenosti, za kterou již crypto pro státní měnový monopol bude neakceptovatelnou a systém ohrožující konkurencí?
Stát si nemůže dovolit crypto tolerovat, je na měnovém monopolu existenčně závislý. Jeho povýšená blahosklonnost brzy skončí. Už proto, že od nějaké úrovně rozšíření crypta toto neohrožuje pouze jeho schopnost provádět monetární politiku (žít z monetizace svého dluhu, manipulovat úroky, nafukovat úvěrovou bublinu), ale i tu fiskální (pokud část populace, ta produktivnější, vzdělanější a bohatší, bude schopna své transakce mezi sebou odbavit v cryptu, je s loupežením konec).

Omezení a zákazy podle mne přijdou dříve či později. Je dobré s tím počítat, připravit se.

Samozřejmě proti státní represi bude stát snaha o maximalizaci užitku ze strany obyvatel, snaha ochránit plody své práce, úspory, majetek. To se špatně přetlačuje. Crypto umožní těm, kteří nabízejí ke směně reálné hodnoty (produkty, služby, ...), obchodovat pouze s těmi lidmi, kteří také nabízejí jako protihodnotu reálné hodnoty (a těch je v dnešní společnosti menšina) a ze směny vyloučit ty, kteří nic hodnotného ke směně nenabízejí. To je poměrně revoluční.

Státní měna zbude na ty ostatní. A budou si za ni mezi sebou směňovat svoje produkty.
Měšťák nabídne službu nasazení botičky a příjemce základního nepodmíněného příjmu si ji koupí za státní měnu.
Celník nabídne zpruzení na hranici a příjemce grantu na výzkum v oblasti gender studies si od něj tuto službu koupí.
Atd... Ekonomika nové generace! :-) Fuldonomics.

Nahlásit
-
16
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Největší nebezpečí BTC spočívá v tom, že lidem vůbec nevadí, že nerozumí penězům. Většina lidí nerozumí současným penězům a nerozumí ani BTC. Pokud se tedy budou rozhodovat, učiní to pouze na základě svých aktuálních emocí a stádního chování. Pokud dojde k masové adopci BTC, vystřízlivění bude o to bolestnější, protože BTC je mnohonásobně horšími penězi, než současné účetní peníze a hladce fungující peněžní směna je zcela nezbytným základem pro fungování ekonomiky, která jediná je schopna generovat skutečné hodnoty.

Nahlásit
-
-1
+

Diskuze

*aa* _bb_ [b]cc[/b] [i]dd[/i]

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Největší nebezpečí - podle vás.

Jiní lidé zase mají jiný názor a ten váš není jejich názoru nadřazený.

Navíc ti hloupí lidé v přímé volbě dnes volí prezidenta, který jmenuje bankovní radu ČNB. To je daleko horší - protože touto cestou ti hloupí lidé ty své hloupé názory mohou prosadit, vnutit i té chytřejší menšině.

Navíc je naprostým nesmyslem, že by pokračující adopce BTC, tedy pokračující demonopolizace finančního systému, mohla zastavit peněžní směnu a potažmo ekonomiku. Něco takového je možné právě jen v prostředí měnového monopolu. Jen ve státech typu Venezuela či Zimbabwe (a ano, i v Evropě se to již mnohokrát stalo a bylo by naivní si myslet, že se to již nikdy nezopakuje). Pokud by ve výše jmenovaných státech vedle národní měny neomezeně a neregulovaně obíhaly i další měny (dolary, eura, zlaté a stříbrné mince, bitcoiny, ...), tak nikdy k zastavení směny dojít nemůže. Tím nebezpečím jste tedy vy a vaše monopolistické choutky.

Ostatně kdyby ve Venezuele, Zimbabwe a mnoha dalších kolabujících zemích nebyl ten státní vynucený monopol, tak ta státní měna vystavená konkurenčnímu tlaku by zřejmě nikdy nedošla do takových sr**ek, protože již daleko dříve, při daleko menších náznacích zneužívání toho státního monopolu, by lidé začali utíkat do alternativ, což by včas vládě a centrální bance dalo signál, že něco dělá špatně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Také v Austrálii rychle prozřeli a z hrátek s národní kryptoměnou rychle vycouvali.

http://zpravy.e15.cz/burzy-a-trhy/meny/narodni-kryptomena-by-ohrozila-bankovni-system-uvedomila-si-australie-a-couva-1341249

