Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Co kdyby Hitler meditoval?

10. 3. 2016
 5 843
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

"Výzkum ukazuje.." je něco jako američtí vědci objevili - BULLSHIT ALERT!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
1
+

Diskuze

Ke komentáři mne vyprovokoval podnadpis "Magická meditace? Ne, spíš něco jako běhání". Protože vám garantuju, že když denně dáte 10km, tak vás to změní téměř magicky. Ostatně o tom hezky píše Murakami v O čem mluvím, když mluvím o...

Stejně jako běhání, ani meditace určitě není všelék a rozhodně na ni nemají patent sekulární budhisté. Ostatně já se s ní poprvé setkal v katolické církvi. Není nic jednoduššího než to zkusit a zaklepat na nejbližší zen-budhisty nebo - pokud se stydíte - nainstalovat na 10 dnů do mobilu HeadSpace.

Mám pochybnosti jestli by meditace udělala z Hitlera Dalajlámu. Ale věřil bych tomu, že by mu pomohla zvládat stres, lépe se soustředit a vyvarovat se unáhlených rozhodnutí - jako napadnout SSSR. Takže nakonec buďme rádi, že Hitler nemeditoval.

Nahlásit

-
1
+

"Výzkum ukazuje.." je něco jako američtí vědci objevili - BULLSHIT ALERT!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Mindfulness (česky všímavost) není technika. Je to schopnost, kterou je možno rozvíjet tvrdým poctivým tréninkem. Jako když se učíte cizí jazyk nebo hrát na hudební nástroj. Nic víc, nic míň, co do toho dáte, to z toho dostanete.
Mndfulness jistě není to zázračný všelék, vtom s článkem i s recenzovanou knihou souhlasím. Ale výzkum prokazuje, že pokud se pěstování této schopnosti věnujete, rozvíjí se Vaše schopnost zvládat stres a nepříjemné emoce. Klíčová je přitom schopnost přátelského přijetí svých nedokonalostí a přátelský a přitom pevný postoj k druhým lidem. Můžete tomu říkat spiritualita nebo duchovno, ale proč? Mindfulness prostě přináší vyrovnanost, přátelství a empatii. Pokud Vás zajímá více, doporučuji svůj článek Sekulární nirvana - Jak západní medicína objevila jádro Buddhova učení - http://praveted.info/sekularni_nirvana

Nahlásit

-
1
+