Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Paralelní Polis: EET je nemorální

15. 12. 2016
 43 222
58 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Ano, porušují hloupý zákon. Mají mou plnou podporu.
Nedodržovat nesprávné zákony považuji za morální chování.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
35
+

Nejméně oblíbený příspěvek

To jsou plky. Stát nutí podnikatele (kteří to vítají) i "podnikatele" (kteří řvou jak můžou), aby prostě jen dělali to, co dělat mají, tedy transparentní finanční operace. Těm skutečným je to ku prospěchu, protože se jim mj. hned operace zaznamenávají do účetnictví. Ti druzí řvou, protože jim někdo začne vidět pod prsty. A to neééé, to my nechcemééé.
Jaký je skutečný a správný trend si každý musí vyhodnotit sám.

Nahlásit
-
-32
+

Diskuze

Ne. Problém je v tom, kdo a jaká pravidla stanoví. Pojmy čestné a sportovní ztrácejí smysl právě v dnešním eurosocialismu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Nečestné a nesportovní chování se projevuje především nerespektováním pravidel. To Vy chcete chaos bez pravidel, kde pojmy čestné/nečestné a sportovní/nesportovní zcela ztrácí smysl a obsah.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Není. Je to nečestné a nesportovní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A tak je to správně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Samozřejmě, že platba v penězích je přirozená - lepší než barter. Pokud se obě strany dohodnou na platbě v dolarech nebo ve zlatě, je též vše v pořádku. Ale pokud se nedohodnou, je povinnost přijmout českou měnu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já mluvil o samozřejmosti v tom ohledu, že si můžete se zákazníkem dohodnout i jinou "platbu", než v hotovosti.

Platbu v penězích považuji od té doby, co byly vynalezeny peníze, za přirozenou. To, že pro Vás to není samozřejmost je spíše Váš problém. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Platbu ve fiatu musíte přijmout ze zákona, ale samozřejmébo na tom nic není.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud si doma zařídíte veřejnou provozovnu, tak musíte samozřejmě přijímat jako platbu hotovost. Možná je samozřejmě i jiná "platba". S tou ale musí obě strany (Vy i zákazník) souhlasit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Režimy teoreticky mohou samy začít těžit. Ale to mi až tak nevadí:
1) Těžba = provozování sítě, ověřování transakcí
2) Těžba klesá, náročnost roste. Vytěženo bylo tuším něco přes 16mil mincí, zbývá necelých 5mil a ty se budou postupně těžit dalších cca 120 let. Tzn. pokud začnou těžit např. za 3 roky, tak s gigantickým úsilím vytěží to, co si před třemi lety mohl koupit obyčejný smrtelník za své skromné fiat úspory. Ale samozřejmě - kdybych byl nějaký kmenový vůdce někde na Sahaře, tak objednám z Číny levné solární panely, těžební hardware a satelitní internetovou přípojku a jedu - asi je jen otázkou času, kdy s tím někdo začne. Protože třeba právě v té Africe je intenzivní sluneční svit, ale tu energii nejsou schopni exportovat, uchovávat na noc, atd... Něco podobného se již děje v Číně, kde jsou vodní elektrárny někde v pustých horách, elektřinu nikam netransportují (to stojí moc peněz a úsilí do budování vedení) a rovnou v elektrárně mají btc minery (jen to tam zatím neorganizuje vláda).

Na těžbě se ale nedá až tak zbohatnout - energie ani (rychle zastarávající) hardware není zadarmo. Z pohledu jednotlivce ano, ale z širokého pohledu vlády tolik ne.
Ve srovnání s ostatním byznysem státu je to prakticky nezajímavá položka:
- daňová loupež
- monopol na tisk nekryté měny
- vybírání výpalného od lidí, kteří se opovážili si dovézt zboží se zahraničí
- tvorba zákonů na míru pro spřátelené sponzorské korporace
- monopolizace a kartelizace celých odvětví

Asi se o to pokoušet budou a něco jim to vynese. Samozřejmě se přeorientují na vybírání úplatků a výpalného v tvrdé měně. Ale každý jeden z nich bude upřednostňovat osobní zájem před zájmem klanu.

