Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Bez bitcoinu by moje rodina umřela hlady

22. 6. 2017
 11 863
43 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Díky bitcoinu má človek šanci se uchránit před Štěchy, Škromachy, Zaorálky, Zemany, Babiši, Středuly, Fuldy, ...
Před jejich sociálními pokusy. Před jejich (dnes již rádoby) monopolní měnou a experimenty s ní.
Před jejich snahou "bojovat s krizí" čím dál šílenějšími metodami.
Před jejich budoucími pokusy s garantovaným příjmem pro všechny (povaleče). Před pokusy s rušením hotovosti a zápornými úroky. Před pokusy se zdaněním kdečeho, od finančních transakcí po práci robotů.
Před jejich budoucími pokusy získat peníze pro lidi v prvním pyramidovém penzijním pilíři zasaženém demografickou krizí.

Nahlásit
-
39
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Primitivní propagandistický slint v Altmanovském střihu. Trčí to z každé druhé věty. Je opravdu nechutné zneužívat situaci nebohých Venezuelanů ke komerční propagandě BTC.

Nahlásit
-
-50
+

Diskuze

Dekuji za odkaz na velmi zajimavy clanek. Naprosto souhlasim. Je to otimalni system jak by mely banky a firmy v ekonomice fugovat. V tom neni problem. Problem je clovek jako promenna v jakemkoliv clovekem vytvorenem systemu. S lidmi je oproti horicim stromum trochu problem. Stromy spolu nemohou interagovat. Strom nemuze zapalit nekolik slabsich stromu okolo sebe aby ziskal vice prostoru pro sve vlastni zajmy. 10% stromu nemuze ovladnout zdroj vody pro savanu a donutit ostatni stromy aby jim za vodu "z nebe" davaly 3/4 sveho ovoce... Nestaraji se o to aby stare stromy neumrely a mlade zdrave vyrustaly. Osobni zajmy a prirozene sobectvi lidi spolu s moznosti ovlivnovat sve okoli a altruismem jsou ty vlastnosti, diky kterym se lidstvo vyvinulo, a diky kterym kazdy doposud znamy system trpi stejnymi symptomy ve vetsi/mensi mire. Nemam nic proti BTC. Zdrava soutez je mi velmi sympaticka. Ale kdyz pujde do tuheho, nikdo nechce byt ten komu maly pozar znici dum a rodinu, uspory, firmu, banku, nebo pohodlny prijem na ministerstvu zeber hasicu. Presne proto se nedomnivam ze by Socialismus byl vychodiskem, stejne jako jim nebude ani Liberalismus. Pokud bude BTC vyhodny pro mocne tohoto sveta, tak muzeme videt vyhody i pro sebe (nebo pro venezuelce). Ale jakmile lidem drzicim moc zacne opravdu konkurovat...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nevím, jestli jistou odpověď nenajdete tady: http://finmag.penize.cz/kaleidoskop/266319-o-samoorganizovanem-kriticnu-a-evropske-dluhove-krizi – je to samozřejmě parafráze, nicméně myslím, že i měnu lze považovat za (eko)systém, o jakých je v textu řeč.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajima me z jakeho duvodu si myslite (pripadne i nekteri ostatni diskutujici), ze neco decentralizovane je mene zranitelne? At uz jde o menu, nebo o lidi a spolecnost (v pripade argumentu popisovanych zdejsimi zastanci liberalismu - a v soucasnosti modnimi nazory typu: pokud budou mit vsichni lide moznost drzet strelnou zbran, budou obranyschopnejsi, protoze "monopolne ozbrojeny stat" nebude mit moznost aplikace nasili na nich).

Podle meho nazoru jde vzdy jen o urcitou miru centralizace/decentralizace. To v cem vidim podstatu je...jak to popsat... vnitrni struktura/organizovanost samotneho systemu). Navic se da rict, ze i nezavislost je velmi sporna prommena. Pokud nemate dost prostredku ke kontrole a ovlivneni daneho systemu (v tomto pripade jakekoliv meny, nebo nebo kryptomeny), pak jste pouze pasazer ktery doufa ze jeho duvery nebude zneuzito. CZK i BTC nekdo "vytvoril z niceho". Ja ani Vy nemame paku na to abychom to nejak ovlivnili. Bitcoin vytvoreny jakymkoliv algoritmem je v rukou toho kdo algoritmus vytvoril/vlastni, tudiz bez nasi kontroly, nebo vlivu. Je mimochodem zajimave ze se BTC prodava/smenuje prioritne za penize = Ty stejne statni penize kterym ma konkurovat. Tyto penize pak musi zakonite vlastnit nekdo kdo BTC prodava=kdo BTC vytvoril, ci jej ma moc konrolovat. Pokud by to originalni vlatnik prioritne menil za odvedenou praci, ci poskytnute zbozi, asi by to principialne vypadalo jinak. Nicmene nase neduveryodne "statni" penize asi maji pro dotycneho vyssi cenu nez jeho vlastni BTC (jinak by BTC asi neprodaval, nebo ano? Z dobroty srdce?)

