Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Krypto 9: Bitcoin, peníze vyděračů

17. 5. 2017
 11 034
39 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Jo, to je celkem logicky krok, investovat kapital do nakupu BT na pripadne vykupne, nez dat polovinu penez na IT na zabezpeceni a zalohovani dat a skoleni uzivatelu...

Nahlásit
-
7
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Děkuji za jistě odborné posouzení mého duševního stavu. Mám se cítit provinile, že jsem nakoupil zlato, když bylo na polovině dnešních cen a vydělal na tom? Mám se cítit zkaženě, když jsem nakoupil akcie v roce 2008, kdy lítali lidi z oken a krachovaly celé státy?
Prosím, ó Velký guru etiky, poraďte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-2
+

Diskuze

Hodně, ale na krátko. Proto mi vadí obštrukce. Trezor jsem myslela klasický, kam si šoupnu těch 13 slov na papírku :)
Když máte takový přehled...existuje precedens, kde by hráli roli bitcoiny? Spor o cokoli. Zda soud vůbec někdy něco řešil a zda by to řešil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Advokát a závěť: na toto určitě v brzké době vznikne na státu nezávislé řešení. Nehledě k tomu, že z bitcoinu klidně můžete udělat fyzickou věc, tu uložit v trezoru (bankovním, osobním, u notáře, ...) a pak se dědí standardně:
http://cryptosteel.com
https://cointelegraph.cz/news/cryptosteel-neznicitelna-zaloha-nejen-pro-trezor/cz

Směna za jiné měny samozřejmě po internetu jde, jak jinak? Na burze (např. coinmate.io) se zaregistrujete i s ověřením za 5min a pak už jen na účet burzy pošlete ze svého účtu fiat (v případě coinmate dokonce koruny na jejich český účet, tedy levně a rychle) a pak rozhodujete o nákupech BTC. A samozřejmě to jde i opačně: bitcoin -> burza -> fiat na váš účet.

Trezor pojistit? Proč? Co se vám s trezorem může stát?
- nikdo vám ho nehackne, je to bezpečné
- může vám ho někdo ukrást, ale k ničemu mu bez PINu není
- může se vám rozbít či ztratit, ale od toho máte těch 13 seed slov, která jste si rukou opsala dolů na 137. stránku vaší oblíbené knihy. Koupíte trezor nový, zadáte ta slova a máte v trezoru opět své bitcoiny. Trezor je jen místo na uchování privátního klíče. Žádné bitcoiny v něm nejsou, protože to nejsou v žádné peněžence, nikdy.

Destička něco stojí, pokud si ji nevyrobíte sama. V jaké situaci vám bude líto koupit si destičku či trezor? No podle mne jen tehdy, když si těch bitcoinů koupíte jen trochu, jen na vyzkoušení. Logicky bitcoiny za 1000 korun nemá cenu zabezpečovat destičkou či trezorem za $99. Pokud si tedy chcete koupit jen trochu bitcoinů na test, tak je klidně mějte v SW peněžence. To riziko ukradení není velké (plno lidí má nějaké pohotové bitcoiny v mobilu). No a až budete mít bitcoiny dejme tomu za více jak 100tis, tak pak má asi smysl do jejich zabezpečení investovat trochu víc. Ale tu destičku si nakonec přeci můžete vyrobit sama, zadarmo - stačí plechový obdélník a do něj ten klíč vyrazit důlčíkem či znaky vyškrábat hřebíkem. A pak případně přes ten plech nanýtovat ještě jeden stejně velký, aby klíč byl chráněn. A je to.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Je to jako se soukromou školou. Zaplatíte tu státní v daních a pak ještě jednou částešně nebo plně tu soukromou. U školy to má význam, jen vám to prostě trhá žíly.