Ale stále myslím, že ztráta emisního monopolu, nemožnost dodatečného inflačního zdaňování a ani toho přímého primárního zdaňování (protože příjmy v kryptoměnách budou neprokazatelné) budou pro vlády smrtelné. Ale jelikož se mezi sebou až tak nekoordinují, je možné, že některé vlády budou chtít získat výhodu tím, že začnou samy těžit - a uspíší tak konec všech ostatních. Je to jako u kartelové dohody: kdo ji první poruší a ceny sníží, získá významnou tržní výhodu. A někomu ty nervy dříve či později rupnou, protože neví, co se honí v hlavě ostatním, zda také neuvažují o porušení kartelové dohody.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Čo to je tá "veřejná nbídka zboží"?
A keď si "provozovnu" zriadim doma, tiež musím predávať za fiat inflacione?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Nikdo nemá morální nárok, aby mu někdo něco prodal za měnu, za kterou prodávat nechce. Logicky už proto, že ani nemá nárok, aby to vůbec prodával." Samozřejmě. Nikdo Vás nenutí, abyste cokoliv prodával. Když už ale chcete PRODÁVAT tak za PENÍZE. Když chcete vyměňovat své zboží za králičí bobky, tak se na směně musíte dohodnout s kupujícím. Když kupující nebude ochoten měnit za králičí bobky, tak holt k výměně nedojde.

Buď se OBĚ strany dohodnou na transakci, kde se použijí peníze, nebo se OBĚ strany dohodnou, že výměna proběhne za králičí bobky. Vždy musí souhlasit obě strany? Co je na tomto nahnědlého?

Když je nějaký podnik nazvaný COKOLIV + Cafe, tak je přece jasné, že tam prodávají kafé. Váš příměr s poptávkou po koblihách v řeznictví je tak jen zjevně nepřiléhavý blábol. Opakuji, že ne každý ví, co je to bitcoin. Každý ví, co je CAFE.

Jinak já netvrdím, že kupující má nárok, aby byla jakákoliv nabídka k dispozici za peníze. To záleží na každém, jestli bude nebo nebude nabízet své zboží za peníze. Když ho bude nabízet za bobky, musí najít někoho, kdo bude ochoten shánět bobky. Stejně tak prodejce, kterému budou místo peněz nabízeny bobky namísto peněz, může odmítnout. Pro veřejnou nabídku zboží a služeb však platí povinnost přijímat jako platbu v hotovostních penězích. Na internetu nebo v individuálních transakcích bez prodejny (provozovny) můžete "prodávat" za bobky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Veľmi zaujímavý článok, vďaka za link.

Je to nádejné ale aj smutné zároveň, čo sa tam píše v tom článku.

Nádej, že BTC môže zlepšiť dramaticky život v diktátorských krajinách. Nádej, že BTC môže fungovať aj pod extrémnymi kontrolami zo strany represívneho režimu. Že môže fungovať aj keď režim "prestrihne drôty" (výpadky elektriny vo Venezuele).

Smutný je ten záver článku. To, že ľudia z takej krajiny ako je Venezuela utekajú aj napriek tomu, že sa majú oveľa lepšie (BTC mineri), ako zvyšok populácie. Pretože aj keď im nejde v danom momente po krku vláda, riskujú život pri obyčajnej prechádzke po meste (gangy).

A ďaľšia vec je, že aj režimy môžu začať ťažiť, napr. na zhabaných počítačoch, ako to bolo naznačené v článku, policalji a úradníci budú vyžadovať úplatky v BTC, ako ste to tu už naznačili párkrát vy. Tým pádom nebude možné represívne režimy úplne odstrihnúť od zdrojov.

Som zvedavý, ako sa to celé vyvinie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proč tak krátce zpátky? Už Dioklecián pohořel s ediktem o maximálních cenách. A od francouzské revoluce proces nabírá na síle. Jak to říkal Mussolini: "Vše ve státě, nic proti státu, nic mimo stát."

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

______________________

Hlavně se začínají BÁT:

http://reason.com/blog/2016/12/16/government-fears-bitcoin-will-be-as-awes

Asi jako jejich ideoví předchůdci od cca 1987

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tahle nahnědlá logika je opravdu zajímavá.
Podle mne prodávat mohu cokoli a za jakoukoli měnu, pokud se na tom obě strany dohodnou. Pokud se nedohodnou na předmětu prodeje a/nebo na formě protiplnění, obchod se zkrátka neuskuteční.
Nikdo nemá morální nárok, aby mu někdo něco prodal za měnu, za kterou prodávat nechce. Logicky už proto, že ani nemá nárok, aby to vůbec prodával.