Pokud se vratim ke zranitelnosti decentralizovanych systemu, pak zalezi na jejich "vnitrni integrite" ci pevnosti "systemu" ktery je spojuje. Ozbrojeni jednotlivci s individualni svobodou jsou naprosto nulovou hrozbou a mohou byt smeteni jakoukoliv jinou organizaci ktera vlastnim jednotlivcum individualni svobodu odebere. Proc by jinak tlupy "opic", kmeny, staty a armady vubec vznikaly, kdyby byla individualita a decentralizace bezpecnejsi (ve smyslu definovanem KL)?

Zlato je pak cenne predevsim v dobe miru. Pokud se budete v krizi nebo ve valce snazit smenovat sve zlato za mouku (nebo budete chtit podplatit pohranicnika), okamzite na sebe upozornite a kterykoliv mocnejsi (lepe vyzbrojeny) subjekt vas o to zlato pripravi. A asi jeste budete rad pokud to prezijete. Samozrejme si budete moct timto zlatem zaplatit bandu hrdlorezu, kteri vas budou chranit... Ale rizika jsou stejna. V miru to bude fungovat, v krizi vas zamorduji sami vami najati hrdlorezove protoze je jasne ze mate zlata jeste vice.

Obycejny clovek jako vy a ja moc moznosti nema... Jakaz takaz nedokonala demokracie neni az tak spatna. Kazdeho stvou byrokrati a regulace... Ale nahrazovat jeden potencialni extrem jinym? Pan Fuld ma zda se vic rozumu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ano. BTC je možná maximálně likvidní zcela virtuální komodita. To z něj ale peníze nedělá, protože tak "likvidní" jako peníze prostě BTC není a nikdy nebude.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Odpověď zní: dostatek. Říká se tomu likvidita. V každém okamžiku, 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu je možné bitcoiny směnit za koruny a zpět. To stačí k tomu, aby byly použitelné. Přesně jako zlato (které je trochu pozadu, jelikož v sobotu o půlnoci ho nesměním).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale to je jistě něco úplně jiného. Není důležité, že si umíte peníze převést na karikaturu peněz v podobě BTC. Důležité je, kolik lidí je ochotno BTC za peníze považovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Vy zjevně netušíte, co obnáší pojem centrální plánování. :-) Jinak byste tady nemlel takové děsivé nesmysly. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Vám to stačí, aby jste mě nazval přívržence Madura? No nemělo by Vám to stačit. Nemělo. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

10% na 90% to je Váš nápad. Můj nápad je, aby to bylo vyvážené. A když bude 1% produktivních na 99% neproduktivních výsledkem technického pokroku a povede k vyvážené situaci, nemám s tím problém, stejně jako když to bylo 70% produktivních na 30% neproduktivních v době kamenné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

"Jaký je principiální rozdíl mezi Venezuelanem, který čelí 93% socialismu, odmítá jej, ale je mu nucen. A Čechem, který čelí 58% socialismu, odmítá jej, ale je mu nucen?" No obrovský! Porovnejte si život zde a ve Venezuele. Nebo snad chcete tvrdit, že je to stejné?

50% socialismus + 50% kapitalismus vždy byl, je a bude fatálně lepší než 100% socialismus nebo 100% kapitalismus. To Vy nejste schopen principiálně nikdy pochopit, protože jste extrémistický fanatik. Stejně jako to nikdy nepochopí ani komunistický fanatik.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Centrální banky předně vykoupily skoro všechny dluhopisy a teď pomalu skupují i akcie (tzn. pozvolna znárodňují) - za peníze, které si vykouzlily ze vzduchu.
Kryptoměny jim dělají čáru přes rozpočet, protože představují konkurenci, kterou (konečně!) nelze zakázat a rozehnat zakuklenci FBI - a jelikož tuto konkurenci nemohou porazit, tak se alespoň snaží tvářit, jako že jim vlastně nevadí a že některé z jejích vlastností zkusí adoptovat (samozřejmě ty nepodstatné).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Výdaje mohou být v BTC prakticky všechny - např. s VISA kartou propojenou s BTC peněženkou.
Příjmy: zde bych si tipl, že kdekdo raději příjem v BTC, než v CZK či EUR.
Spíš ať se lidé také chlubí tím, kolik procent příjmu mají z práce a kolik procent z držení či trejdování s kryptoměnami :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tak jsme v 21. století, že? Je celkem fuk, v čem zaměstnavatel zaplatí, když za pár minut to může být automaticky převedeno na něco jiného.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No jak se to vezme - od té doby, co mám Bitwala debetní kartu, tak vlastně všechny. :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podporujete násilím vynucované přerozdělování.
Násilím vynucený státní monopol na peníze.
Násilím vynucenou účast v průběžné penzijní pyramidě.
To stačí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

A váš nápad, že by 10% produktivní populace mělo živit 90% neproduktivní většinu, to není čiré socanství?

Problém Čecha i Venezuelce (některého, konkrétního) je, že socík nechce, ale státní moc mu ho nutí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

50% socialismus, 70% socialismus, 90% socialismus - kde je principiální rozdíl?
Navíc demokracie k tomu socialismu zkrátka vede, pomaleji či rychleji.

