Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Lednový efekt naruby: Trhy ruší zavedené pravdy

15. 2. 2016
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Já si myslím (čímž neříkám, že to je jistota), že mentální nastavení představitelů nejvýznamnějších centrálních bank (FED, ECB, BoJ, PBoC, BoE, ...) je takovéto: "Již nikdy Lehman, již nikdy zásadnější krize".

Běžní lidé jsou sice v klidu, ale představitelé establishmentu po roce 2008 zřetelně pocítili, jak je jejich systém křehký a že to nemají garantované "na věčné časy".

Myslím, že se vážně vyděsili natolik (protože měli daleko více informací, než veřejnost, ta proto zůstává v klidu), že již nebudou chtít takový vývoj nikdy připustit.

Proto kdykoli se objeví náznak krize, přijdou s nějakými opatřeními "na podporu ekonomiky". Samozřejmě čím dál neortodoxnějšími, radikálnějšími a zoufalejšími.

Nenechají padnout žádnou významnější banku, i kdyby měla v majetku jen spadané listí z dubu.
Nenechají padnout žádný významnější podnik - například automobilku. I kdyby na trhu byl přetlak a půlka aut šla rovnou do šrotu. I kdyby daná automobilka produkovala výrobky, které skoro nikdo nekupuje.
Nadále budou soutěžit o to, kdo svou měnu více znehodnotí.
FED si rychle rozmyslí zvyšování sazeb a spíše začne přemýšlet o tom, zda na číselné ose nejsou i nějaká čísla nalevo od nuly.

Čeká nás podivné období, kde akcie půjdou spíše nahoru (v Zimbabwe šly nahoru i akcie firem v bankrotu), přestože stále více firem bude vyrábět to, co si zákazníci nepřejí (samočistící mechanismus trhu bude zablokován). Přežívat budou zombie banky i zombie státy (Řecko a časem další). Nefunkční entity, které trh měl dávno rozcupovat a vzniklé kousky poskládat v něco funkčního, kde zdroje budou využity efektivně (výstup bude mít vyšší hodnotu, než ty vložené zdroje - a to nejen nominálně, ale hlavně reálně).

Reálné platy budou reálně (při nejlepším) stagnovat, dost možná i klesat.
Úspory se budou znehodnocovat (myslím úspory chudých a "středních", kteří je mají v hotovosti, na účtech, nebo ve státních dluhopisech či penzijních pilířích, což je do značné míry totéž).
Nůžky mezi bohatými a chudými se budou dále rozevírat, protože akcie (které vlastní právě bohatí) budou uměle tlačeny nahoru, budou levné peníze na jejich zpětné odkupy (tedy manageři budou mít bonusy za růst). Úvěry na zpětné odkupy, na hypotéky (opět jen pro bohaté) i na udržování nad vodou různých nesmyslných projektů, budou čím dál levnější, budou se dát stále dokola refinancovat stále levnějšími úvěry.

Netroufnu si hádat, jak dlouho toto období může trvat - ovšem čím déle, tím věší rozvrat po něm zůstane.

Nahlásit
-
18
+

Nejméně oblíbený příspěvek

No to je přesný, pane Altmane. Ještě bych doplnil, že volatilita na trzích je také způsobena různými sledovacími a investičními roboty, kteří pak vytvářejí efekt sněhové koule. Co mě teď trochu děsí a zároveň je to dobře, je, že se tržní ceny akcií odtrhly od reálné výkonnosti ekonomiky. Ekonomika šlape a kapitálové trhy lítají nahoru a dolů. Pro dlouhodobé investory výhoda, protože z dlouhodobého hlediska se nic podstatného neděje. Více informací na jakbytbohaty (tečka) cz.

Nahlásit
-
-4
+

Diskuze

Účet v bance i akcie už máte také jen v paměti počítačů. Držení bitcoinů se zatím vyplácí i dlouhodobě - za posledních 6 let je zhodnocení v řádech stovek procent. Delší období zatím k dispozici není. Jako forbes mi to opravdu nepřipadá i když neříkám, že investice do BTC je bez rizika. Ostatně bez rizika není žádná investice.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Nezabúdajte ešte na naturálnu výmenu. Za komunizmu sa na vidieku vymenilo obrovské množstvo tovaru a služieb. Trhové sily sa dajú deformovať, ale nie zlikvidovať.

Nahlásit

-
4
+

Doplnil by som len poslednú vetu.
Nielen rozsah rozvratu, ale aj jeho trvanie je dôležité. A nielen trvanie, ale aj politické a spoločenské dôsledky. Máme sa čoho obávať.
V Európe spoločenský rozvrat začal a predbehol hospodársky rozvrat. Imigranti a rastúci vzdor voči Bruselu sú zreteľným dôsledkom EU socialistického regulacionizmu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

No jo, ale co jsou pak ty deriváty, jejichž objem řádově převyšuje jak světovou zásobu peněz, tak světové HDP? Co jiného, než jen záznamy v paměti počítače?

Navíc tohoto všeho (dluhopisů, peněz, derivátů) je neomezené (a stále rostoucí) množství, což není případ bitcoinu.