U bitcoinu jde čistě o investici finanční. Neplatí na něj standardní pojištění, které už máte tak jako tak. Neplatí na něj dědické právo, které jste taky cváknul ze svých daní. Neplatí občanský zákoník, pokud někdo něco nedodrží, ukradne...Můsíte to zajistit za své(opět nad rámec toho, co jste už vysolil na daních) nebo tomu věnovat svůj čas. A o to všechno se vám ten zisk krátí. Je s tím potřeba ve finanční rozvaze počítat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Všetky nie. Ale poznám toho pána.
Štátom tvrdo regulované meny som uviedla ako príklad jedinej meny, ktorá je stála. Nehovorím, že je to dobre.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Díky za podrobné rady.
Advokát: na tu závěť. Jinak ho nepotřebuju. Na vše co vlastním mi vyhovuje dědění ze zákona.
Na pořízení: to už jde po internetu? I směna za jiné měny? Při spekulacích na kurzy fiat měn to můžu dělat z domova.
Na uchování: ten terzor. Pojistit lze? Při vykradení, vyhoření, povodni...? Destička - taky něco stojí.

Neuvažuju o dlouhodobé investici. Jen krátkodobé a spekulace na kurz. I to je potřeba mít zabezpečené, proti krádeži či proti tomu, že mě něco přejede. Tím se spekulace prodražuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Na válce nevyděláváte. Pokud kupujete například akcie, umožňujete zbrojařům nás bránit, zdravotníkům nás ošetřovat a hrobařům nás důstojně pohřbít. Investujete do užitečných věcí. Těžko si ale budete přát, aby válka pokračovala, obzvlášť pokud se nacházíte na válečném území.
Je v pořádku, že jste vydělal na tom, že bitcoiny šly nahoru. A je jedno proč. Ale mnout si v koutku ruce a přát si jen tak dál, je divné. Co je dalším stupněm? Trošku tomu napomoci? A dalším? Nějaký ten virus vypustit? To už je prosím Vás teoretické a není to mířeno na Vás.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

korát že zde to uděláte úmyslně, aby ta peněženka v mobilu a PC vůbec nebyla. Pak si třeba 11 z těch klíčových slov napíšete do nějaké knihy (jednoduše někam, kde je v případě potřeby najdete) a 2 si budete pamatovat. Pak dalších X let jen kupujete bitcoiny a posíláte je na ty dříve vygenerované přijímací adresy. A ani v PC ani v mobilu nemáte žádnou peněženku, kterou by vám někdo mohl hacknout a bitcoiny ukrást. A za X let, když ty bitcoiny budete k něčemu potřebovat, tak jen vezmete těch opsaných 11 slov, vzpomenete si na ta 2 zapamatovaná, do počítače či mobilu nainstalujete peněženku, zadáte 13 slov a máte hned vaše úspory k dispozici.

Pokud máte třeba 2 děti a chcete, aby bitcoiny zdědily, pokud vás přejede auto či zastřelí horlivý pomahač a chránič, tak těch 11 slov zalepených v obálce přidáte k vaší závěti u notáře a každému z dětí řeknete jedno z těch dvou slov, která si pamatujete. Za vašeho života se tak k bitcoinům nedostanou (notář jim nedá obálku), stejně tak notář vás nemůže okrást (neví ta 2 slova) a děti se budou muset po vaší smrti spravedlivě podělit, protože každé zná jedno z těch dvou slov. A samozřejmě lze asi vymyslet X lepších konstrukcí.


Samozřejmě vše lze i kombinovat. Dlouhodobé úspory mít v papírové peněžence (a tu zakopanou na zahradě - ostatně médiem nemusí být papír, ale vše může být vyraženo či vygravírováno do nerezového plechu), drobné na běžné transakce mít klidně v mobilu.

Celé to vychází z principu fungování BTC. Ve vaší peněžence v počítači či v mobilu totiž žádné bitcoiny nejsou. Bitcoiny (resp. kompletní historie jejich vzniku těžbou a všech převodů) jsou v blockchainu, který prostě "je jsoucí" na internetu. A v peněžence jen máte privátní klíč, kterým se dá prokázat, že bitcoiny poslané na X vašich adres jsou vaše, protože ty přijímací adresy jsou veřejné klíče vygenerované z toho vašeho privátního. Privátní klíč tedy můžete mít klidně jen na papíře, vytesaný do kamene, vyleptaný do měděné destičky. A hackeři celého světa se mohou jít klouzat, protože v PC nemusíte mít nic. Takže jaké náklady na zabezpečení?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Nebo asi ještě jedna metoda: na čistě nabootovaném počítači (z nějakého LiveCD či USB) si založit peněženku, vygenerovat si pár přijímacích adres, na které si budete posílat své investice (vytisknete si je jako QR kódy), opsání si (rukou, ne do PC) 13ti seedových slov a následně zrušení peněženky, smazání z PC (resp. spíše z USB klíčenky, ze které jsme bootovali). Těch 13 slov vám umožní obnovit přístup k vašim bitcoinům, kdykoli si peněženku znovu nainstalujete - běžně se to děje, když máte bitcoiny v telefonu a ten vám upadne do vany a je po něm - koupíte nový, nainstalujete peněženku, zadáte vašich 13 seed slov a zázrak - vaše bitcoiny jsou zpět.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Doporučuji třeba tento starší článek:
http://www.abclinuxu.cz/blog/zabruceni/2015/7/papirova-bitcoinova-penezenka