Nahlásit

-
0
+

Největší nebezpečí BTC spočívá v tom, že lidem vůbec nevadí, že nerozumí penězům. Většina lidí nerozumí současným penězům a nerozumí ani BTC. Pokud se tedy budou rozhodovat, učiní to pouze na základě svých aktuálních emocí a stádního chování. Pokud dojde k masové adopci BTC, vystřízlivění bude o to bolestnější, protože BTC je mnohonásobně horšími penězi, než současné účetní peníze a hladce fungující peněžní směna je zcela nezbytným základem pro fungování ekonomiky, která jediná je schopna generovat skutečné hodnoty.

Nahlásit

-
-1
+

Já tedy nevím.
Jasně, pokud si budu kupovat vily jak Karlštejn, budu mít plnou stodolu Lamborghini, atd... tak si toho stát asi všimne (pokud si to vše nebudu kupovat v daňovém ráji).
Ale pokud budu jezdit 10x za den Uberem, nebo si pronajmu Audi S6 z půjčovny a platit budu BTC, na Alze si koupím velkou OLED TV, budu 8x za rok jezdit na dovolenou a ubytování (či jachtu) si pronajímat přes nějaký booking.com či airbnb nové generace (decentralizované, placené v crypto), tak si budu žít velmi pohodlně a budu docela pod erárním radarem.

Nebavíme se zde totiž o miliardářích (ti mají jiné metody úniku a dávno je využívají). Ale o lidech, kteří mají hrubý příjem (mzdové náklady) někde mezi 40 a 200 tisíci. A stát jim nyní ukradne polovinu na přímých odvodech a další podstatný kus na nepřímých daních (dph a spotřebka). Kryptoekonomika způsobí, že si budou moci ponechat celý ten mzdový náklad, jejich příjem vzroste až 3x. Ale zase to nejsou tak velké peníze, aby si je nebylo možné užít, aniž by na sebe člověk upozorňoval.

Ona uberizace, decentralizace a crypto vlastně přináší demokratizaci úniku. Dříve byly letecké dovolené a mnohé další kratochvíle jen pro bohaté. Pak se ale našly způsoby, jak je zpřístupnit i střední třídě. Nyní se střední třídě postupně začínají zpřístupňovat možnosti úniku před státním terorem a vykořisťováním. Dříve jen bohatí mohli mít švýcarská konta, offshore firmy, protřelé daňové poradce, atd... Nyní se obdobné možnosti, (v daleko sofistikovanější a dotaženější formě) začínají nabízet i střední třídě.

Státy, jako byrokratem/politikem narýsované čáry na mapě, jsou přežitkem. V době globalizace, internetizace, uberizace a rozvoje kryptoměn, v době přesunu velké části byznysu na bezhraniční internet, jsou beznadějně zastaralé, přežité, nepřizpůsobitelné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Áno, zaujímavý rozhovor.

Tohto analytika sledujem už dlhšiu dobu a jeho predpovede a analýzy ohľadom bitcoinu sú veľmi presné. Zatiaľ poskytuje rady zadarmo na Today in Bitcoin.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A velmi zajimavy rozhovor:
https://www.lupa.cz/clanky/tone-vays-99-kryptomen-nema-sanci-prezit-za-hardforky-je-snaha-o-kontrolu-penez/

Nahlásit

-
1
+

Proč kritici bitcoinu nemají pravdu?
http://www.investicniweb.cz/proc-kritici-bitcoinu-nemaji-pravdu/

Nahlásit

-
1
+

Takových zákazů už bylo a ještě bude...
Raněné zvíře kolem sebe kope.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

První vlaštovka? https://byznys.ihned.cz/c1-65909560-rusko-zvazuje-zakaz-stranek-nabizejicich-kryptomeny-podle-centralni-banky-jsou-prilis-rizikove?

Nahlásit

-
0
+

K virtuálnímu státu už má docela blízko Estonsko.
Můžete si tam zařídit firmu se vším všudy a to od počítače kdekoli na světě. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Nějak jsem nepochopil smysl Vašeho příspěvku. U bodu 1 jste se nedostal k závorce v mém textu, kde říkám to samé co Vy a bod 2 nerozporuji, přičemž souvislosti s Katalánskem nejspíš asi nerozumím.
A máte, mimochodom, veľmi pekný pseudonym, ale s ohľadom na reč, ktorú používate, je asi trochu vedľa. Lepší by bol trebárs Janko Hraško :-)
Přeji hezký den.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak samozřejmě nákupy v Tescu či platba účtu za elektřinu bude v bitcoinizaci až na posledním místě.

