Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zpráva o příchodu kryptoanarchie

11. 10. 2016
 8 883
102 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Přiznávám, že nevidím příliš to technických záležitostí, ale dovedu si představit třeba:
- státního monopolního internetového providera (a tedy i možnost totální kontroly)
- zákaz šifrování
- zákaz anonymních a privátních sítí mimo státní dohled
- trestný čin používání TOR a pod.
- trestný čin používání BTC
- tresty od doživotního zákazu přistupu na internet po vězení
jen tak z praku, ale nepochybuji, že regulátor bude mít mnohem větší invenci pokud jde o regulace, cenzuru a šikanu.

Navíc si myslím, že v zemi, kde bez problému prošly nástroje fízlokratů jak KH a EET už projde cokoliv. Na účinný odpor veřejnosti bych tedy také nespoléhal.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
15
+

Nejméně oblíbený příspěvek

"A když k tomu bude zásadní ekonomická motivace (např. úspora na daních), osvojí si je kde kdo." No když budete tyto nástroje používat k daňovým únikům, nemůžete se divit, že stát bude reagovat regulacemi, kriminalizací, či jinými Vám nelibými metodami. Tak jak akce státu vyvolává Vaši reakci, pak Vaše reakce vyvolá zase akci státu. No a nakonec se díky Vaší marné snaze vymanit se z "pout" státu, ocitnete ve skutečné totalitě. A nejen Vy. Kdyby se to týkalo jen Vás tak mi to bude jedno. V té totalitě se ocitnou všichni, kvůli tomu Vašemu boji za "svobodu".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-14
+

Diskuze

Přesně tak, i když tam bych zrovna nechodil (ale to je můj soukromý názor).
Pokud je záměrem koupit i Ag, tak rozhodně do Německa, nebo si se svým daňovým poradcem promluvit o možnosti nákupu na firmu a odpočtu DPH.

Ale samozřejmě u všeho platí ono ZATÍM. Je docela možné, že se stát bude nakupování alternativních měn komplikovat a časem i zablokovat.
Toto byl první pokus:
https://monikamrazova.wordpress.com/2016/03/04/babis-rozsiruje-kontrolni-hlaseni-na-vsechny-obcany/
Ale zatím je nevymahatelný. Zatím. Je docela možné, že čas se krátí a okno příležitosti zavírá.
Až budou záporné úroky, zákaz hotovosti, kapitálové kontroly, peníze z helikoptéry (a to ty s omezenou platností, aby je lidi nespořili - a nákup zlata či BTC nebude tou pro stát žádoucí útratou), tak bude pozdě, tato opatření přijdou přes víkend, jako v Řecku či na Kypru. V sobotu krachne nějaký budoucí Lehman a v pondělí již bude vše jinak.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono mnoho těch e-shopů se (alespoň papírově) odstěhuje již nyní, kvůli fuldoburešovskému EET:

https://www.souki.cz/jak-eet-skutecne-dopadne-na-eshopy

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tím neříkám, že to někde nějací šílenci nezkusí, nejspíše zkusí, ale ta pravděpodobnost a masové rozšíření je zde menší. A vlastně ať to zkusí někde, aspoň to bude varováním pro další potencionální napodobitele. Von Mises právem psal, že je dobré, když se někdy špatné ideje realizují, lidé ty škody pak vidí prima facie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No dnes řada lidí používá řadu různých internetových obchodů a řada lidí v nich dnes i pracuje. Podobné je to se službami. Vaše řešení by vyvolalo zajisté okamžitě hospodářskou krizi a to krizi zřejmě značných rozměrů. A časem to bude horší a horší. Také oblíbenost různých blogů, zpravodajství atd. je dnes značná. To co píšete vy, tak s tím se spokojí tak asi těch 5 % lidí. Těch 95 % to má jen jako základ k dalším aktivitám.

Já sám využívám desítky různých stránek měsíčně a to jsem řekněme dost konzervativní a zpátečnický uživatel:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na to abyste přenesl bitcoiny nepotřebujete žádný hardware. Stačí si pamatovat 14 zvolených slov (třeba básničku), na základě kterých si pak můžete peněženku obnovit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jenom poznámka: Když říkám, že snížení počtu platících povede k vyšším daním, tak to samozřejmě závisí na tom, kde se nacházíme na Lafferově křivce a na tom, jak zrovna aktuální politik "politikuje". Povinně to k tomu vést nemusí. Stále platí to, že daňové ráje drží daně na nižší úrovni, než kterou by politici rádi. Ale politik se pravděpodobně bude snažit urdžet aktuální stav výdajů. Pokud to ale není úplný idiot, tak zjistí proč najednou lidé přestali aktuální daně platit, když jim předtím nevadili (alespoň teoreticky si to lidi odhlasovali). Takže reálným řešením může být nekrást nebo daně snížit, pokud zjistí, že důvodem je horší ekonomická situace (přičemž bude muset snížit i výdaje). Když nad tím tak přemýšlím, tak pravděpodobnost, že by se daně zvýšily, je vlastně docela malá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vaše implikace nemají nic společného s realitou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Mě o takovéto příklady nejde. Jde o dlouhodobé tendence systému.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nevím, jestli jste mě pochopil úplně správně, nicméně druhá možnost povede k té první, protože systém přestane žít.