Jaký je principiální rozdíl mezi Venezuelanem, který čelí 93% socialismu, odmítá jej, ale je mu nucen. A Čechem, který čelí 58% socialismu, odmítá jej, ale je mu nucen?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Například podporujete centrální plánování úrokových měr. A to je pro ekonomiku poměrně zásadní.
Centrální banky (vedle vlád) jsou zkrátka úřady centrálního plánování.
Copak vláda centrálně neřídí a neplánuje celé sektory hospodářství? Copak centrálně neovlivňuje a nereguluje i ten zbytek? Jasně, oproti komunismu to je o něco více light verze, ale princip je stále stejný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

S bitcoiny se začíná obchodovat i u standardních brokerů:
https://xpuls.cz/zaznam-webinare-bitcoin-a-jine-kryptomeny/

Tedy každý, kdo má účet u akciového brokera, bude si moct zkusit vedle akcií, komodit a dluhopisů spekulovat i s bitcoinem a dalšími kryptoměnami.

Objemy vzrostou, volatilita klesne. A zlepší se i možnosti "úprku" do bitcoinu v případě nějaké paniky na akciích či dluhopisech. Prostředky se nyní přesunou na pár kliknutí.

Mimochodem - celé to video je zajímavé. Zajímavé jako pohled klasického akciového investičního analytika na novinku jménem bitcoin a na jeho potenciál změnit (finanční) svět.

Nahlásit

-
2
+

Nemáte pocit, že si z nás dělají CB prde.l? :-)
https://www.w4t.cz/nektere-centralni-banky-zkoumaji-moznost-vyuziti-kryptomen-53717/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak platiť si v bitcoine ešte nenechávam, lebo nie je natoľko rozšírený, mnoho ľudí zatiaľ nemá o bitcoine ani potuchy.

Na výdaje ho zatiaľ nepoužívam, niežeby sa to nedalo, ale zatiaľ je výhodnejšie platiť fiat peniazmi a bitcoin sysliť.

Takže aj keď sa pýtate na výdaje a príjmy v bitcoine, za seba Vám poviem, že do bitcoinu som zatiaľ iba investoval. A to toľko, ako sa pri väčšine investičných stratégií odporúča. To percentuálne číslo Vy, ako znalec financií, určite ovládate.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano zapomněl. Děkuji, že jste mi to připomněl. Kolik Vašich zákazníků Vám platí zlatem a/nebo stříbrem, resp., jakou část výplaty Vám vyplácí zaměstnavatel ve zlatě a/nebo stříbře? :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Jeeště jste se nás zapoměl zeptat kolik procent naších přijmů a výdajů je ve zlatě a stříbře. Vy to pořád nechápete, že?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

O BTC tady všichni akorát plamenně žvaníte. Kolik procent Vašich příjmů a výdajů je v BTC. Jen se všichni pochlubte. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Jak jste přišel na to, že podporuji centrální plánovaní. Vy jste jak fanatičtí komanči. Ti také viděli svého třídního ideologického nepřítele všude. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Jasně, že mám zdravý rozum. To se pozná mimo jiné také podle toho, že rozeznáte bohapustou propagandu. Takže s rozumem budete mít problém spíše Vy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

A další co v mých příspěvcích vidí, to co tam vidět chce, ale co se tam nikdy neobjevilo. Jak jednoduchá demagogická praktika, že?

Jediný z toho výčtu, ke komu jsem vyjádřil jakési sympatie byl toliko Tsipras a snad v některých věcech jsem souhlasil se Středulou. Cháveze, Štěchy ani Madury nepodporuji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Nic takové ve svém příspěvku nepíšu, chlape.

Bitcoin nemůže ve Venezuele za nic. A nijak nezpochybňuji, že za situaci ve Venezuele může jen a pouze čiré socanství. Jen kritizuji, že článek je nechutná bohapustá, průhledná BTC propaganda.

Než se tady vyjevíte, přečtěte si na co reagujete.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Co to blábolíte? To jste si mě musel s někým splést. Ukažte mi jediný můj příspěvek, kde chválím Venzuelský socialistický absurdistán, nebo kde obhajuji čirý socialismus, který se tam praktikuje.

Blábolivé pomluvy. Nic jiného se od Vás člověk nedočká. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

No možno aj zlato ako peniaze bola kedysi z núdze cnosť. A po stáročiach sa ustálilo ako rešpektované a široko akceptované vyjadrenie hodnoty. Veľká Británia zažila nebývalý rozmach, keď Isaac Newton defacto zaviedol zlatý štandart.

Dnes už taká situácia nastane len veľmi ťažko, zlatý štandart je veľkou prekážkou pre mocenské skupiny, ktorým ide o moc a vplyv. Zato bitcoin netreba presadzovať, vyzerá to tak, že sa spontánne rozšíri aj sám a ľudia ho budú akceptovať. Ktovie, možno nás čaká ďalšie "zlaté" obdobie, tentokrát s decentralizovanou kryptomenou... :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/2