Rozhodně netvrdím, že investice do BTC není riziková. Je. Ale co třeba investice do dluhopisů PIGS? Nebo do akcií dotnetové firmy, která ještě nevydělala ani dolar, dokonce ani nemá byznysplán jak ho vydělat, jen má pár stovek tisíc klientů, kterým nabídla mobilní či webovou aplikaci na nějakou kravinu (mrvení fotek, posílání si po čase sublimujících zpráv, ...) a její tržní kapitalizace dosahuje stovek milionů dolarů? Nebo do nějakých derivátů či jiných papírů, u nichž už snad ani nikdo neví, co je jejich podkladovým aktivem (hypotéka pro bezdomovce, pojištění proti bankrotu Itálie, ...).

Ve svém posledním příspěvku (výše) píšu o omezování (a časem rušení) hotovosti a záporných sazbách. Není toto obrovská příležitost (a tedy prostor pro růst penetrace i hodnoty) bicoinu?

Samozřejmě drahým kovům věřím více, jsou to tradiční uchovatelé hodnoty po tisíce let (a kdo si myslí, že zrovna tentokrát bude vše jinak, opakuje už po sté tu samou chybu v úsudku).
Na druhou stranu kovy se špatně skladují (btc ne), špatně se transportují na velkou vzdálenost (btc ne), při domovní prohlídce je asi nezatlučete (btc ano), jsou nepraktické na běžné drobné platby (btc naopak), není s nimi spojen žádný existující (e-gold rozehnali státní zločinci) transakční systém - s btc je a proto btc může obratem převzít roli oběživa, (v kombinaci se smartphonem) roli platebních terminálů či roli inteligentních pokalden - to vše s vyloučením nevýhod oficiální měny (dohled, neanonymita, cena transakcí, daně, inflační povaha státních peněz, závislost na bankách a libovůli státu, atd...).

Babiš sám VŠEM obchodníkům nyní pod tlakem vnucuje vše, co k přechodu na BTC potřebují (smartphone/tablet + datové připojení). A mnoha jinými opatřeními zvyšuje jejich motivaci ho začít používat. Nedojde k tomu hned, ale například omezení či zrušení hotovosti by již bylo myslím dostatečně silným impulsem.
BTC totiž spojuje výhody bezhotovosti (jednoduché převody, navíc levné) a hotovosti (peníze máte u sebe, ne někde na účtě, držíte je anonymně, utrácíte a přijímáte je anonymně).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

"Pokles cen komodit lze spíše vnímat jako nabídkový šok,... "
-
Taký dokonalý šok, že námorná doprava nemá čo prepravovať.

Nahlásit

-
0
+

Negativní sazby jsou sice nebezpečné, ale stejně se budou zavádět:
http://www.patria.cz/zpravodajstvi/3127986/negativni-sazby-jako-dalsi-krok-k-destabilizaci-financniho-systemu.html

A aby si lidé peníze z bank nemohli vybrat, zruší se hotovost. Respektive salámovou metodou postupně omezí:
http://www.zerohedge.com/news/2016-02-15/war-paper-currency-begins-ecb-votes-scrap-500-euro-bill

Takže pokud někdo argumentuje proti bitcoinu tím, že ho vláda může zakázat (ano, to může, ale lidi to také mohou ignorovat), nebo proti zlatu, že ho vláda může znárodnit (ukrást) a zakázat lidem ho vlastnit jako v USA či Británii (ano, může, ale lidi to mohou ignorovat, jako v té Americe), tak by si měl uvědomit, že první na řadě není Au a BTC, ale papírové EURo, CZK, USD, CHF, ...

Navíc toto jsou FIAT (budiž) měny (zRozhodnutíStranyPeníze), které je možné obdobným rozhodnutím zase šmahem zrušit, vymazat jejich koupěschopnost. To s BTC, Au a Ag establishment nebude mít zdaleka tak jednoduché.
Navíc je zde mezinárodní aspekt: pokud ECB zruší 500 eurovou bankovku (a pak třeba i 200, 100 a 50 a nechá lidem jen drobné, protože větší částky přeci jde platit kartou či převodem), tak ta opravdu okamžitě ztratí hodnotu na celém světě. Kdežto když EU zakáže BTC, nebo vyhlásí, že zlato opravdu ale opravdu nejsou peníze, ale barbarský relikt, má to (jistý a omezený) dopad jen na EU - na kupní sílu Au a BTC mimo EU to moc velký vliv mít nemůže.

Pokud tedy někdo má touhu své úspory stáhnout ze systému do anonymní a na finančním systému nezávislé matrace, měl by na státovky/greenbacky/asignáty zapomenout.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

Pokud jdete po krátkodobém zisku, tak možná. Ale kdo by investoval do něčeho, co existuje jen v paměti počítačů? Nepřipadá vám to jako forbes (přístroj na odčerpání přebytečné měny)? Také se nad ním nechalo občas vyhrát.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No to je přesný, pane Altmane. Ještě bych doplnil, že volatilita na trzích je také způsobena různými sledovacími a investičními roboty, kteří pak vytvářejí efekt sněhové koule. Co mě teď trochu děsí a zároveň je to dobře, je, že se tržní ceny akcií odtrhly od reálné výkonnosti ekonomiky. Ekonomika šlape a kapitálové trhy lítají nahoru a dolů. Pro dlouhodobé investory výhoda, protože z dlouhodobého hlediska se nic podstatného neděje. Více informací na jakbytbohaty (tečka) cz.

