Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Řízená invaze dětí

8. 1. 2016
 71 087
18 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

S nevychovanými dětmi je jeden problém. Oproti opilcům nebo hlučným klátičům žen je nejde tak snadno vyhodit z podniku. Když dospělý člověk dělá bordel v kavárně, tak ho můžete s klidem vzít za flígr, ukázat mu dveře a ostatní hosté si jen oddechnou, že je konečně pokoj. Zkuste totéž udělat matce s nevychovaným fracínkem. Spustíte hysterickou scénu a spousta hostů se jich ještě zastane, že „je to jen dítě“ a vy jste ten zlý Herodes, co vyhazuje nebohou matku s „jen trochu čilejším“ dítětem na mráz.
(Kolik lidí narozených po roce 1980 si pamatuje, že kdysi bylo běžné, že cizí člověk dal nevychovanému klukovi pohlavek a nikdo, ani jeho rodiče se nad tím nepozastavoval, nanejvýš mu ještě vynadali, že se neumí chovat?)
Proto se moc nedivím, že někteří kavárníci se rozhodli řešit módní nešvar nedotknutelných dětí tak, že mu preventivně zabrání, byť bohužel na úkor všech rodičů se slušnými dětmi.

Nahlásit
-
36
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Ok, zdá se, že si nepamatujete, co jste psal. Já to tu opakovat nebudu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-3
+

Diskuze

Stále častěji narážím na přístup typu - ano, ale. I v tomto případě - existuje princip nedotknutelností vlastnictví (listina práv a svobod stanovení článku 11 odst. 1 zaručuje každému právo vlastnit majetek a přiznává vlastnickému právu všech vlastníků stejný zákonný obsah a ochranu, ale to nebrání blogerovi to v podstatě v celém příspěvku popírat. Proč si to myslím? Protože princip soukromého vlastnictví stojí i na právu ostatní vyloučit z jeho spotřeby - chcete-li diskriminovat. Zákaz diskriminace má smysl pouze ve veřejných budovách nebo na prostranstvích (spravovaných a financovaných z veřejných prostředků. No a kavárna v tomto smyslu není veřejnou budovou, ale soukromým vlastnictvím majitelem, který ho, za určitých podmínek, zpřístupňuje veřejnost. To znamená, že majitel má z podstaty věci právo diskriminovat.
To v důsledku znamená, že má právo se chovat i jako idiot, který poškozuje své vlastní zájmy. Pokud se přitom nedopouští násilí, tak i jeho nevhodné chování není společensky nebezpečné – protože pokud nedbá veřejného mínění, přesněji řečeno mínění svých případných zákazníků, přijde o ně a zkrachuje. Zpětná vazba funguje a není tedy potřeba žádná politická akce…

Nahlásit

-
6
+

Společnost nemá co "kecat" do toho, jakou chce mít restauratér svoji restauraci. Pokud brněnská restauratérka nechce mít ve své restauraci kuřáky, tak napíše na dveře "nekuřácká restaurace" a nebude je tam mít. Pokud tam ty kuřácky chce a napíše na dveře "kuřácká restaurace", tak si pak těžko může stěžovat na to, že tam má zakouřeno.
Nedávno jsem byl v nějaké kuřácké restauraci s pár kamarády a jejich dětma. Na začátku tam nikdo nekouřil, pak tam přišel nějaký starší pár a pán začal kouřit. Tak jsem se po chvíli zvedl a požádal jsem ho, zda by 15 minut počkal až dojíme. Odpověď byla: samozřejmě. Byl pán slušný nebo neslušný? Třeba jsme měli sedět a brblat pod vousy, jak jsou ti kuřáci neohleduplní? Když se vám něco nelíbí, tak to řekněte. Snažím si představit situaci, kdy přijdu do zakouřené vesnické "čtyřky", kam chodí místní na cigaretu a pivo a začnu požadovat, že JÁ se chci najíst a aby všichni laskavě přestali kouřit...

