Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kdo se zastane živnostníků z donucení?

27. 2. 2017
 17 743
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Švarc systém je reakce živnostníků na zhovadílé státní regulace. Vytvořil ho tedy stát. Je to typická ukázka toho, jak regulace nefungují, jak horšují regulovanou situaci. Stát samozřejmně není schopen uznat svoji chybu, přiznat, že škodí a regulace zrušit. Jediné řešení, která stát zná, je regulace regulací, tedy další zhoršení situace. K tomu vyzývá i soudruh Palata. Cíl všech oligosocialistů a jejich intelektuálních poskoků, jako je Palata, je jasný: zlikvidovat poslední skupinu obyvatel, která není závislá na státu a na nic ho nepotřebuje.

Nahlásit
-
52
+

Diskuze

I pan Luboš býval pomýleným nacionalistou:

Levní dělníci z Východu? Určitě ne
16. srpna 2007

https://web.archive.org/web/20071031111121/http://www.lidovky.cz/levni-delnici-z-vychodu-urcite-ne-dqq-/ln_noviny.asp?c=A070816_000004_ln_noviny_sko

Nahlásit

-
1
+

Většina švarcek, jsou jen o trochu menší chudáci, než dlouhodobě nezaměstnaní a obdobně to s nimi skončí i v důchodu.

Nahlásit

-
1
+

Souhlasím s vámi.

Cikáni dobře vědí, že lze žádat o příspěvek na pořízení zboží dlouhodobé spotřeby (nejen pračky, ale i lednice, sporáku nebo postelí) - viz http://portal.mpsv.cz/soc/hn

Podmínkou je křičet a přinést potvrzení o neopravitelnosti bývalého spotřebiče.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ano. A to jsou jen ty nevýhody, které plynou ze současného legislativního nastavení a ze současných finančních možností systému.
Hlavní problém ale je, že člověk je vězněm státního penzijního systému, nemůže z něj (i se svými prostředky) odejít v případě, že by se podmínky změnily v ještě nevýhodnější, nebo by prostě začaly docházet peníze (např. kvůli demografii, nebo obecně kvůli poklesu příjmů státu a nárůstu výdajů - z důvodů od rostoucího množství státních zaměstnanců po nákladnější dluhovou službu).

Nedovedu si představit, že by kdokoli dobrovolně vstoupil do systému, kde jednak je mizivá zásluhovost, jednak je tam nemožnost vystoupit a jednak tam je možnost od protistrany kdykoli jednostranně změnit podmínky aniž by to bylo důvodem pro odstoupení od smlouvy. Do něčeho takového by nešel nikdy nikdo - leda s pistolí u hlavy.

Znám řadu důchodců a ta nivelizace je ještě větší, než se na první pohled zdá. Vím o lidech, co mají penzi 14 tisíc. A taky vím o lidech, co mají cca polovinu. Jenže ti druzí (pokud na to mají žaludek) si mohou vyběhat všemožné příplatky a dávky - od příspěvku na bydlení, na péči, atd... až (a to jsem opravdu viděl) po příspěvek na zakoupení nové pračky.

Za 20 let to podle mne s penzemi bude přibližně takto:
- ti, co si nedobrovolně platili vysoké soc.poj. budou mít penzi 50tisíc
- ti, co si platili málo (například lidé s mediánovým a podmediánvým platem, rozhodně tedy nejde jen o švarcsystémáky), budou mít penze 35tisíc, ale různými sociálními dávkami a kompenzacemi se dostanou na 47 tisíc
- 50 tisíc za 20 let bude mít kupní sílu jako 6500Kč dnes

Pokud tedy někdo lidi s nadprůměrným příjmem nutí platit obrovské částky na soc.poj., bude je nutit pracovat do 75ti a pak jim dá almužnu na úrovni dnešních 6500Kč, tak je jednoznačně ZLOČINEC. A kdo takový systém podporuje, je jím také.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
29
+

Švarc systém je reakce živnostníků na zhovadílé státní regulace. Vytvořil ho tedy stát. Je to typická ukázka toho, jak regulace nefungují, jak horšují regulovanou situaci. Stát samozřejmně není schopen uznat svoji chybu, přiznat, že škodí a regulace zrušit. Jediné řešení, která stát zná, je regulace regulací, tedy další zhoršení situace. K tomu vyzývá i soudruh Palata. Cíl všech oligosocialistů a jejich intelektuálních poskoků, jako je Palata, je jasný: zlikvidovat poslední skupinu obyvatel, která není závislá na státu a na nic ho nepotřebuje.