Ale samozřejmě ten přechod k bitcoinu začne jinde. Čím dál víc lidí pracuje přes internet. Platby za takovou práci budou čím dál častěji v bitcoinu (již nyní plno lidí za bitcoiny pracuje).
Jak oficiální státní měna stále rychleji ztrácí funkci uchovatele hodnoty, stále méně lidí bude ochotno hodnotné statky za ni prodat. Až si člověk za pár let bude kupovat třeba dům za 12 milionů, lehce se stane, že mu bude nabídnuta sleva, pokud část platby bude v BTC. Z 12M se stane oficiální cena 6M + ekvivalent 5M v BTC (1M sleva). Ten, kdo ten dům postavil, měl nějaké náklady - pozemek, část materiálu (ale část dost možná také koupí se slevou za BTC) a trochu práce (ale většinu práce opět se slevou zedníkům také zaplatil v BTC). Takže ten dům pak prodá za oficiálně přiznané náklady (plus malé procento marže) a zbytek do tržní ceny si nechá zaplatit od kupce v BTC (a dá mu za to třeba 15% slevu - nebo i víc - ušetří DPH, daň ze zisku a získá měnu, která neztrácí na hodnotě ze dne na den). A taková sleva je už sakra motivace k dohodě.

A takto bude BTC postupně nahrazovat fiat - od drahých statků s trvalou hodnotou až po nějaké době po malé spotřební statky. Protože samozřejmě tomu developerovi ten pozemek brzy také nikdo nebude ochoten prodat za inflační fiat.

Ten vývoj bud postupný, ale ne lineární. Budou v něm výraznější skoky a předěly. Až přijde krize a začnou se zachraňovat banky z peněz vkladatelů, na účtech bude úrok -5% a bankomaty budou vypnuté. Až dojdou peníze na penze a stát si je začne tisknout. Atd... To vše budou skokové nárůsty motivace ze státního systému exitovat - v pudu sebezáchovy a bez ohledu na politickou orientaci dotyčných, bez ohledu na to, zda si takový vývoj přejí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Celá EU ne, jen funkcionáři a papaláši.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Každý krok proti skorooficiálním uberům, ajbíenbíům a ébejům je motivací pro rozvoj a rozšiřování jejich totálně decentralizovaných a anonymních konkurentů typu OpenBazar a ArcadeCity.

Nesmíme se na svět dívat staticky. Technologie jdou do předu (exponenciálně - a to stát není schopen sledovat). Do produktivního věku dozraje generace odkojená internetem, steamem, instantmessagingem). Ekonomická situace států se zhoršuje (např. dříve či později stát nebude mít na plnění penzijních a zdravotnických slibů). Daně a regulace se stávají nesnesitelnějšími. To vše bude motivací stát obejít. Samozřejmě to ale nepůjde hladce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Jednak si nemyslím, že se jim to povede. Ani si nemyslím, že se na tom mezi sebou budou vlády schopné domluvit - vždy se najdou vlády, které naopak budou chtít výhod bitcoinu využít (a teď nemluvím jen o čínách, iránech a ruskách, která se tak budou snažit vyhnout různým sankcím a hrozbám odstřižení od SWIFTu). Ale zkoušet to ledaskde samozřejmě budou.
A jednak pokud vlády popisujete jako takovéto tyrany, tak z toho plyne jediné: odpor je na místě a je zcela legitimní a morální.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

pane Altman :
Bitcoin ukryjete pred vládou. Bitcoinovú transakciu ukryjete. Ale pohyb zakúpených tovarov NEUKRYJETE.
Ak Tesco predá tretinu tovaru za bitcoiny, ťažko pred štátnym orgánom vysvetlí, kam sa podel ten rozdiel medzi fyzicky privezeným tovarom do skladov Tesca a medzi korunovými tržbami Tesca.
Všetci obchodníci sú už dnes pod detailnou kontrolou daňového úradu, a akýkoľvek únik tovaru ku bitcoinovým zákazníkom sa ihneď objaví. Však EET je tiež o tom.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Citace - Alexander Novotka / 05.10.2017 07:38

Aby došlo k tomu, co popisujete, muselo by to nastat ve všech státech světa (ne najednou pochopitelně) a musela by začít cenzura internetu (nebo nějaké blokování). Já se pro změnu obávám, že než takové události, je stále o něco víc pravděpodobnější to "tóčo". To prostě nepůjde zastavit, a je jedno, jestli to bude bitcoin nebo něco jiného, anonymnějšího, co se dá lépe "schovat".