Má snad někdo NÁROK, aby když přijde na LIBOVOLNOU adresu (například Dělnická 43, ale obecně kamkoli), dostal kafe? No nemá. Tak tuplem nemůže mít nárok, aby to kafe dostal za měnu, kterou si vybere. To je ta vaše absence logiky.

Když přijdu do řeznictví a budu chtít koblihu, tak jsem asi mdlého ducha. Nebo jsem se prostě spletl, což se stává, záhy svůj omyl pochopím a buď si koupím klobásu, nebo půjdu o dva vchody vedle do pekařství. Normální člověk to pochopí, rudohnědka ne, ta bude tvrdit, že mám nárok na koblihu tam, kde si usmyslím (respektive kde si byrokrat či funkcionář usmyslí).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Jak kde, jak kdy a jak v jaké fiat měně, že...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

To je tedy odvážný myšlenkový obrat, že vyhnutí se vyvlastnění má něco společného s komunismem. Já to vždy vnímal opačně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Naréndra Fuldí se taky snaží :-)
http://zpravy.idnes.cz/v-indii-pokracuje-chaos-vyvolany-zrusenim-bankovek-fh4-/zahranicni.aspx?c=A161112_171145_zahranicni_fka

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nicolas Fulduro se rozhodl intenzivněji propagovat Bitcoin:
http://roklen24.cz/a/iVtGp/venezuela-zaziva-chaos-kvuli-stahovani-nejvyssi-bankovky

Další impuls ekonomické revoluce:
http://roklen24.cz/a/wted5/konec-stareho-trhu-prace-nastupuje-on-demand-economy
Hranice a lokální měnové monopoly se stanou přežitkem.

"Kdyby nebylo státu, tak kdo by stavěl dálnice?"
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/otevirani-d8-pripominalo-akci-ano-i-rockovy-koncert-lide-se/r~c6ad0f28c46111e6a330002590604f2e/
Násobně předražené, stavěné 32 let a po otevření hned zase zavřené. A kdo by doručoval balíky "do druhého dne" a "až do domu" :-)

Nahlásit

-
0
+

Tak áno, nech je po vašom...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bitstock, Coinbase,Poloniex,Huobi...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Co je to za nesmysly? Káva stojí v penězích pořád stejně. To cena v BTC je volatilní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, inflačné a ničím nekryté papieriky tak fungujú, na tom nie je nič absurdné. Jeden mesiac stojí káva 20 papierikov, druhý mesiac to už bude 60...
BTC je v tomto nevinne, len odráža absurdnosť ostatných mien.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak spousta starších lidí, kteří nemají ani ponětí, co je to bitcoin, jsou podle Vás mdlého ducha? Bravo mistře. Opět jste krásně doložil, jak si dohlédnete stěží na špičku vlastního nosu.

PS
Nikdo Vás nenutí prodávat Vaše vzácné zboží za peníze. Neprodávejte, když nechcete. Hezky si ho nechte, když za ně nechcete peníze, nebo někoho přesvědčte (nikoli však násilím), že si to zboží má od Vás odebrat výměnou za něco jiného, než peníze. Jinak, než za peníze totiž PRODÁVAT ani nejde.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

No u fanatika Vaše formátu, nelze samozřejmě vyloučit, že ve jménu "svobody" Vám není cizí jakákoliv absurdita. Můj příspěvek byl určen především normálním lidem, kteří chápou, že peníze mají svůj účel, tedy že se platí právě penězi a ne zuby, nebo kozími bobky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Co je nelogického na srovnání konverzních nákladů? :-) Vy a ta Vaše "logika". :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Jaký komik? Konverzní náklady jsou u bitcoinu (i v případě, že platí ty Vaše 3-4%) 3 až 10 krát vyšší, než u cizích skutečných měn. Komicky v tomto případě působíte spíše Vy. Nechápu, proč bych měl předtím, než jdu na kafe obchodovat na nějaké volatilní burze. To bych měl jeden měsíc kafe za 20,-Kč a další měsíc za 60,-Kč. Proč proboha. Je to celé absurdní tyhle bitcoiny. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Nemluvě o tom, že ta závistivá chátra přes všechny pomluvy do hospody Na růžku k Novákovi chodila dvacet let a teď jim ji Novák zavře. Nebo hůř, zdraží pivo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Ono pán asi navštívil nejaké ****kafe, ale v Amsterdame...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

localbitcoins, coinbase

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/2