Nahlásit

-
52
+

Švarc systém je nelegální, ale za švarcsystém se považuje poměrně jasně popsaná varianta práce na ŽL (mám jednoho "zaměstnavatele", pracuju u něj, dodává mi pomůcky, mám pevnou pracovní dobu, průběžně mě řídí a zadává mi dílčí práci, mám fixní odměnu...). Jakmile děláte práci pro vice jak jednoho klienta a/nebo nepracujete u něj a/nebo si pracovní pomůcky kupujete sám a/nebo nemáte pevnou pracovní dobu a/nebo vám neplatí pevnou měsíční sazbu, atd... již to švarc není (lepší je plnit ve více kritériích).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Autor má pravdu - Stát nástroje srovnání této deformace pracovního trhu má - například by mohl trh práce přestat deformovat, to by bylo vůbec nejjednodušší... mohl by snížit odvody a nesmyslné daně a tím prohlašovat "jen se nechej zaměstnat.... ale polovinu toho na co si tě zaměstnavatel cení si necháme"...

Nahlásit

-
8
+

Znám řadu lidí, kteří pracují jako OSVČ a to i těch, kteří naplňují znaky švarcsystému. U převážné většiny z nich platí, že tak jako si musí svoji práci organizovat sami, vědí, že důchod leží na nich a snaží se individuálně investovat. Neustálé pokrytecké starosti o ubohou výši státního důchodu jsou jak věřím v mnoha případech mimo mísu, protože ten kdo byl zvyklý stát na svých vlastních nohou a být nezávislý, snaží se tuto nezávislost přenést i do pozdního věku.

Téměř vůbec se nehovoří o dalším negativním aspektu státních důchodů - při úmrtí jednoho z partnerů je vyměřovaný vdovský důchod směně nízký (v zásadě polovina z poloviny vyměřovacích základu standardních důchodů zemřelého manžela). U nesezdaných partnerů vdovský důchod je navíc nulový.5Stát tedy sebere přeživšímu cca 20% jeho rodinných příjmů, ale náklady na bydlení, topení, vodu, nejrůznější poplatky spojené s domácností zůstávají zachované.

Pokud si nejen živnostník odkládá prostředky stranou mimo sociální systém a rozumně je investuje, zůstanou i po jeho smrti partnerovi a ten se napropadá do chudoby, tak jako za situace, kdy nad jeho penzí má plnou moc stát.

Nahlásit

-
17
+

A kdo se zastane těch ne-zaměstnanců, kteří jako OSVČ platí třeba nehorázných 15 tisíc měsíčně na sociálním pojištění a od státu dostanou nehorázně neúměrnou penzi?

Pokud chcete se švarcsystémem bojovat třeba minimální výší soc.poj. (např. 3000/měs), tak ale zároveň stanovte strop třeba 5000/měs (nebo tolik, kolik se platí z průměrné mzdy) s tím, že u zbylých peněz si sama OSVČ rozhodne, zda je pošle státu výměnou za vyšší penzi, nebo do 3.pilíře, nebo do akciového investičního fondu/zlata/bitcoinů.

Nahlásit

-
5
+

Osobne si myslim, ze asi jen malokdo je ke svarcsystemu nedobrovolne donucen zamestnavatelem. Je to vyhodne oboustranne - jednak kvuli daleko vetsi svobode co se tyce domluvy (at uz na cemkoliv) a predevsim kvuli vyrazne nizsim odvodum. Vzpominam si, kdyz jsem pracoval jako financni poradce, tak jsem jedne klientce (ta byla skutecny zivnostnik) delal nemocenske pojisteni. Pocital jsem rozdil mezi tim, kdyby si platila nemocenskou, a nebo komercni pojisteni. Rozdil byl dost vyrazny. Podobne je to s duchodem, ale tady musi lidi trochu premyslet a proste pocitat, ze kdyz si plati minimalni odvody, budou mit i minimalni duchod. Kdyz si ale usetrene penize budou ukladat do neceho rozumneho (at uz fond, nemovitost nebo co ja vim treba zlato), budou mit v duchodu vic penez, nez kdyby je dali na socialni pojisteni. Druha vec je, ze to asi neni spravedlive pro ty, co si tohle zaridit nemuzou, a musi zustat jako obycejni zamestnanci. To je ale uz zase jine tema. Kazdopadne svarcsystem sice neni legalni, ale rozhodne si nemyslim, ze by nejak znevyhodnoval zamestnance. Ja bych takhle sel delat hned, bohuzel povaha me prace mi to neumoznuje.

Nahlásit

-
6
+

Skoro se zda, ze autor usiluje o teple mistecko v ANO po vzoru sveho novinarskeho kolegy Martina Komarka. Kazdopadne Palatovo vlezdoritovstvi zacina dosahovat urovne, kdy vznikaji legendy.

Nahlásit

-
10
+