Nahlásit

-
-4
+

A to nemluvím o dalších vlivech, které na to celé působí.
Například demografie - tedy to, že na dluhy jak státu, tak ale i na všechny ostatní (i dluhy firem ve výsledku musí splatit produktivní jedinci, ne státní zaměstnanci či penzisti), bude vydělávat stále méně produktivních a k tomu přibude těch, které bude nutné živit.

Stát totálně demotivoval lidi od toho mít děti (dříve to hlavní zabezpečení na stáří). Stát vytvořil morální hazard (nestarej se, nespoř si, neměj děti, nevychovávej z nich platné produktivní členy společnosti, stát se o tebe pak stejně postará).
A státní monetární politika (už zase) vytváří bublinu na trhu nemovitostí, což opět pro mladé, kteří by měli zakládat rodinu, není dobrá zpráva:
http://zpravy.e15.cz/byznys/reality-a-stavebnictvi/cesi-daji-za-byt-sto-platu-na-bydleni-vydelavaji-nejdele-za-pet-let-1270971

A těch vlivů jsou samozřejmě stovky či tisíce.
A často působí synergicky.
Cokoli v ekonomice předvídat je stejně složité, jako zkoušet na rok čí dokonce 10 let předvídat počasí.
Na druhou stranu existují jistě ekonomické zákony, které zkrátka platí ať se centrální bankéř staví třeba na hlavu, nebo i tehdy, když si parlament odhlasuje opak. Lze je do určité míry zatlačit pod povrch, ale o to intenzivněji pak na ten povrch jednou vyhřeznou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Já si myslím (čímž neříkám, že to je jistota), že mentální nastavení představitelů nejvýznamnějších centrálních bank (FED, ECB, BoJ, PBoC, BoE, ...) je takovéto: "Již nikdy Lehman, již nikdy zásadnější krize".

Běžní lidé jsou sice v klidu, ale představitelé establishmentu po roce 2008 zřetelně pocítili, jak je jejich systém křehký a že to nemají garantované "na věčné časy".

Myslím, že se vážně vyděsili natolik (protože měli daleko více informací, než veřejnost, ta proto zůstává v klidu), že již nebudou chtít takový vývoj nikdy připustit.

Proto kdykoli se objeví náznak krize, přijdou s nějakými opatřeními "na podporu ekonomiky". Samozřejmě čím dál neortodoxnějšími, radikálnějšími a zoufalejšími.

Nenechají padnout žádnou významnější banku, i kdyby měla v majetku jen spadané listí z dubu.
Nenechají padnout žádný významnější podnik - například automobilku. I kdyby na trhu byl přetlak a půlka aut šla rovnou do šrotu. I kdyby daná automobilka produkovala výrobky, které skoro nikdo nekupuje.
Nadále budou soutěžit o to, kdo svou měnu více znehodnotí.
FED si rychle rozmyslí zvyšování sazeb a spíše začne přemýšlet o tom, zda na číselné ose nejsou i nějaká čísla nalevo od nuly.

Čeká nás podivné období, kde akcie půjdou spíše nahoru (v Zimbabwe šly nahoru i akcie firem v bankrotu), přestože stále více firem bude vyrábět to, co si zákazníci nepřejí (samočistící mechanismus trhu bude zablokován). Přežívat budou zombie banky i zombie státy (Řecko a časem další). Nefunkční entity, které trh měl dávno rozcupovat a vzniklé kousky poskládat v něco funkčního, kde zdroje budou využity efektivně (výstup bude mít vyšší hodnotu, než ty vložené zdroje - a to nejen nominálně, ale hlavně reálně).

Reálné platy budou reálně (při nejlepším) stagnovat, dost možná i klesat.
Úspory se budou znehodnocovat (myslím úspory chudých a "středních", kteří je mají v hotovosti, na účtech, nebo ve státních dluhopisech či penzijních pilířích, což je do značné míry totéž).
Nůžky mezi bohatými a chudými se budou dále rozevírat, protože akcie (které vlastní právě bohatí) budou uměle tlačeny nahoru, budou levné peníze na jejich zpětné odkupy (tedy manageři budou mít bonusy za růst). Úvěry na zpětné odkupy, na hypotéky (opět jen pro bohaté) i na udržování nad vodou různých nesmyslných projektů, budou čím dál levnější, budou se dát stále dokola refinancovat stále levnějšími úvěry.

Netroufnu si hádat, jak dlouho toto období může trvat - ovšem čím déle, tím věší rozvrat po něm zůstane.

Nahlásit

-
18
+

Vyhrál kdo investoval do bitcoinu. Meziměsíčně růst 12%, meziročně 17% (dle burzy Bitfinex).

Nahlásit

-
0
+