Zde například nástroj pro vytvoření papírové peněženky pro měnu Monero:
https://moneroaddress.org/

Samozřejmě vše lze i kombinovat. Dlouhodobé úspory mít v papírové peněžence (a tu zakopanou na zahradě - ostatně médiem nemusí být papír, ale vše může být vyraženo či vygravírováno do nerezového plechu), drobné na běžné transakce mít klidně v mobilu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Nijak vás nechci k investici do bitcoinu ponoukat. Třeba vašemu naturelu více vyhovuje euro, venezuelský bolívar, zimbabwský dolar, či co já vím co :-)

Ale teď vážně: proboha jaké náklady?

- Na coinmate.io či na localbitcoins.com se zaregistrujete za 5 minut. Nebo si první bitcoiny kupte v Alze v bitcoinmatu, na to nepotřebujete registraci vůbec žádnou, jen tam strčíte litr a vyjede vám QR kód s vašimi 0.02 bitcoiny.

- V prvních dvou případech platíte levným vnitrostátním korunovým bankovním převodem, asi stejně, jako když platíte nájem či přispíváte do fondu penzijního připojištění

- Na co proboha advokát?

- Náklady zabezpečení? Pokud chcete bitcoin držet dlouhodobě a ne s ním dělat pravidelné transakce, přelívat peníze z bitcoinu do altcoinů a zpět, tak vám na držení bitcoinů stačí "papírová peněženka" která je proti hackerům odolná na 100% a stojí přesně NULA korun českých. Pokud chcete bitcoiny často převádět Z a DO peněženky, tak pak stačí zakoupit kvalitní hardwarovou peněženku, třeba trezor za $99. A v něm pak můžete mít opravdu velmi bezpečně uložené bitcoiny (a některé altcoiny) odpovídající korunové částce s libovolným počtem nul.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vďaka za link. Ale stále tam nie je zmienka o NHS, píše sa tam len o v podstate súkromných firmách.

Neviem si totižto predstaviť, ako štátna organizácia typu NHS nakupuje niečo tak voľnotrhové a neregulované, ako je bitcoin.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tých videí sú desiatky hodín, keď ste všetky videli, to viete o bitcoine viac, ako bežný smrteľník.

Štátom tvrdo regulované meny sa ustálila, to máte pravdu, ale ustálila sa hlboko pod hodnotou papiera, na ktorom sú vytlačené, to už história ukázala mnoho krát.

Náklady, čas, zabezpečenie...Tomu dosť dobre nerozumiem. Stačí Vám papierová peňaženka, tá je zadara, alebo Trezor, ten stojí 100 USD.

A načo potrebujete advokáta?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

I na neštěstí se dá vydělat. Je válka? Investujte do obvazů a kulek. Je epidemie? Investujte do akcií farmaceutických společností. Pořád to není důvod, proč se cítit nějak nečistě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Díky za Váš pohled, doporučovaná videa jsem viděla. Zajímal mě názor "nadešnce". Samozřejmě co píšete může nastat a také nemusí. Práve tato rizikovost dělá z bitcoinu zajímavou investici.

Žádná měna na světě se nemůže ustálit(kromě státní tvrdě regulované). Bitcoit bude lítat pořád, viz tento prípad s virem. Dále podle politické a ekonomické situace kdekoli na Zemi, především v Číně.