Já s vámi souhlasím v tom, že neplacení daní vede k EET atd., jenže podle mě je ten problém v samotné koncepci daní a státu obecně. Daně prostě nejsou dobrovolné příspěvky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ano, to už předpokládáte změnu, že se zvýšil počet lidí, kteří daně neplatí. Ale k nárustu daní dochází i ze zcela jiných důvodů, takže to nedokazuje, že daně by vysoké nebyly a neměly by rostoucí tendenci, kdyby je lidé platili podstivě. Navíc to stojí na hypotéze, že daně jsou malé. Ale proč by se nezvýšily, když je lidé platí řádně? Neexistuje žádný důvod, proč by to mělo být tak, jak píšete. (Nakonec prostě narazíte na to, že lidé začnou klást odpor. Každý při jiné míře. Takže reálně je to spíš tak, že jsou zavedeny daně a někdo už je neplatí. Ale funguje to. Pak se daně zvýší a tím se zvýší počet těch, co neplatí. Ale nakonec to fungovat přestane, protože Lafferova křivka, a začínají se zavádět různé EET.)

Souhlasím s tím, že pokud se sníží počet lidí, kteří platí daně, budou se daně zvyšovat. Tzn. souhlasím s vámi, že pokud by lidé platili daně podstivě, mohly by být nižší. Tvrdím ovšem, že nebudou, protože zmizí jakýkoliv odpor a Lafferův bod se posune víc doprava.

Ta spirála ovšem bude fungovat pouze v případě, že už jsme za Lafferovým bodem (zvýšení daní vede k nižšímu nebo stejnému výběru), jenže v takovém případě je možným řešením naopak daně snížit (zvýšení nepomůže, EET možná). Pokud jsme ale ještě před Lafferovým bodem, pak zvýšení daní povede i ke zvýšení výběru i přesto, že se zvýší počet lidí, kteří daně neplatí. Předpokládám, že stát si propočítal, jak zvýšení daní ovlivní motivaci daně optimalizovat, takže to vzal v úvahu při stanovení potřebné míry zvýšení (zde skutečně dochází ke zvýšení daní kvůli neplacení, ale nevzniká tu žádná spirála, protože při určité míře začnou příjmy z daní odpovídat žádané výši), takže by tu neměl být žádný důvod k nějaké spirále a dalšímu zvyšování vlivem neplacení. Důvody neustálého zvyšování musí být jiné.

Ta vaše hypotéza prostě nakonec naráží na standardní problém - lidi nedělají to, co vy chcete. Myslím si, že většinou je lepší vycházet z toho, jak se lidé chovají, než z toho, jak bychom si přáli, aby se chovali.

Víc k tomu asi nemám co říct, mějte se.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Evidentně jste nepostřehl nebo nechtěl postřehnout pointu – a to tu, že konkurence snižuje náklady, přináší vyšší efektivitu a lepší alokaci zdrojů. Stát tohle ze své podstaty neumí a buďme rádi aspoň za jakous takous „konkurenci“ mezi státy a přirozené snaze člověka bránit si, co jeho jest. Jinak by třeba sazby daní a prostředky jejich výběru byly úplně někde jinde než teď. Stát ve své rozpínavosti a pohlcování zdrojů nemá nikdy dost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

No a takto to podle mne neprobíhá. Uveďte konkrétní případy takového postupu. Daně se zvyšovali nejčastěji z toho důvodu, že jejich výběr nezávisí jen na daňových sazbách ale i na tom, jak se daří ekonomice. Tedy z důvodu "moc velkých" schodků veřejné kasy. A někteří ainštajni (např. Kalousek) pak v krizi, kdy byl přirozeně malý výběr daní, začali zvedat sazby daní. Kalousek dokonce zvedal (do značné míry nevratně) daně v souvislosti s tím, že privatizoval část důchodového systému, kdy kvůli 2. pilíři, když kvůli výpadku příjmů průběžného systému zvedl DPH. Podle teorie méně státu = i méně daní, měl činit pravý opak.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To není utopie. V určitém bodě by ten stát buď zkrachoval nebo zavedl taková opatření (centrální evidence tržeb, zrušení hotovosti ...), že daňové úniky by byly v podstatě vyloučeny. Sázím samozřejmě na tu druhou možnost, která se už dnes pomalu stává realitou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Ano povinně platil sám sobě 2%. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Negratulujte a taky najděte nějaký Váš příklad a nespekulujte o kompenzacích. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1. Stádium
lidi neplatí daně => zavedly se malé daně => lidi platí řádně malé daně => daně se nezvyšují => lidi platí řádně malé daně => daně se nezvyšují