1. "muselo by to nastat ve všech státech světa "
- a prečo ??? Môžu to likvidovaťpotroche, postupne.

2. " musela by začít cenzura internetu"
- a to je problém ??? Však sa to v istej forme a v určitom rozsahu už teraz deje !

Vzťah demokratov k slobode ľudí pekne demonštruje teraz vláda Španielska voči Kataláncom. A celá EU ich podporuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Citace - Honza Burdík / 04.10.2017 14:23

Těším se, až Uber, AirBnb a eBay začnou přijímat krypto.
To bude tóčo!


Vlády zničia Uber, AirBnb a eBay ešte skôr, ako zničia užívanie bitcoinu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Je otázkou času, kedy vlády najväčších štátov vykrutia krk bitcoinu. Samotný bitcoin nezničia- na to nemajú možnosť - ale popretrhajú všetky spojenia medzi bitcoinovým svetom (internetom) a medzi reálnym svetom, ktorý ovládajú vlády. Skriminalizujú tieto prepojenia, skriminalizujú používanie týchto prepojení.

Stačí sledovať osud niečoho tak bezvýznamného , ako je Uber. Ako dopadne Uber v pazúroch štátnej moci.

Nahlásit

-
0
+

Majetek v kryptoměně nejspíš před vládou schováte. Problém nastane, až si za něj pořídíte něco hmotného, nebo nějakou dražší službu. Dobrou analýzou a trochou špiclování se dá lehce odhalit, kdo si žije na ddeklarované poměry, případně kdo nějak podezřele hodně pracuje pracuje, má hodně strojů a a málo tržeb. Výměra daně podle odhadu majetku ostatně není nic vzácného už dnes.

Jistěže sposta států v historii zkrachovala, mnohé i proto, ža nebyly schopné vybírat daně, nikdy ale netrvalo dlouho a byly nahrazeny schopnějším státem. Ani to často tady zmiňované Somálsko není žádné bezstátí, ale několik samozvaných států a zbytek je pod vládou warlordů, kteří vybírají daně také.

V zmíněném Kamerunu, který mimochodem není žádná Severní Korea, nastal šeredný chaos a mnoho podniků zkrachovalo. Vládě to ale nespíš moc nevadilo, kdo má zbraně rozhoduje. Tamější vládě zjevně nijak zvlášť nevadí ani ohromná emigrace, protože se nijak nesnaží jí omezit.

Je klidně možné, že některé státy zkolabují kvůli neudržitelnému důchodovému letadlu, jiné proto, že to přeženou s represemi a všichni schopní a majetní lidé utečou. Nicméně se mi zdá pravděpodobné, že jiné státy, které budou okrádat méně a civilizovaněji na tom vydělají. Nebo se objeví nějaké virtuální státy, nebo nějaký dnes nepředstavitelný způsob, jak ostatní proti jejich vůli oškubat. Paralela s evolučními závody ve zbrojení je zcela na místě

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

No samozřejmě uvidíme.
Norská vláda možná pošle soupis majetku, ale rubrika Monero tam není a nebude. Kdo to pochopí, přehodnotí, zda majetek držet na termíňácích (reálně záporně úročených), v dluhopisech (reálně se záporným úrokem) a částečně i akciích (minimálně proto, že výnos je daněn).

Daně budou těžko moci být snesitelnými:
http://roklen24.cz/a/p95EL/penzijni-systemy-sveta-tikajici-bomba-v-radech-set-bilionu

A jestli přijdou o schopnosti inovace a jestli k něčemu nikdy v historii nedošlo? No tak:
- za prvé v historii došlo mnohokrát k tomu, že stát ztratil schopnost vybírat efektivně daně. Či si udržet měnový monopol. Akorát nikdy nebyly tak dostupné funkční alternativy.
- co se schopnosti inovace týče, tak podle mne se pokrok (exponenciálně) urychluje, ale stát je čím dál byrokratičtější a zkostnatělejší, nebude to stíhat.