Když přijdete do kavárny, kde mají dětský koutek, tak holt musíte počítat s tím, že tam ty děti budou. Na druhou stranu, pokud paní restauratérka nechce děti, tak by asi měla možnost to dát nějak najevo. Můžete si o ní pak myslet co chcete a ty služby využívat nebo nevyužívat. Bohužel se obávám, že pokud by něco takového na dveře napsala, tak se do ní pustí především různí "ochránci práv" bez ohledu na ty, kteří by třeba takový obchodní model uvítali - za jejich práva se nikdo nepere...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Čtvrtý problém: když bude společnost tisíci ústy opakovat, že „kuřáci do restaurací nepatří, nepatří a ještě jednou nepatří,“ jak prohlašuje jedna brněnská restauratérka ve zmíněném článku, nedostane z podniků všechny kuřáky. Dostane z nich jenom ohleduplní kuřáky, kteří dbají na to, aby neobtěžovali okolí. Nedostane z nich kuřáky, kterým jsou ostatní ukradení. Je to začarovaný kruh: čím nepřátelštěji bude společnost ke kuřákům v restauracích postavená, tím horší zkušenosti bude s kuřáky v kavárnách mít.

Nahlásit

-
4
+

Dobrý článek Michale!

Možná bych za sebe přidal jeden postřeh. Zdá se mi, že většina problémů (tzv. "prvního světa") lze vyřešit tím, že se nebudou lidi bát říct, že jim něco vadí (hlučný dospělý, hlučné dítě, hlučná hudba...). Hned na místě, ne až potom v diskusích na netu, což mě přijde až patetické. Vidím to, bohužel, dost často. Ale možná to jen víc vnímám, protože jsem v ČR párkrát za rok. Přeji proto všem odvahu vystupovat z komfortní zóny.

Nahlásit

-
6
+

Mně děti v kavárnách většinou nevadí. Mnohem horší jsou občas jejich rodiče. S čím už problém mám. Modelový příklad - přijdu do restauračního zažízení, kde je dovoleno kouřit, přijde tam rodič s dítětem, s opovržením se na mě podívá a začne se svého dítěte nahlas, abych to nemohla přeslechnout, ptát, jestli se mu náhodou nedýchá špatně, když je tam "nahuleno", vysvětlovat, jak je to nechutný zlozvyk, pomalu čekám, jestli se nezačne modlit, aby jeho/její dítě nedostalo rakovinu, je ode mě přece jenom tři stoly... Vybrala jsem si podnik, který mi umožňuje se veřejně věnovat mé odporné dekadenci, protože se jí věnovat chci, když půjdu na dětské hřiště, taky nebudu nadávat, že jsem zakopla o hračku (a ani si tam nezapálím). Mimochodem zmiňovanou situaci jsem zažila nejednou - v Brně, Nitře a Hradci Králové, žádná extrémně malá města, kde by byla o otevřený lokál nouze.

Nahlásit

-
11
+

Bizarní na tom je nápadná disjunktnost mezi množinami lidí, kteří se snaží hájit právo matek s dětmi na pobyt v kavárnách, a kteří se snaží hájit právo kuřáků na pobyt v kavárnách.

A přitom jde v obou případech o pseudoprávo, které popírá právo kavárníka si rozhodnout o svém vlastním podniku.

Nahlásit

-
13
+

No nevím, mám zkušenost, že na opilce si málokdo troufne. To samé s feťáky (zážitek z minulého týdne – plná tramvaj, vyřvávající feťák, ani 1 z chlapů se nezvedl a nešel ho zpacifikovat). A před lety jsem zažila znuděné děcko s paní v Aidě. Přestalo ho to tam prostě bavit, tak pár minut bylo hlučné a dožadovalo se pozornosti. Máma se teda začla balit a v tu chvíli balení a všech logistických kouzel s kočárkem, děckem a s sebou ji přišel pán poučovat, jak se má o dítě starat a jak ho to obtěžuje (a používal přesně ty samé výrazy: fracek, nevychovanej atd.). Z nacpané kavárny se jí nikdo nezastal a po jejím odchodu na něj ještě čísnice pomrkávaly, jak to pěkně vyřešil "za ně" (ale co vyřešil? stejně odcházela). I teď se stydím, že jsem se té paní nezastala a chlapa za jeho velmi negentlemanský projev nezjebala. Aneb na ženskou s děckem si troufl, jestlipak by si frajer takhle troufl i na 2metrovýho opilce?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
12
+