2. Stádium (které navazuje na stádium první)
lidi neplatí řádně malé daně => daně se zvyšují ... => lidi neplatí vysoké daně => daně se zvyšují.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Já Vás pochopil. To Vy jste nepochopil mě. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

No to je přece z velké části skutečnost, ne vtip. Energetická firma má pořád stejné elektrárny, infrastrukturu a zaměstnance bez ohledu na to jestli dodají a prodají energii ve 100% produkční kapacity nebo jen 80% produkční kapacity. To je specifikum všech síťových odvětví, které jsou založeny na tom, že jsou spotřebitelům k dispozici a je na nich, jak moc a zda vůbec je využijí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

To mi, pane Fuldo, připomíná jeden vtip od Renčína:

„Vy jste teda natvrdlí“, vyčítá babičce s dědečkem před jejich domkem obchoďák za energetické závody. „Proud jsme vám zdražili, vy jej šetříte, tak jsme vám jej zase museli zdražit. To je to tak těžké pochopit?!“

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Neplacení daní naopak brání jich zvyšování.
Existence daňových rájů, šedé ekonomiky, atd... je to jediné, co stát drží na uzdě.
Jedině vědomí, že když do 10% zvednou daně, tak lidé budou reagovat, vize lidem se vyplatí unikat, pro více lidí to bude existenční nutnost - jedině to brání vládě daně zvyšovat.

Zcela chybně předpokládáte, že je nějaká množina služeb, které vláda "musí" zajišťovat a potřebuje na to přesně X peněz. A když je nevybere, musí daně zvýšit, nebo zpřísnit dohled.
Zcela mylné.
Kdyby ten pokus nebyl tak drahý, tak bych vám navrhl: 3 roky po sobě odvést v součtu o 100mld více a schválně, jestli by vládě přebyly.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Blesk, Youtube s koťátky a cenzurovaný Facebook by samozřejmě na whitelistu zůstal, to by 95% Čechů stačilo, aby se nenasrali.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak jsem napsal, je to mimo vaše chápání. Vůbec jste nepochopil, co jsem napsal. Při tom jsem napsal všeobecně známou věc. Marnost nad marnost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Já jsem váš komentář úplně přehlídnul. "Mažu" své komentáře a dávám vám plus. :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Já se teda v těch důchodových systémech moc neorientuji, ale myslím, že tam k žádnému reálnému snížení povinného placení nedochází.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Podstatný ale je ten vývoj. Zavedou se daně a máte určitý stav příjmů a výdajů státu a určitý stav neplatičů. Stát utrácí tolik peněz, kolik vybere. A mohl by začít platit váš druhý případ, ale to se neděje. Důvody mohou být dva: Buď se zvýší počet lidí, kteří daně neplatí, nebo se zvýší výdaje státu. Kdyby každé zvýšení daní bylo způsobeno tím, že se zvýší počet neplatičů, tak by už dnes daně neplatil nikdo. Tudiž váš druhý případ je naprosto utopický.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Začneme-li ale tím, že lidi platí řádně daně"

Ale tady to nezačíná. Začíná se vždy zvýšením daní z nuly. Takže vždy platí první případ.

Mimochodem, je zajímavé, že v prvním případě jste použil "vysoké daně" a v druhém případě už se to, že jsou vysoké, nějak vypařilo.

Klidně se ale může stát to, že daně jsou vysoké => lidi je neplatí => daně se sníží. A to třeba v tom případě, když si politik uvědomí, že lidé se jim vyhýbají kvůli jejich výši.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Gratuluji, našel jste si jeden případ. Otázkou je, jestli se to od té doby nevykompenzovalo něčím jiným.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Citace - Richard Fuld / 12.10.2016 09:47


Začneme-li ale tím, že

lidi platí řádně daně => daně se nemění => lidi platí řádně daně => daně se nemění... A máme tady svobodu a stabilitu.


Jenze tohle tu nemame. Misto toho tu mame (i v idealnim pripade):

Lidi plati radne dane => stat (politici, volici) si vymysli co by se "melo" platit "ze statniho" => Dane uz nestaci => dane se zvysi

No a pak uz jste v te spirale...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Není stát jako stát. Kalousek, Nečas ti daně zvyšovali. Babiš je nezvyšuje. Dokonce jsem zaznamenal plány na snížení DPH.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

A jsme zase u toho vejce nebo slepice. :-)
Vysoké daně => lidi je neplatí => ještě vyšší daně => lidi je neplatí => ještě vyšší daně... V těchto případech platí obě tvrzení a máme tady spirálku do totality.

Začneme-li ale tím, že

lidi platí řádně daně => daně se nemění => lidi platí řádně daně => daně se nemění... A máme tady svobodu a stabilitu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+
1/4