Pokud moderní západní stát vypne internet, nastane totální chaos a rozvrat.
Zakázat crypto je jakž takž (a stále nedokonale) možné, pokud zavedete represe na úrovni KLDR. Ale to vám opět klekne ekonomika. A hlavně: kdo už crypto má, tak s ním v takovém případě lehce odjede do zahraničí a tam si ho v klidu užije - na kolaps doma se bude dívat na CNN z lehátka pod palmami.

Nevěřím, že to zakáží naráz, úplně a všude. Stačí si přečíst, co říká jedna z hlavních protagonistek režimu:
https://bitcoinist.com/imfs-christine-lagarde-sees-cryptocurrencies-potential-for-dollarization-2-0/
https://www.coindesk.com/imf-head-christine-lagarde-it-may-not-be-wise-to-dismiss-virtual-currencies/
Do BTC invesují již i giganti typu GS a JPM. Za 3 roky, až se stát rozkejve k nějaké (z velké části bezzubé) regulaci, bude crypto již zcela jinde. A až přijde další krize, začnou kolabovat banky, či se budou sanovat z peněz vkladatelů, až přijdou citelně záporné úroky na účtech, atd... tak už tu prchající masu nikdo nezadrží.

Samozřejmě neříkám na jisto, že to tak bude, nejsem věštec. Ale v co věřím, je snaha lidí po maximalizaci užitku, o ochranu vlastních úspor. I když budou volit Babiše a Sobotky, v soukromém životě se budou chovat ekonomicky a pragmaticky - a to bohatě stačí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Respektive trošku jinak - až začnou pomalu a postupně vznikat decentralizované aplikace typu Uber, Airbnb a eBay s platbamy v krypto, bude déle trvat, než si toho státy všimnou.
Kdyby teď Uber a spol. přešly na krypto, asi by nastalo spíš to represivní tóčo...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

S loupežením konec nikdy nebude. Mohl by být za předpokladu, že loupežníci přijdou o schopnost inovace, ale to je naprosto nepravděpodobné. Nikdy v historii k tomu nedošlo a není žádný důvod předpokládat, že kryptoměny budou nějaká "totální zbraň", která vše změní.
Pokud nejde a nepůjde kontrolovat samotné transakce v kryptoměnách, vždycky půjde kontrolovat nějaký hmotný výsledek těch transakcí a ten půjde zdanit. V Norsku vám s daňovým přiznáním pošlou soupis vašeho majetku už dneska.
Zajisté také půjde znepříjemnit až znemožnit samotné provádění takových transakcí.
Nehezký příklad jsem zažil letos v Kamerunu, kde vláda chtěla zabránit konspiracím anglofonních separatistů a jelikož neumí hacknout whatsapp, tak prostě na západě země na tři měsíce vypla internet. Zahraniční vlastníci místních mobilních sítí bez problémů poslechli. Kamarádi vlády a pár státních podniků dostali vyjímku.
Realita ve světě je dnes taková, že státy jsou ve výběru daní celkem úspěšné a ty nejbohatší zěmě jsou nejúspěšnější. Předpokládám, že správnou směsicí mírného nátlaku, ústupků, propagandy (společenského tlaku na zodpovědnost) a snesitelné výše daní si mnoho států uživatele kryptoměn ochočí a tak či onak se jim podaří kryptoměny zahrnout do legální a zdaněné ekonomiky. Ty represivnější státy jejich užívání můžou znepříjemnit tak, že kryptoměny zůstanou relativně nevýznamné

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

N E W S

O bitcoin se zajíma Goldman Sachs a i vyjádření Dimona z JPM spíše bylo snahou o výhodný nákup:
http://roklen24.cz/a/pLB7n/goldman-sachs-flirtuje-s-bitcoinem-pry-si-ho-zadaji-klienti
Postupně se přidají investiční a penzijní fondy.


Černá labuť?
http://roklen24.cz/a/ptCJb/osamostatneni-katalanska-problemem-by-byly-dluhy-centralni-vlady


Rickards hájí zlato:
http://roklen24.cz/a/igcbA/tri-argumenty-proti-zlatu-a-proc-jsou-to-nesmysly
Ale ne zcela dobře. Např. v bodě 2 (Zlato by nestačilo světovému obchodu) by správný argument měl být, že konstantní, průběžné a predikovatelné snižování cen o 2% ročně by ničemu nevadilo - ceny LCD televizí klesají rychleji a poptávka nemizí, nevyčkává.
Bod 3 (Zlato nemá žádný výnos) - jenže 0.5% nominální úrok z vkladu není zádný výnos, resp. je reálně záporný.