Když jsem se rozhodla, kolik bych do bitcoinu chtěla investovat a spočítala si náklady(čas, zabezpečení, advokát...) a zvážila rizika, tak se mi nevyplatí. Právě převod na fiat a zpět mi přijde zbytečně složitý a nebaví mě to. Takže na jakákoliv krátkodobá kouzla nevhodné. Dlouhodobý výnos považuji za málo pravděpodobný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Vidím v ňom takmer revolúciu vo svete mien: nemožnosť manipulácie bankami a štátmi, decentralizované fungovanie, transparentnosť, deliteľnost, jednoduchý transport a uskladnenie, robustná sieť, ktorá poskytuje bezpečnosť, dostupnosť v podstate kdekoľvek na svete (začať používať bitcoin môže v podstate ktokoľvek, aj keď mu neotvoria účet v banke).

Odporúčam pozrieť videá od Andreasa Antonopulousa, veľmi prístupným spôsobom vysvetľuje fungovanie a možnosti bitcoinu. Naozaj to stojí za ten čas.

Investícia do bitcoinu je naozaj len jedna z možností, ak sa masívne rozšíri, potom už investične nebude taký zaujímavý. Bude proste fungovať a jeho hodnota sa viac-menej ustáli. Ale na akej výške sa ustáli, to je otázne. A tá potenciálna výška ho momentálne robí investične zaujímavým.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Co v něm vidíte ještě jiného, než investici?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Vy se tady snažíte vybudovat tu nejspravedlivější a nejetičtější společnost na světě, guru srandisto :) Přijde mi v poho, že jdou Vaše investice nahoru, ale přát někomu neštěstí, aby šly Vaše investice ještě o kousek výš???

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Děkuji za jistě odborné posouzení mého duševního stavu. Mám se cítit provinile, že jsem nakoupil zlato, když bylo na polovině dnešních cen a vydělal na tom? Mám se cítit zkaženě, když jsem nakoupil akcie v roce 2008, kdy lítali lidi z oken a krachovaly celé státy?
Prosím, ó Velký guru etiky, poraďte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Asi tak.

Treba ešte dodať, že bitcoin má jednu obrovskú výhodu: dlhé roky fungoval mimo záujmu mainstreamu a to umožnilo jeho obrovské rozšírenie čo sa týka samotnej siete, na ktorej bitcoin funguje. A to ho robí nesmierne odolným voči útokom. Tá masa počítačového výkonu sa skrátka nedá jednoducho nahradiť. A to je luxus, na ktorý altcoiny už nedosiahnu. Už sa o nich skrátka vie a tú výhodu počiatočnej anonymity bitcoinu už nebudú mať. Preto by som informácie o podiele kapitalizácie voči bitcoinu bral s rezervou. Pre investora je kapitalizácia dóležitý údaj, ale kto vidí v bitcoine aj niečo iné, ako len investíciu, pre toho to až taký dôležitý údaj asi nebude.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Střízlivý pohled. S tímto se umím ztotožnit. I bitcoin je zajímavý investiční nástroj, je ryzikový a dá se na něm vydělat :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Situace zkrátka není jednoduchá:
https://finlord.cz/2017/05/bitcoin-uz-spekulantum-nestaci/

Ale to je logické:
1) Je to zcela nově se rodící odvětví. Vlastně nejen odvětví. Je to potencionálně vznikající změna celého finančního systému, nervové soustavy světové ekonomiky
2) Žádný zisk nemůže být jistý, bez rizika

Časem se to vystříbří, usadí, volatilita poklesne a množina kryptoměn se pročistí, jejich počet klesne na nějaký normální počet. Ale to ještě nějakou dobu bude trvat. Nyní jsme ve fázi, v jaké třeba byl automobilový průmysl v období svého zrodu - auta či motorky se pokouší "v garáži" někdo vyrábět snad v každém okresním městě. Nebo maloobchod těsně po revoluci - kdekdo si zkoušel splnit svůj sen o podnikání, krámek si zkoušel otevřít snad každý, časem i eshop, z koho bude příští Alza se ještě neví.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Jeho tržní podíl klesá (proto také již delší dobu doporučuji investice i do jeho perspektivních konkurentů), ale celý krypto trh roste daleko rychleji, takže cena bitcoinu přes pokles tržního podílu stále utěšeně roste.

