Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Boj o řemeslníky? Kolik jich firmy skutečně potřebují

19. 4. 2017
 16 033
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Fascinuje mě, jak se z velkých a jistě pracně sesbíraných dat dá komplikovaným způsobem zjistit, že řemeslníky nikdo nepotřebuje. No a pak člověk potřebuje instalatéra nebo opravit auto a tu máš čerte kropáč, nikde nikdo :-D

Nahlásit
-
6
+

Diskuze

Mě to spíš přijde jako ukázka hodně pochybné statistiky... U řemeslníků (a obecně manuálně pracujících) se spousta věcí ve statistikách úřadů práce vůbec neobjeví - v práci pro občany dominují OSVČ, u velkých firem toho zase spousta jde přes agentury, často řešících primárně Ukrajince atd., kde by se dalo o přínosnosti pro trh práce hodně polemizovat.
Navíc je tu ale otázka dlouhodobějšího výhledu, co vidím v reálu, tak docela velké procento řemeslníků je věkově starších a po jejich odchodu do důchodu se může situace docela měnit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Na stavbě jsou za firmu výhradně lidi z průmky nebo ČVUT. Profese zajišťují subdodavatelské firmy. Vlastníci jsou převářně češi, zedníci či průmyslováci nad 45 let. Na odborné práce(zedník, pokrývač, klempíř, obkladač...) zaměstnávají výhradně cizince, nejčastěji Ukrajince. Na neodborné práce(odklízení suti...) zaměstnávají Cikány. Čech, vyučený řemeslník, nemůže konkurovat. Není schopen dělat 12 hodin denně, 7 dní v týdnu a uživit tím rodinu. Pak může Rusnok vykřikovat, že se bez cizinců neobejdeme. Ano, je to pravda, ale taková pravda, které jsme dolámali ručičky i nožičky.
Na vsi máme jednoho dobrého zedníka, je mu kolem 50 let. Pak jednoho mladého obkladače, naučil se to sám a je dobrý. Oba jsou drazí. Mladí budou muset sami přijít na to, že si lze řemeslem hodně vydělat(samozřejmě ne u našich velkých stavebních firem). A taky jim dojde, že sexuální přitažlivostí ouřady či sociálně citlivého kecala těm chlapům ze stavby nemůžou konkurovat.

Nahlásit

-
0
+

Fascinuje mě, jak se z velkých a jistě pracně sesbíraných dat dá komplikovaným způsobem zjistit, že řemeslníky nikdo nepotřebuje. No a pak člověk potřebuje instalatéra nebo opravit auto a tu máš čerte kropáč, nikde nikdo :-D

Nahlásit

-
6
+

Dobrý text. Mohla by to být sprcha na neustávající lkaní kapitánů průmyslu, kterak jim chybějí řemeslníci a kterak mají rodiče svá dítka posílat nikoliv na humanitní školy, ale na řemesla (aneb, jak udělat ze sociální pracovnice tesaře). Ovšem nepochybuji, že reakce bude asi následující: těmto se pracovat nechce, jsou nekvalitní, my chceme jiné řemeslníky. Jaksi kapitánům nedochází, že "jiní" řemeslníci s mozkem v hlavě pracují v cizině, za několikanásobek toho, co by dostali tady.

Nahlásit

-
2
+