Penzijní systémy světa? Tikající bomba v řádech set bilionů
http://roklen24.cz/a/p95EL/penzijni-systemy-sveta-tikajici-bomba-v-radech-set-bilionu
No comment - kdo chce kam, pomožme mu tam.
Autor článku potvrzuje, že to JE PONZI SCHÉMA!
Účast v takovém schématu nepovažuji za rozumnou.


Hlava MMF Christine Lagarde začíná být mírně realistická ohledně kryptoměn, přestože je v podstatě vrcholnou představitelkou antagonistického státně oligopolního frakčního systému:
https://bitcoinist.com/imfs-christine-lagarde-sees-cryptocurrencies-potential-for-dollarization-2-0/
https://cointelegraph.com/news/christine-lagarde-cryptocurrencies-should-not-be-ignored-by-governments
https://www.coindesk.com/imf-head-christine-lagarde-it-may-not-be-wise-to-dismiss-virtual-currencies/

Nahlásit

-
2
+

Asi už brzy. Goldman Sachs flirtuje s bitcoinem. Prý si ho žádají klienti.
http://roklen24.cz/a/pLB7n/goldman-sachs-flirtuje-s-bitcoinem-pry-si-ho-zadaji-klienti

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Aby došlo k tomu, co popisujete, muselo by to nastat ve všech státech světa (ne najednou pochopitelně) a musela by začít cenzura internetu (nebo nějaké blokování). Já se pro změnu obávám, že než takové události, je stále o něco víc pravděpodobnější to "tóčo". To prostě nepůjde zastavit, a je jedno, jestli to bude bitcoin nebo něco jiného, anonymnějšího, co se dá lépe "schovat".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Obávám se, že se tóčo nebude konat. Všimněte si jak stát vyvádí kolem regulace Airbnb a Uber. A to jsou jen první vlaštovky technologického potenciálu. Vyvádí proto, že to jsou služby, které jsou vidět. Takových služeb je potenciálně obrovské množství. Státy proti nim nasazují účelové a nefunkční regulace.

BTC je jiná kategorie, není zatím tak vidět a je pro stát mnohem nebezpečnější, protože je obtížně technicky regulovatelný (a v konečném důsledku to je atak na státní schopnost vybírat daně). Státy ovšem mají podstatně účinnější nástroje na regulaci než je např. počet noclehů v roce pro jednotku Airbnb.

Stát může BTC postavit mimo zákon aniž by se zabýval technologickou kontrolou jeho držby či užívání - a to může být pro BTC smrtící, bohužel. Přeci jen dobrodruhů, kteří jsou ochotni se pohybovat ekonomicky v ilegálním prostředí nebude mnoho.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Těším se, až Uber, AirBnb a eBay začnou přijímat krypto.
To bude tóčo!

Nahlásit

-
6
+

Máte absolútnu pravdu s tým vývojom. Čo dokázali vývojári bitcoinu a bitcoinových peňaženiek, je neuveriteľné.

Včera som prvý krát posielal segwit transakciu a bolo to bezproblémové. Predbežné potvrdenie hneď, kompletné do hodiny, to vsetko pri low fee nastavení. A jednoduchosť toho celého je až zarážajúca: otvoríte mobilnú peňaženku, naskenujete kód príjemcu a potvrdíte sumu. Neskutočné. Žiadna banka, registračná pokladňa,...Ak sa toto rozšíri medzi kritickú väčšinu, tak fiat meny a ich tlačiari majú veľmi vážny problém.

Inak tá včerajšie transakcia bola dobrovoľný dar pre chlapíkov z Today in bitcoin, sledujem na youtube každý deň, odporúčam. Jeden z nich, Tone Vays, bude mať prednášku na hackerskej konferencii teraz v Prahe, tak kto ste v Prahe, choďte pozrieť. Tone je obchodník, okrem bitcoinu sa venuje aj burzovým obchodom, komoditám a menám. Na bitcoin má veľmi triezvy pohľad a jeho technické analýzy vývoja ceny sú veľmi zaujímavé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+
1/2