Jako bezdětnému kavárenskému povaleči je mi celkem jedno, odkud hluk vychází. Pokud mi něco vadí, slušně se ozvu (můžete to radio ztišit?), nebo si odsednu (153. fundovaný rozhovor o uprchlících už asi nezvládnu). Že by zrovna děti byly v kavárnách zlo, neregistruju, protože mě ruší jiné věci. A čeho si všimnete (protože chcete) a co vám vadí, jsou myslím osobní preference každého. Mně takhle vadí staří lidi a jsem si tohodle předsudku velmi dobře vědoma. Mrzí mě to, je to u mě první signální a musím vždycky udělat krok zpátky, abych si o každým starým člověku hnedka nemyslela, že smrdí, je pomalej, přednasranej a spol. Stejně tak někdo vidí děcko v kavárně a má rudo, přitom decibelama děcko vyjde nastejno jak nejapný hovory o poslední kalbě. Takže ideál nesoudit a krotit si své démony jinak (třeba sportem:)).

Jo a doby, kdy cizí lidi měli pocit, že můžou fackovat okolí "jakože výchova", jsou naštěstí pryč.

Nahlásit

-
13
+

Máte pravdu, že nadpis je dvojznačný, takže o úplném odklonu od tématu nejde mluvit. Sprostější slova samozřejmě jsou, ale od určité úrovně (a tu jste překročil) jsou skutečně netolerovatelné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Znám mnohem horší výrazy :-)
Úplně mimo téma? Na co asi tak trochu jedovatě odkazuje nadpis?
Právě, že jde taky o to, co autor nepíše, ono se to totiž nepopiratelně vztahuje k jeho předchozím článkům. Mě by vskutku zajímalo, jak se k věci staví ti (polo)profesionální obhájci a zachránci, ono to totiž vypadá jakoby jejich mentální modely světa byly úplně nesmyslné a mimo realitu...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

S finmagem to jde z kopce, bohužel. Nedá se nic dělat, když tady rozhoduje Pleska.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ok, zdá se, že si nepamatujete, co jste psal. Já to tu opakovat nebudu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

To jste mě nejprve pobavil, ale pak jsem pochopil, že míníte ty rapefugees, co je sám autor "zachraňoval". To potom nemohu nesouhlasit :-P
Je humorné, když se bělochům nadává do rasistů a xenofobů v souvislosti s primitivy, pro které rasismus a xenofobie nejsou pouhé nadávky, ale každodenní realita.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jen doplním, že zákaz kouření by mohl četnost "problémů" s obtěžujícími dětmi pěkně navýšit. :-)
Pak by mohla přijít povinnost provozovatelů rozdělit restaurace na ty i pro děti a pro hosty bez dětí. Byla by stanovena závazná hygienická norma, jaké zvukově izolační vlastnosti musí takové oddělení provozů mít. A kliky od dveří, které by tyto místnosti oddělovaly, by měly být povinně ve výšce, kam děti nedosáhnou. :-) Pro vozíčkáře by pak byly speciální klíče od oddělovacích dveří, abychom ochranou bezdětných hostů nezpůsobili diskriminaci vozíčkářů. A mohl bych pokračovat dál ...

Nahlásit

-
10
+

Navíc jste byl ve smazaném příspěvku sprostý jak dlaždič a úplně mimo téma.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

S nevychovanými dětmi je jeden problém. Oproti opilcům nebo hlučným klátičům žen je nejde tak snadno vyhodit z podniku. Když dospělý člověk dělá bordel v kavárně, tak ho můžete s klidem vzít za flígr, ukázat mu dveře a ostatní hosté si jen oddechnou, že je konečně pokoj. Zkuste totéž udělat matce s nevychovaným fracínkem. Spustíte hysterickou scénu a spousta hostů se jich ještě zastane, že „je to jen dítě“ a vy jste ten zlý Herodes, co vyhazuje nebohou matku s „jen trochu čilejším“ dítětem na mráz.
(Kolik lidí narozených po roce 1980 si pamatuje, že kdysi bylo běžné, že cizí člověk dal nevychovanému klukovi pohlavek a nikdo, ani jeho rodiče se nad tím nepozastavoval, nanejvýš mu ještě vynadali, že se neumí chovat?)
Proto se moc nedivím, že někteří kavárníci se rozhodli řešit módní nešvar nedotknutelných dětí tak, že mu preventivně zabrání, byť bohužel na úkor všech rodičů se slušnými dětmi.

Nahlásit

-
36
+

Ne, bylo to normální rasistické svinstvo, sarkasmus by byl v pohodě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

Ale copak, snad nebyl můj příspěvek moc sarkastický?

Nahlásit

-
1
+