Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zlaté dno neláká. V Česku mizí řemeslníci

14. 3. 2017
 16 273
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Nu máme kapitalismus a tedy je to o poptávce a nabídce, pokud nejsou někde lidi, je tedy asi třeba přidat peníze. Ten údiv, že někdo nechce dělat směnný provoz ve fabrice za podprůměrnou mzdu )))

Nahlásit
-
8
+

Diskuze

Bohužel dnes má adept na vyučení jinou alternativu: maturitu dnes zvládne udělat i ten, kdo by na ni před 30ti lety nemohl ani pomyslet. A pak šup, přidat se k rostoucím zástupům státních úředníků. V teple, za jistou mzdu, bez tlaku klientů či zaměstnavatele na výkon a kvalitu, se spoustou benefitů - a hlavně s pocitem moci ovládat druhé a ne být něčí poskok.

Státní správa v době prakticky nulové nezaměstnanosti odsává lidi do sféry, kde nic netvoří a neprodukují, jen stojí peníze a dokonce škodí ostatním.

No a když si dotyčný (při práci) ještě udělá bakaláře na nějaké škole, kde to je za docházku a studuje se tam něco fakt užitečného (státní správa, evropská studia, ...), tak se zabetonuje na nějakém řídícím postu a jeho jedinou starostí bude pod sebe nahrnout další (nově najaté) úředníky, aby byl šéfem.

Jít makat v montérkách někam do terénu, muset podkládat svou cenu reálným výkonem, ... to by přeci musel být na hlavu padlý.

A kdo si myslí, že nemůže být hůř, tak se plete a stát ho překvapí nepodmíněným příjmem, definitivou pro úředníky, zákony na ochranu veřejných činitelů či podobným "vylepšením".

Nahlásit

-
1
+

Myslím, že co autorka popisuje jsou dobré zprávy - pro učně. Čím méně jich bude vypadávat z učňáků, tím více jim porostou mzdy. Nabídka a poptávka.

Nahlásit

-
0
+

Nu máme kapitalismus a tedy je to o poptávce a nabídce, pokud nejsou někde lidi, je tedy asi třeba přidat peníze. Ten údiv, že někdo nechce dělat směnný provoz ve fabrice za podprůměrnou mzdu )))

Nahlásit

-
8
+

Šok! Lidi nechtějí zaměstnat stěží kvalifikovanou pracovní sílu s nízkým vzděláním? Hanba!

Nahlásit

-
4
+

Abych doplnil. Bez dat o zaměstnanosti/nezaměstnanosti vyučených nemá celý článek úplně smysl. Pokud lídři průmyslu a spol. lkají nad malým počtem vyučených, je potřeba taky doložit na seriózních číslech, jakou mají vyučení v daných oborech reálnou perspektivu. Např. můj synovec se před více než deseti lety vyučil instalatérem a nepodařilo se mu v oboru sehnat práci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Ještě by bylo užitečné doplnit data o nezaměstnanosti vyučených, především podle věku a oboru. Pokud je ovšem Úřad práce ČR schopen taková data zprostředkovat. Pokud ne, tak je to ostuda. Ano, Drábek a Šiška rozvrátili info systémy sociální správy, ale už je to 5 let.

Nahlásit

-
3
+