Navíc je potřeba mít trochu kritický pohled na ty nové alternativní měny. Ne všechny stojí na solidním základě, ne všechny přinášejí nějaké užitečné nové vlastnosti.
Nejvíce snad vyrostl Ripple. A ten vůbec nesplňuje definici kryptoměny, vůbec by se tedy do koše kryptoměn a do stanovování tržních podílů neměl započítávat. Ale bohužel započítává.

http://coinmarketcap.com

Dále je také dobré vnímat, že ledaskteré rychlokvašené kryptoměny jsou dost pravděpodobně jen trikem vydavatelů, způsobem rychlého zbohatnutí.
Je logické, že úspěch bitcoinu přitahuje mnohá individua a vyvolává v nich touhu s něčím podobným přijít také a zbohatnout.
Některé krytpoměny jsou například předtěžené (a drtivou část jejich zásoby drží autoři kryptoměny), do oběhu (na burzu) pak ale pustí jen zlomek té zásoby. A pak stačí jen malý přítok dolarů do této měny a cena vyletí dramaticky nahoru. Představte si to takto:
Založím si s kamarády AltmanCoin.
Celkové konečné množství nastavíme na 100 milionů a skoro celé ho vytěžíme. A vytěžené coiny držíme. Počkáme, až ten náš coin začnou k obchodům nabízet burzy. Pak do oběhu pustíme třeba jen 100 tisíc coinů. Začneme o našem coinu psát jak je skvělý, na burze na něj otevřeme long pozice (stačí nám na to docela málo dolarů). Náš coin začne růst, všimnou si toho ostatní a začnou do něj ve vidině zisku investovat také. Cena coinu se vyšplhá z centů na jeden celý dolar. Já bych řekl, že tržní kapitalizace je $1 krát 100tisíc (počet mincí reálně v oběhu). Ale weby počítající tržní kapitalizaci ten dolar násobí celou zásobou, takže jim vyjde 100 milionů a z toho odvodí, že tržní podíl bitcoinu zase klesl. Ale ta měna prostě hodnotu 100 milionů nemá a kdyby autoři vrhli na burzy veškeré mince, cena spadne prakticky na nulu. Proto je potřeba koukat trochu hlouběji, než na ty jednoduše počítané statistiky na http://coinmarketcap.com

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Mám doma pár bitcoinů a teď jejich cena roste. Hurá! To se dá pochopit.
Ale ten důvod, proč rostou? No fakt hurá.

" Jen tak dál!" Tak to už je lehčí sociopatie...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Podíl tržní kapitalizace bitcoinu na tržní kapitalizaci celého segmentu kryptoměn dále klesá pod 50 %. Prvně v historii. Aktuálně má 47,7 %.

Už na to upozorňoval Fuld, teď to píše Kovanda.

http://ekonomika.idnes.cz/bitcoin-vitualni-mena-platby-di6-/eko-zahranicni.aspx?c=A170519_165940_eko-zahranicni_rts

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/3533766/firmy-kvuli-kybernetickym-utokum-houfne-nakupuji-bitcoiny.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Teď už nejspíš ano, ale před útokem neměla. Problesklo to na Facebooku a skoro určitě je to hoax, ale vůbec mi to nevadí, protože to vyprovokuje ostatní ke stockování.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

NHS drží bitcoiny? To som netušil. Máte nejaký link, celkom rád by som o tom niečo prečítal. Ďakujem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Je neuvěřitelně uspokojující, že brzy poté, co se rozneslo, že velké a téměř bezbranné instituce jako třeba NHS drží zásobu BTC pro tyto případy, vyletěl kurz ještě o dobrý kus výš, jak to začaly kopírovat i ostatní.
Sichr je přece jen sichr a bitcoin díky tomu nejpozději v neděli překoná hranici 2000 dolarů za jeden kousek. Jen tak dál!

Nahlásit

-
0
+

To se takhle nedá říct. Záleží, na co to používáte. Díry jsou ve všech OS. Při (vyděračských) virech některého typu je nejlepším řešením rychle odpojit od sítě(oby se vám v tom už nikdo nehrabal), zahodit noťas a koupit nový. Nezapomenout (nechtat) zkontrolovat zálohy!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Proč je tu nově pod každým článkem jakási skupina proletářů?

Nahlásit

-
-1
+
1/2